“Rose Madder” Af Stephen King

Posted by on aug 21, 2016 in 3 Stjerner, Fiction, Spænding | 6 comments

PSX_20160821_191934

“Rose Madder” Af Stephen King, fra forlaget Bogsamleren – en Egmont bogklub, udgivet 1996 (Org. Udgivet 1995), 3/5 Stjerner

Rose Daniels lever hver dag i en tilværelse, de fleste mennesker ville beskrive, som et mareridt. Hendes mand Norman tæsker hende hver eneste dag, og samtidig mishandler han hende også psykisk. Flere gange er det tæt på at gå galt, men da Norman er politibetjent, kan Rose ikke anmelde ham, uden at han finder ud af det, og dermed også straffer hende. Da han en dag tæsker hende så voldsomt, at hun aborterer sit fire måneder gamle foster, får hun dog til sidst nok og indser, at hun bliver nødt til at komme væk, inden han også slår hende ihjel. Hun stjæler hans hævekort og hæver et beskedent beløb i en hæveautomat uden for byen, hvor hun efterfølgende fortsætter nordpå, og slår sig ned i en lille landsby, hvor der er mage andre kvinder, der har oplevet det samme som hende.

Under hendes pigenavn starter hun en helt ny identitet, og inden hun får set sig om, er hun blevet så stærk, at hun også kan håndtere et arbejde og en lejlighed. Lykken bliver endnu større, da hun tilmed også forelsker sig i en fantastisk fyr, der kun vil hende det bedste. Rose er atter blevet en selvstændig og modig kvinde, og i lang tid er hun også sikker på, at hun er undsluppet sin tragiske fortid. Norman har dog ikke i sinde at lade hende slippe væk, og han starter en morderisk forfølgelse, der kun har til mål at finde Rose – og slå hende ihjel. Rose indser hurtigt at hun stadig er forfulgt og den eneste mulighed hun har for at stoppe Norman er ved at søge tilflugt i et gammelt antikt maleri, hun købte, da hun ankom til sin nye by.

“I det øjeblik så Rosie for sig, hvordan alt, hvad hun havde bygget op styrtede i grus – det panorerede forbi hendes indre øje med samme mareridtsagtige fart som en gammel Keystone Cops-stumfilm.”

Efter at have læst en del skuffende Stephen King bøger, var jeg på ingen måde sikker på, at jeg også turde give mig i kast med “Rose Madder”. Jeg har set titlen på flere af listerne over Kings dårligste bøger, og samtidig har jeg ikke snakket med en eneste læser, der kunne overbevise mig om, at den var værd at læse. Efter at have tænkt frem og tilbage, blev jeg dog enig med mig selv om, at jeg blev nødt til at læse den. Tænk nu, hvis det lige var denne bog, der skulle vække mit Stephen King bankende hjerte til live igen. Ak, hvor ville jeg ønske, at det var tilfældet. Bogen er ligesom mange af hans andre tidlige udgivelser en middelmådig spændingsroman, der ikke har det fjerneste med gys at gøre. Plottet er en stor kliché, og Stephen King er langt fra den eneste, der har skrevet en historie om en voldsramt kvinde på flugt fra en sindsyg ægtemand, der arbejder som politibetjent.

Selvom jeg virkelig ikke syntes, at “Rose Madder” er noget at skrive hjem om, var der alligevel dele og detaljer i bogen, der kunne opveje lidt for alt det negative. Rose er nemlig ikke kun en svag kvinde, der hele tiden frygter for sin skæbne, hun ender nemlig med at være langt mere modig, end man først havde forestillet sig. Samtidig kunne jeg virkelig godt lide den gennemgående detalje og symbolisme omkring det maleri, som Rose forelsker sig i, i sin nye by. Historien er på en måde bygget op omkring dette billede, og det gav en lidt mere interessant vinkel på den historie, vi allesammen kender i forvejen.

“Kvinden på billedet ville ikke være nervøs for det her; kvinden i den rødlille chiton ville ikke være spor bange for den slags småpilleri.”

“Rose Madder” er ikke en bog jeg vil anbefale. I hvert fald ikke, hvis man leder efter en unik og spændende fortælling. Derimod vil jeg anbefale den, hvis man holder af Stephen Kings måde at opbygge historier og plotlinjer på, for selvom bogen ikke er fantastisk, kan man ikke komme uden om, at han virkelig forstår at skabe interessante detaljer.

PSX_20160821_192014

6 Comments

  1. Ja som du selv siger, er det lidt en kliché med den historie. Den lyder præcis ligesom “I seng med fjenden” som jeg læste for en del år siden.

  2. Den tænkte jeg også på med det samme, da jeg læste bagsideteksten! 🙂

  3. Da King kom en i en periode med socialrealistiske bøger (i hvert fald sammenlignet med, hvad han havde udgivet indtil da), droppede jeg ham – og jeg mener, det var Rose Madder, der gjorde udslaget. For nogle år siden ‘genopdagede’ jeg ham, og han har skrevet en del gode i løbet af de senere år – blandt andet 11.22.63 og Joyland. Men han har altså også skrevet nogle virkelig crappy bøger ind imellem 😉

  4. Den lille bogblog – ja, han har virkelig skrevet nogle dårlige bøger, og jeg synes efterhånden jeg har læst en del af dem 😀

  5. Den fortælling var bare slet ikke en bog for mig, og jeg forstår egentlig ikke hvorfor jeg læste den færdig. Jeg er meget enig i din anmeldelse, dog synes jeg hele maleri-delen, blev en kende uforståelig for mig.

  6. Jeg synes maleri delen var tæt på det eneste spændende, netop fordi der nok lå meget mere bag, end man lige kan se 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *