“A Christmas Carol” Af Charles Dickens, fra forlaget Barnes and Noble, udgivet 2013 (Org. udgivet 1843) 4/5 Stjerner

Vi befinder os i England, og det er juleaftens dag. Forretningsmanden Ebenezer Scrooge er en sur og gnaven gammel mand, der ikke har nogen lykke i livet. Han er evigt svær at gøre tilfreds, og det eneste han tænker på, er at tjene penge, som han desuden ikke vil af med igen. Scrooge er en kliché af en gnavpot, og så hader han desuden julen. Når det er jul skal man nemlig af med penge, og det er jo fuldstændigt unødvendigt. Derfor har han også valgt at takke nej tak til sin families juleinvitation, og han er nu helt alene i sit hus, præcist som han er vant til.

For præcist 7 år siden, døde Scrooges arbejds kompagnon, og han er derfor også meget overrasket, da han pludselig står foran ham igen. Spøgelset har besøgt ham for at fortælle ham, at han nu vil få besøg af 3 juleånder. Fortiden, nutiden og fremtidens ånd vil alle besøge ham på skift, for at vise ham nogle scener, han går glip af, fordi han altid afskyer alt, der har med glæde og kærlighed at gøre.

Juleånderne tager ham frem og tilbage i tiden, og viser ham nogle af de ting, han har udelukket sig selv fra. Vi ser bl.a. en scene fra Scrooges ungdom. Hans forlovede, Belle, går fra ham, fordi hun indser, at han aldrig vil komme til at elske hende, ligeså meget som han elsker penge. Senere ser vi en scene, hvor den nu gifte og tilfredse Belle sidder til en julemiddag med hele sin glade og lykkelige familie.

“What was merry Christmas to Scrooge? Out upon merry Christmas! What good had it ever done to him?”

Jeg kan ikke huske hvor gammel jeg var, da jeg så filmen ‘Et Juleeventyr’. Jeg kan huske, at det var juleaftens dag, og jeg ventede spændt på, at alle gæsterne skulle komme, så vi kunne spise julemad, danse om juletræet og til sidst åbne alle de mange pakker, der lå og ventede under juletræet. Siden da, har jeg set filmen et utal af gange, og jeg kan ikke lade være med at svæve hen i barndommens søde nostalgi, hver gang jeg ser den i tv’et. Når man er barn, er jul noget ganske særligt. Der er ingen julestress eller jag, og det eneste man skal tænke på, er at tegne tegninger nok, så hele familien kan få en i julegave. Der er nogle ting, der altid minder mig og juletiden som barn. Min bedstemors havregrynskugler, sangen ‘ I aften er det juleaften’, min mor der lukker døren ind til køkkenet, og siger vi ikke må komme ind, før hun har pakket alle julegaverne ind. Og så er det historien om den sure rigmand Ebenezer Scrooge, der får sig en gevaldig lærestreg.

Reflect upon your present blessings – of which every man has many – not on your past misfortunes, of which all men has some. Fill your glass again, with a merry face and a contended heart.

Jeg tror, at fortællingen er blevet så populær, fordi at man rent faktisk kan lære noget af den. Især som barn. Det er ikke en overfladisk fortælling om en juleromance eller endnu en historie om julemanden og hans rensdyr. Nej, fortællingen er nemlig meget dybere end det. Den lærer os om næstekærlighed, og om hvordan ens liv pludselig kan komme til at se ud, hvis man bliver for grådig. Den handler om julen og om glæden ved at give, og så handler den om familie og sammenhold. Jeg tror aldrig jeg bliver træt af denne fortælling. Hverken den boglige eller filmversionen. Jeg er virelig glad for min lille fine udgave fra Barnes and Noble, og jeg er ikke i tvivl om, at det bliver en af de bøger, jeg vil genlæse hvert år til jul.

I aften er det juleaften. Derfor vil jeg også benytte mig af muligheden og ønske jer allesammen en glædelig jul! Jeg håber I får en helt fantastisk aften med jeres nærmeste, masser af julemad og juletræsdans.

PSX_20141222_150908

PSX_20141224_100232