“Åndernes Hus” Af Isabel Allende

Posted by on aug 19, 2016 in 5 Stjerner, Classics, Fiction | 12 comments

PSX_20160819_164335

“Åndernes Hus” Af Isabel Allende, fra forlaget Gyldendals Bogklubber, udgivet 1994 (Org. udgivet 1982), 5/5 Stjerner

Clara Valle er synsk og er den yngste datter i en meget religiøs og politisk familie. Hun forudser, at der snart vil ske et dødsfald i sin tætte familie, og få måneder efter dør hendes søster Rosa, efter at have indtaget den gift, der skulle dræbe hendes far og sikre, at han ikke fik yderligere politisk magt. Rosas forlovede Esteban Trueba er knust, men vil samtidig gøre alt for at opretholde sin families navn. Derfor bliver han også nødt til at indgå et ægteskab og sætte legale børn i verden, der kan føre familiens arv videre. Indtil nu, er Esteban nemlig kun far til en illegal søn, født af en af de mange kvinder, han har voldtaget. Esteban frier til sin tidligere svigerinde Clara, og hun accepterer.

Selvom Clara udvikler et stærkt forhold til Estebans søster, bliver hun hurtigt ensom i ægteskabet, og trækker sig længere og længere ind i en drømmelignende tilværelse, hvor hun fokuserer på at udvikle sine spirituelle egenskaber, og derved skabe kontakt til de mange ånder, der stadig lever i hendes hus og i familien. På trods af, at ægteskabet mellem Clara og Esteban er langt fra perfekt, føder hun alligevel tre børn – datteren Blanca, og senere tvillingerne Jaime og Nicolás. Børnene vokser op og udgør familiens og historiens anden generation, der på godt og ondt fører familiens arv videre.

“Clara levede beskyttet mod tilværelsens barske vilkår i et univers, der var hendes eget, hvor de materielle tings kedsommelige realiteter forskønnedes i drømmenes brogede land, og hvor logik og fysiske love ikke altid gjorde sig gældende.”

Det er næsten umuligt at læse litteratur, uden på et eller andet tidspunkt at støde på Isabel Allende og “Åndernes Hus”. Jeg har hørt titlen et utal af gange på mit studie, og nikket genkendende til mindst ligeså mange parifraser i de mange bøger, jeg efterhånden har læst. Jeg læste nogle uddrag af den, da jeg gik i gymnasiet, og lovede mig selv, at jeg engang skulle læse hele bogen. Da jeg for få år tilbage faldt over dette eksemplar på et loppemarked, vidste jeg derfor også, at jeg blev nødt til at købe bogen. Også selvom mit eksemplar ikke ligefrem stråler af skønhed og spænding. Jeg har haft bogen liggende siden jeg købte den, men alligevel har jeg altid valgt de nyere og pænere bøger frem for dette slidte eksemplar. Det fortryder jeg nu, og selvom jeg er utrolig glad for, at jeg alligevel har fået den læst, kan jeg med skam i stemmen sige, at jeg flere gange har fravalgt bogen til fordel for bøger, der på ingen måde kan måle sig med denne.

Isabel Allende skriver smukkere, end jeg havde regnet med, og hver eneste sætning i bogen er tydeligt valgt med omhu og eftertanke. Egentlig skulle hun bare skrive et brev til sin døende bedstefar, men brevet udviklede sig til et længere manuskript, der til sidst blev udgivet og straks blev en bestseller. Historien bærer derfor også præg af en stor håndfuld personlige detaljer, der er med til at gøre historien så fantastisk og unik, som den er. Karakterne og familieforholdet i bogen bygger nemlig på Allendes egen arv, og derfor kan man også diskutere om bogen er fakta eller fiktion. Om ikke andet, kan det med sikkerhed siges, at romanen er en sand klassiker, som alle burde læse på et eller andet tidspunkt i deres liv.

“Men Esteban Trueba var ikke den, som lod sig kyse af historier om genfærd, der vandrer rundt i gangene, af forudsigelser om uheldsvangre begivenheder, og endnu mindre af den langvarige stumhed, som han anså for at være en dyd.

Udover, at jeg med denne bog har fået en fantastisk læseoplevelse, har jeg også fået en vigtig lærestreg. Man kan ikke altid dømme en bog på forsiden, og selvom det er et motto, jeg lænege har levet efter, ved jeg, at jeg kommer til at tænke endnu mere over det nu.

PSX_20160819_164443

12 Comments

 1. Altså! jeg får helt lyst til en genlæsning. Jeg læste den for mange år siden, men jeg kan egentlig ikke rigtig huske fra den. Måske jeg skulle sætte Sydamerika på som læsetema på et tidspunkt 🙂

 2. Den vil jeg virkelig godt læse snart. Er nettop blevet færdig med hendes bog “Eva Luna”, som også godt kan anbefales 😀

 3. Jeg sveder lidt misundelsen sved og dit eksemplar af Åndernes hus. Hvor er det smukt!

  Dette er for mig en af de bøger jeg kan læse igen og igen, og hver gang få øje på nye ting. Det er en bog så dyb, at jeg aldrig tror man vil få det hele med.

  Louise – Trillebøger

 4. Louise – Jeg synes virkelig ikke mit eksemplar er særlig smukt, men på en eller anden måde, er jeg alligevel også blevet glad for det. Bogen er virkelig noget særligt!

 5. Marie – Det vil jeg huske! Tak for anbefalingen 🙂

 6. Bachs bøger – Det lyder som et rigtig fint læsetema! Jeg kommer helt til at savne at læse i temaer 🙂

 7. Min udgave er en rigtig dejlig slidt paperback fra 80’erne, men slet ikke så flot som din!
  Måske elsker jeg din så meget, fordi jeg er stor fan sennepsgul 😀

  Louise – Trillebøger

 8. Sennepsgul og alle andre nuancer af gul er bestemt ikke blandt mine yndlingsfarver, så det er nok derfor, at jeg ikke bryder mig så meget om den 😀

 9. Det kunne bestemt godt værer derfor :D!
  Hvis jeg finder en anden kopi så kan vi bytte!
  Jeg vil ikke gå af med min egen, den betyder for meget, men er så misundelig på din 😀

 10. Haha ja, det kan vi godt sige 😀

 11. Åh ja, det er vildt mange år siden, jeg har læst bogen, men husker den som værende fantastisk. En anden bog, som gav mig en lignende oplevelse er ‘Lykkens datter’ af samme forfatter. Denne bog kan varmt anbefales 🙂

 12. Det skal jeg huske! 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *