“Cloud Atlas” Af David Mitchell

Posted by on aug 26, 2016 in 3 Stjerner, Fiction, Science Fiction | 5 comments

PSX_20160826_200312

“Cloud Atlas” Af David Mitchell, fra forlaget Sceptre, udgivet 2004, 3/5 Stjerner

Bogen er inddelt i 6 kortere historier, der hver er fortalt, eller nærmere observeret, igennem en mandlig karakter i bogen. Umiddelbart er der ikke nogen rød tråd i de 6 små fortællinger, men som man kommer længere ind i romanen, vil man opdage, at alle fortællingerne bindes mere og mere sammen. Vi følger 6 menneskeskæbner, der er dybt forskellige og kommer fra lige så forskellige universer. På en eller anden måde bliver de dog alle støbt sammen, og i den sidste og sjette fortælling bliver de mange forskellige skæbner endelig gjort op med hinanden, kun for igen at starte i omvendt kronologisk orden. På denne måde ender disse historier med, at hovedpersonen observerer eller oplæser den tidligere historie. På samme måde indeholder hver historie et form for genkendelsessymbol, som fx et dokument, en film eller en tradition, som vi blev præsenteret for i den forgående fortælling.

Den første person vi møder, er Adam Erving, der begiver sig ud på en rejse til Chatham øerne, hvor han møder en meget grotesk og barbarisk behandling af slaver. Her bliver han især påvirket, da han er vidne til, at slaven Autua bliver afstraffet af sin leder. Han hjælper Autua, der senere viser sig at være en fremragende sømand. Som den helt store modsætning til Adam Erving og hans univers, møder vi også Somni, en ung kvinde, der bor i en Koreansk dystopisk by ved navn Nea So Copros. Somni er fabrikantsmedarbejder, og igennem et interview får vi indblik i, hvordan hende og hendes medfabrikanter bliver behandlet af systemet.

“My life amounts to no more than one drop in a limitless ocean. Yet what is any ocean, but a multitude of drops?”

Jeg var virkelig forvirret, da jeg lukkede “Cloud Atlas” efter at have brugt det meste af en uge på at finde hoved og hale på historien. Jeg så filmen i biografen, da den udkom, og jeg var ikke imponeret. Jeg tænkte, at bogen selvfølgelig nok måtte være bedre, og håbede samtidig på, at jeg ville kunne forstå filmen og dens sære opbygning en smule bedre, hvis jeg læste bogen. Det blev desværre ikke tilfældet, og jeg tror faktisk bare, at bogen gjorde filmoplevelsen en lille smule værre for mig. Jeg bliver nok aldrig fan af dystopi og sci-fi film. Jeg fik dog også en helt anden oplevelse, da jeg havde færdiglæst bogen, for selvom, jeg var meget forvirret var jeg stadig virkelig imponeret over opbygningen og til dels også indholdet.

Man kan ikke komme uden om, at David Mitchell er en meget kreativ og en meget talentfuld forfatter. Jeg blev ramt af en stor følelse af ærefrygt efter at have læst romanen, for selvom jeg ikke syntes indholdet altid var lige spændende, så var opbygningen og strukturen i bogen vanvittig god og virkelig interessant. Det er virkelig sjældent, at jeg roser en bog så meget for struktur og kreativitet, men i dette tilfælde er det virkelig fortjent. Jeg kan anbefale bogen, hvis man er glad for dystopi og sci-fi, og selvom man ikke er, er bogen alligevel en sjov oplevelse alene på baggrund af opbygningen.

“Our lives are not our own. We are bound to others, past and present, and by each crime and every kindness, we birth our future.”

David Mitchell er en af de forfattere, jeg ville ønske, jeg havde læst mere af. Efter at have læst “Cloud Atlas” skal jeg i hvertfald udforske hans forfatterskab meget mere i fremtiden.

PSX_20160826_200205

5 Comments

 1. Den lyder nu ret spændende, og jeg har længe overvejet at læse den. Måske jeg snart skulle få det gjort?

 2. Jeg ELSKER David Mitchell! Han er den eneste forfatter, som jeg konsekvent læser, til trods for at hans bøger ellers på ingen måde ligner, hvad jeg ellers læser. Men så igen – findes der nogen forfatter, der skriver som Mitchell? I doubt it!

  Hans værker kan være super forvirrende, og det er svært at finde hoved og hale i noget som helst, men han skriver så dragende, og hans teknik for at blande sammen på kryds og tværs, opdigte sprog og generelt hans kreativitet. Det er simpelthen så imponerende… Jeg har desværre kun læst to af hans bøger indtil nu, men jeg vil helt sikkert anbefale dig at læse Bone Clocks også. Om ikke andet, så fordi det er en ufatteligt smuk bog at have stående på sin bogreol 😉

  Knus
  // http://www.moonlitmadness.dk

 3. Du har SÅ ret. Strukturen og kreativiteten er virkelig imponerende, og er bestemt det, som er den vigtigste brik i min gode oplevelse af bogen. Men derudover var jeg også ret glad for fortællingen.

 4. Sidsel – jeg er virkelig imponeret over opbygningen, hold da op! 🙂

 5. Lisbeth – Det skal jeg huske! Jeg vil virkelig gerne læse mere af ham 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *