“Exilium – De fejlfødte” af Linette Harpsøe

Posted by on okt 28, 2016 in 4 Stjerner, Fiction, Young Adult | 0 comments

PSX_20161028_155516

“Exilium – De fejlfødte” af Linette Harpsøe, anmeldereksemplar fra forlaget DreamLitt, udgivet 2016, 4/5 Stjerner

17 årige Fry og hendes familie har siddet i tvunget isolation i over halvandet år. Maden er for alvor ved at at slippe op, og sult og tørst driver familiens medlemmer længere og længere fra hinanden – og fra sig selv. Samtidig har de ikke haft kontakt til omverdenen i flere måneder, og Fry spekulerer hver dag på, om hendes bedste veninde Anika stadig er i live, eller ikke. Faren lurer i mørket alle vegne, og ingen kan trygt forlade hjemmet. Fry er sikker på, at det er hende og hendes familie, der vil blive de næste ofre, og hun fantaserer konstant om at blive reddet. Da det endelig sker, er intet dog, som Fry havde drømt om.

Sammen med hendes nabo Timo, bliver Fry viklet ind i et spind af løgne og bedrag. Elin Holst, der arbejder for ‘bikuben’ har planer for både Timo og Fry. Hun tror nemlig, at de har specielle evner, der være behjælpelige i hendes dystre projekt. Kampen om overlevelse bliver hårdere end isolationen, og Fry må tænke hurtigt, da hun pludselig finder ud af, hvad der skete med hendes veninde, og med mange af landsbyens andre unge kvinder.

“Folk hamstrede og slog ihjel. Bander terroriserede store bydele, og det blev hurtigt et spørgsmål om, at kun dem med de bedste forbindelser havde mulighed for at overleve. Survival of the fittest.”

Jeg læste “Exilium – De fejlfødte” som den første bog til oktobers Read-A-Thon fordi, jeg virkelig blev fanget af bagsideteksten. Samtidig er forsiden virkelig også interessant. Bogen gjorde sig hurtigt perfekt til formålet. Jeg var fanget allerede fra første side og samtidig var bogen let at komme igennem. Spændingsniveauet steg hele tiden, og bogen var aldrig kedelig. Samtidig er det virkelig en stemningsmættet roman, som også er rig på visuelle detaljer. Jeg tog flere gange mig selv i at tænke, at den kunne blive en virkelig fed filmatisering.

Jeg var ret pjattet med Fry som karakter. Hun fremstår virkelig stærk og modig, og selvom hun udsættes for ting, man kun hører om i en fantasy- eller horrorverden, er hun nem at relatere til. Jeg kunne egentlig også godt lide forholdet til Timo, men jeg ville gerne være foruden trekantsdramaet mellem ham, Fry og Anika. Jeg ved ikke, hvorfor der absolut altid skal være et trekantsdrama i YA romaner. Jeg synes virkelig, de er unødvendige, og jeg håber ikke, det bliver blæst yderligere op senere hen. Jeg glæder mig dog alligevel til at læse fortsættelsen på serien, for indtil videre er jeg ret begejstret.

“Ordene gjorde stort indtryk på mig. Landets fremtid afhænger af dig. Var det virkelig sandt? Var jeg virkelig så vigtig?”

“Exilium – De fejlfødte” er en virkelig imponerende dybutroman om en stærk pige, der kæmper for at overleve i en dystopisk verden. Den kan helt klart anbefales til alle der elsker dystopier, fantasy og horror.

PSX_20161028_155627

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *