“Different Seasons” Af Stephen King

Posted by on sep 14, 2016 in 4 Stjerner, Fiction, Horror, Novelle | 2 comments

PSX_20160914_185121

“Different Seasons” Af Stephen King, fra forlaget Hodder, udgivet 2012 (Org. udgivet 1982), 4/5 Stjerner

“Different Seasons” er en af Kings mest kendte novellesamlinger og indeholder fire længere fortællinger, der alle tager udgangspunkt i det overnaturlige. Den første novelle ved navn “Rita Hayworth and Shawshank Redemption” handler om to mænd, der er blevet anklaget for mord. Den ene er skyldig og den anden er uskyldig. Sammen beslutter de sig for at udtænke en plan, for de vil bege to give alt for at komme ud af fængslet. Under deres samarbejde bliver flere og detaljer om deres forbrydelser afsløret, og fortællingen udvikler sig til noget langt mørkere, end hvad vi først havde regnet med. Historien er senere blevet kendt som den der inspirerede “The Shawshank Redemption”. I “Act Pupil” bliver vi præsenteret for en ung og dygtig skoledreng, der tager kontakt til ældre mand med en skummel fortid. Sammen indgår de en pagt, der får det til at løbe koldt ned af ryggen på mig, når jeg tænker på den.

Den tredje historie “The Body” omhandler fire unge drenge, som beslutter sig for at udforske nabolagets nærliggende skov. Her finder de langt mere, end hvad de havde håbet på, og pludselig udvikler turen sig til en forfærdelig kamp om overlevelse. De tre første historier er virkelig gode og spændende, og til tider også utrolig uhyggelige. Den fjerde og sidste historie er dog min klare favorit, og jeg tror ikke, jeg glemmer fortællingen lige foreløbig. “The Breathing Method” omhandler en ung kvinde, der ved et uheld er blevet gravid. Hun beslutter sig for at beholde barnet, og hende og hendes læge former et tæt venskab. Under et uheld bliver den unge kvinde dræbt, men hun er indstillet på at føde sit barn. Lige meget hvad.

“It’s a little place on the Pacific Ocean. You know what the Mexicans say about the Pacific? They say it has no memory. That’s where I want to live the rest of my life. A warm place with no memory.”

Efter at have læst mere end rigeligt af Stephens Kings knap så gode udgivelser, håbede jeg virkelig, at “Different Seasons” ville være anderledes. For et par år siden spottede jeg den på en liste over verdens mest uhyggelige bøger, og derfor blev jeg selvfølgelig også nødt til at læse den. Jeg skyndte mig at bestille den hjem, og har efterfølgende haft den liggende parat til det rigtige tidspunkt. Jeg vil ikke sige, at bogen er den mest skræmmende bog, der findes. Der er ikke nogen af historierne i samlingen, der gav mig samme følelse, som jeg havde, da jeg fx læste “Plantagen” af Steen Langstrup, men den er stadig uhyggelige på flere punkter. Samtidig er de nogle af de bedste Stephen King fortællinger, jeg har læst, og jeg har efterhånden læst mange.

Alle fire fortællinger er utrolig velskrevet, og især blev jeg imponeret over “Rita Hayworth and Shawshank Redemption”. Fortællingen er ikke min favorit rent plotmæssigt, men sansen for detaljer og strukturen gjorde fortællingen utrolig medrivende. Samtidig indeholder alle fortællingerne et virkelig imponerende karaktergalleri, og jeg er meget overrasket over, at man kan bygge så stærke karakterer op på så kort tid. Her er det især karakterne i sidste novelle, jeg tænker på, da det også er det novelle, der er kortest. Efter blot få sider følte jeg, at jeg kendte karaktererne så godt, at jeg vidste, hvordan de ville reagere i forskellige situationer. Alligevel blev jeg stadig virkelig overrasket over slutningen, hvilken desuden også var helt fantastisk.

“Time continued to pass – the oldest trick in the world, and maybe the only one that really is magic.”

“Different Seasons” var virkelig et frisk pust efter en lang række middelmådige og endda dårlige Stephen King bøger, og jeg kan kun anbefale den.

PSX_20160914_185014

2 Comments

  1. Det er sjovt – jeg kan slet ikke huske den sidste historie i bogen. Nu får jeg lyst til at genlæse den 🙂

  2. Så genlæs i hvert fald ,bare den sidste, ja! Jeg synes virkelig, den var fantastisk 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *