“Christine” Af Stephen King

Posted by on okt 7, 2016 in 4 Stjerner, Fiction, Horror | 2 comments

PSX_20161007_182917

“Christine” Af Stephen King, fra forlaget Høst & Søn, udgivet 1993 (Org. udgivet 1983), 4/5 Stjerner

På en helt almindelig tur hjem fra skole, spotter Dennis og hans bedste ven Arnie en gammel klassisk bil hos en brugtvognsforhandler. Hun hedder Christine. Dennis synes bilen er ubrugelig, men Arnie bliver forelsket i den med det samme. Han MÅ bare eje den bil! Arnie får lov til at låne pengene til bilen af Dennis, og køber den på stedet. Det er dog ikke kun Dennis, der synes Arnie har lavet et voldsomt fejlkøb. Arnies forældre er bestemt ikke glade for at have den gamle bil stående i indkørslen og beordrer ham til at levere bilen tilbage. Alle holder vejret, mens vreden langsomt stiger Arnie længere og længere til hovedet. Aldrig har han hævet stemmen overfor sine forældre, men hvis der er én ting, de ikke skal bestemme over, er det Christine.

Christine får lov at blive stående, men Arnie fortsætter med at ændre adfærd. Han siger sine forældre imod, han råber af sin bedste ven, og han flytter alt sin opmærksomhed til Christine. Samtidig bliver han fysisk mere attraktiv, og bliver tilmed kærester med skolens smukkeste pige.  Der er noget fuldstændig galt, og det går hurtigt op for Dennis, at det hele er Christines skyld. Men kan en bil virkelig være skadelig for et menneske? Dennis er sikker på, at han er ved at blive sindsyg, lige indtil han får sit første bevis. Mennesker begynder at dø rundt omkring dem, og hvem ved, hvem det bliver næste gang? Dennis tør ikke tage nogle chancer..

“Sent denne Thanksgiving aften rejste en kold vind sig, først stødvis, så mere konsant. Månens klare øjne stirrede ned fra en sort himmel.”

“Christine” er en af Stephen Kings mest kendte bøger, og de fleste har hørt om den menneskedræbende bil med dæmoniske øjne som forlygter. Jeg har længe haft lyst til at læse romanen, men samtidig har jeg været lidt nervøs for, at jeg ville finde plottet for sært og plat. En bil, der bliver levende? Det virker umiddelbart ikke specielt uhyggeligt. Alligevel blev jeg hurtigt fanget af historien, og jeg endte faktisk med at synes rigtig godt om den. Også selv om skurken er en levende bil. Selvom det måske lyder en smule mærkeligt, blev bogen faktisk en anelse skræmmende – ikke meget, men en anelse.

Jeg kunne rigtig godt lide den psykologiske del af romanen. Da Arnie køber Christine, begynder han langsomt at ændre adfærd. Jo mere folk prøver at bestemme over ham, jo mere vred og ondskabsfuld bliver han. Det er et interessant synspunkt, som de fleste nok på en eller anden måde kan relatere til – at være så besat af noget, at andres meninger om det bare praller af. Jeg synes Arnies adfærd bliver utrolig godt beskrevet, og det er med til at gøre fortællingen uhyggelig.

“Efterårets brune og krøllede blade blev blæst af træerne og hvirvlede ned i rendestenene. Det gav en lyd som af raslende knogler. Vinteren var kommet til Libertyville.”

“Christine” er en sand horrorklassiker, og selvom den måske ikke lyder specielt uhyggelig, vil jeg alligevel gerne anbefale den. Historien er virkelig en læsning værd.PSX_20161007_183029

2 Comments

  1. Historien fungerer overraskende godt, selvom oplægget lyder temmelig mærkeligt. Helt klart en af mine yndlings-Kingbøger 🙂

  2. Også en af mine nye favoritter! 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *