“The Miniaturist” Af Jessie Burton

Posted by on jul 25, 2016 in 3 Stjerner, Fiction, Mysterie | 10 comments

PSX_20160725_123959

PSX_20160725_124114

“The Miniaturist” Af Jessie Burton, fra forlaget Picador, udgivet 2014, 3/5 Stjerner

Den 18 årige Nella ankommer til Amsterdam, hvor hun skal til at begynde sit nye liv som hustru til en meget mystisk forretningsmand ved navn Johannes Brandt. Det er dog ikke Johannes selv, der tager imod sin nye kone, men derimod hans spydige søster Marin, der bestemt ikke bryder sig om Nella. Når Johannes endelig er hjemme, låser han sig inde i sit arbejdsværelse, og Nella tilbringer både sine dage og nætter væk fra sin nye ægtemand. Som en forsoningsgave forærer Johanens dog Nella en miniatureudgave af deres nye hjem, og til at møblere det lille hus, anskaffer hun sig en miniaturist, der leverer hendes små møbler med posten. Der går dog ikke længe før, at Nella indser, at møblerne er lidt for livagtige og realistiske.

Selvom hun beder miniaturisten om at stoppe samarbejdet, bliver de små møbler ved med at ankomme ved hendes dør, og alt lige fra væggenes tapet til kattens farve er fuldstændig identisk med det virkelige. Samtidig begynder de små miniaturemodeller også at spå om fremtiden. Fx bliver en af beboerne i huset skildret med en baby på armen, også selvom ingen ved noget om en graviditet. I takt med at Nella bliver klogere og klogere på miniaturisten og hans egenskaber, bliver hun også klogere på konsekvenserne, og hun ved, at der er noget voldsomt stort på vej mod hendes nye familie.

“Growing older does not seem to make you more certain, Nella thinks. It simply presents you with more reasons for doubt.”

Da jeg så forsiden på “The Miniaturist” første gang, var jeg fuldstændig solgt, og da jeg læste bagsideteksten vidste jeg, at jeg også blev nødt til at købe den. Efterfølgende ville jeg finde det rigtige tidspunkt til at læse denne mystiske roman, og jeg satte den troligt op på bogreolen. Bogen blev hurtigt mere og mere populær, og anmeldelser af bogen begyndte at florere overalt på internettet og på youtube. Derfor blev jeg ved med at udskyde min læsning af bogen. Samtidig læste jeg nogle anmeldelser, der ikke var særlig gode, og jeg blev i tvivl om, om jeg havde for høje forventninger til den ellers populære bog. Nu har jeg læst den, og selvom jeg aldrig blev helt vildt fanget af bogen, synes jeg alligevel, at den var rigtig god.

Jeg kan rigtig godt lide Nella som karakter. Hun er modig og bevidst om sine rettigheder som kvinde og hustru. Samtidig irriterede hun mig også på mange punkter. Hendes mand vil intet have med hende at gøre, og resten af familien behandler hende om en ansat. Godt nok finder historien sted i 16oo tallet, men det er stadig utrolig frustrerende at Nella evne til at sige fra og forsvare sig selv kun foregår i hendes eget hoved. Samtidig blev bogen til tider en smule forvirrende, og jeg havde svært ved at holde styr på, hvad der egentlig foregik. Det tog lidt af den mystiske og uhyggelige følelse, desværre.

“Everything Man sees he takes for a toy. Thus is he always, forever a boy.”

I bund og grund er “The Miniaturist” en udemærket bog. De var spændende og og stemningen i bogen var utrolig dyster og mystisk. Samtidig er der dog flere fejl i bogen, der gjorde den lidt irriterende at læse.

PSX_20160725_123854 (1)

10 Comments

 1. Hvor er det bare ærgerligt, at bogen falder igennem. Det lyder ellers som et helt vildt spændende plot, som kunne være drevet til utroligt meget 🙂

  Kram
  // http://www.moonlitmadness.dk

 2. Det er virkelig et spændende plot! Desværre er bogen også bare meget forvirrende 🙂

 3. Jeg fik denne bog i 25 års fødselsdags gave, og for mig var det meget svært ikke bare at begynde og læse i den, lige der midt i resturent og morgenbrunch.
  Jeg læste den på dansk, og jeg ved ikke om oversætteren har haft de samme problemer med forvirring som dig, og pillet dem ud af oversættelsen, for jeg kan slet ikke genkende forvirringen.
  Noget jeg virkelig også elskede ved denne bog var/er, at nu længer du læser ind i bogen, nu mere giver forsiden mening, og nu flere ting kan du genkende fra historien.

  Louise

 4. Louise – det kan godt være, at det med forvirringen har været på grund af sproget. Det jeg var mest forvirret over var selve miniaturisten i forhold til Nella. Var det en spejling af hende selv, eller hvad betød det egentlig ? Måske du kan hjælpe med at opklare det for mig ? 🙂

 5. Det er sjovt, sådanne har jeg slet ikke tænk på miniaturisten!
  Jeg ser hedne som en selvstændig person, der bliver fanget af enkelte personer, bliver draget af dem, og i hendes ensomhed rækker ud efter dem, men alligevel på ingen måde tør tage konsekvensen af den menneskelig kontakt, og derfor ender med at give dem små “gaver” som tak for det indhold de giver hende i livet.
  Man må sige at hendes iagtagelse evner er noget ud over det sædvanlige, men sådan er der jo bare nogle menneske der er.
  Jeg må indrømme at jeg var lidt imponeret over bulen på maven!

 6. Det er sjovt at se, hvordan folk opfatter tingene i bøger så forskelligt! Men dette er virkelig også en bog, der åbner op for mange forskellige fortolkningsmuligheder. Jeg var virkelig også imponeret over rigtig mange ting i bogen, så jeg glæder mig til at se, hvordan de laver det på film, når den skal filmatiseres 🙂

 7. GUD! bliver den lavet til film ? 😀
  Det havde jeg slet ikke opfanget!
  Nej hvor godt !
  Men ja, det er det der er så fedt ved bøger syntes jeg !

  Louise – Trillebøger

 8. Ja, det synes jeg, at jeg har læst at den gør – Jeg glæder mig til at se, hvad det bliver til 🙂

 9. Ih hvor er det godt, og gør jeg virkelig også :D!

 10. Jeg er virkelig spændt på at se, hvordan de vil lave miniaturemodellerne osv 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *