“Peters Død” af Katrine Marie Guldager

Posted by on jul 29, 2016 in 3 Stjerner, Fiction | 0 comments

PSX_20160729_182218

“Peters Død” af Katrine Marie Guldager, anmeldereksemplar fra Politikkens forlag, udgivet 2015, 3/5 Stjerner

Vi er nu nået til år 1972 i Katrine Marie Guldagers krønike. Den lille familie fra Køge er stærkt præget af en meget turbulent politisk tid, der især påvirker Henry og Leonora. Henry bor sammen med sin kæreste Birgitte og en gruppe tætte venner i et bofælleskab, hvor de lever den ægte hippie tilværelse. Henry har endelig fundet nogenlunde ro i sit liv, mens Leonora stadig kæmper med sine indre dæmoner. Deres roller bliver dog byttet, da Henry lader sig overvinde af sine tidligere personlige kampe, og ender med en fængselstraf, der bliver altødelæggende.

Samtidig må familien forsøge at stå sammen, da Leonora finder Peter død. Hendes verden bryder sammen, da hun som den eneste altid har haft et særligt forhold til sin far. Forholdet mellem Henry og Leonora bliver endnu en gang sat på en hård prøve, og deres fars død kommer til at ændre hele familiens liv for bestandig. Hos Lilly, der nu er blevet alene, er tilværelsen også langt fra perfekt. Hun kæmper stadig med sin kunst og sit forhold til resten af familien, men det er svært, når ulven bliver ved med at forfølge hende.

“Igennem vores opdragelse har vi lært at være hæmmede, hvad angår fysisk kontakt med hinanden. Dér hvor vi skulle føle glæde ved at røre hinanden, i leg, i kærlighed, føler mange af os ubehag og usikkerhed.”

Jeg ville have en lille pause fra denne serie, efter, at jeg læste andet og tredje bind i sidste måned. Jeg vidste stadig ikke helt, om jeg kunne lide fortællingen, men endnu en gang, kunne jeg ikke helt slippe karaktererne. Der er altså noget ved Katrine Marie Guldagers skrivestil, der virkelig fanger læseren, og gør det umuligt at holde sig væk fra historien. I mit tilfælde er jeg virkelig overrasket over, hvor bundet jeg føler mig til karakterne, da genren slet ikke normalt er noget for mig, og jeg egentlig slet ikke havde tænkt mig at læse bøgerne til at starte med.

I denne bog bliver vi ligeledes også lidt klogere på, hvorfor karakterne er, som de er, og hvordan de har påvirket hinanden på godt og ondt igennem årene. Lilly åbner op for, hvorfor hun valgte at forlade sin familie til fordel for kunsten og for sin store kærlighed, Ib Berthelsen. Leonora åbner op omkring sit ønske om at blive mor, og hvorfor hun altid har haft et presset forhold til Lilly. Ligeledes er det i denne roman, at Leonora og Henry en gang for alle bliver trukket i forskellige retninger, da Henry snyder sin søster.

“Det var skræmmende at lytte til sit eget åndedræt. Eller måske var det bare for sent. For sent til at forstå, at hendes puls og hendes åndedræt kunne bringe hende tættere på det spørgsmål, der havde plaget hende siden hendes bryllupsnat  i 1939. Hvem er jeg?”

“Peters Død” er en vigtig del af denne krønike, og det er også i dette bind, at vi endelig får svar på alle de spørgsmål, der er opstået i de tre første bind.

PSX_20160729_182130

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *