“Silas Marner” Af George Eliot

Posted by on sep 7, 2016 in 3 Stjerner, Classics, Fiction | 0 comments

PSX_20160907_123805

“Silas Marner” Af George Eliot, fra forlaget Wordsworth Classics, udgivet 1999 (Org. udgivet 1861), 3/5 Stjerner

Silas Marner er væver, og er medlem af en lille calvinistisk menighed i byen Lantern Yard, i det nordlige England. Han bliver beskyldt for at stjæle menighedens fond, mens han passer den meget syge dekan. Han er uskyldig, men to meget stærke beviser peger imod ham; hans lommekniv, der findes på gerningsstedet, samt en pose med fondes penge på hans ejendom. Silas tror, at hans ellers så gode ven, William, forsøger at ramme ham, da han har haft lånt lommekniven. Silas’ verden falder derfor også sammen, da han bliver erkendt skyldig og hans forlovede forlader ham, for senere at blive gift med William. Med et knust hjerte forlader Silas nu Lantern Yard.

Efter at have rejst lidt rundt, slår Silas sig ned i byen Raveloe, hvor han holder sig for sig selv grundet hans smertefulde fortid. Selvom han har minimal kontakt med de andre indbyggere, bliver han alligevel hurtigt glad for at bo i byen. Ved at væve kan han tjene mange penge, og Silas lever godt, grundet sin nye formue. Pengene bliver dog stjålet, og da Silas igen står overfor en uforklarlig sag, synker han ned i en dyb depression. Han er dog ikke den eneste, der har problemer, for rundt omkring i landsbyen bliver indbyggernes hemmeligheder afsløret én efter én, hvis de ikke passer på. Silas og hans nye ven Godfrey finder en måde at hjælpe hinanden på, der gør dem begge glade.

“A man falling into dark waters seeks a momentary footing even on sliding stones.”

Jeg har ikke læst noget af George Eliot før, og jeg tænkte derfor, at “Silas Marner” var en fin og overkommelig bog at starte med. Jeg vil rigtig gerne dykke længere ned i hendes forfatterskab, og har derfor også murstensromanen “Middlemarch” liggende klar til læsning. Det kræver do lige et helt specielt tidspunkt at læse den på, da jeg ikke er så god til at læse tykke bøger i perioder, hvor jeg har meget travlt. Det bliver simpelthen for stressende at være i gang med den samme bog i for lang tid. “Silas Marner” var heldigvis hurtigt læst, og selvom jeg ikke havde særlig mange forventninger, fik jeg alligevel dannet mig et par indtryk under læsningen.

Jeg er helt vild med  George Eliots sprog. Jeg synes hun skriver helt fantastisk og gribende, men samtidig var det heller ikke rigtig nok til at holde interessen for plottet kørende, hvilket er lidt ærgerligt, når bogen nu er så kort. Der var flere passager, hvor bogen blev direkte kedelig, og selvom den var spændende på nogle punkter, forsvandt spændingen også hurtig igen. Silas var en fin hovedperson, men heller ikke mere end det. Ligesom med plottet, virkede han er smule flad og ligegyldig. Jeg ville ønske, at han ville have reageret en smule voldsommere på de grove beskyldninger, der blev rejst i mod ham, samt at hans forlovede forlod ham til fordel for hans skyldige ven.

“Perfect love has a breath of poetry which can exalt the relations of the least-instructed human beings.”

“Silas Maner” er en rigtig hyggelig bog, og den er nem at komme igennem, da den er ganske kort. Desværre er selve historien en smule kedelig og langtrukken.

PSX_20160907_123931

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *