“Den ny tid” Af Katrine Marie Guldager

Posted by on jul 6, 2016 in 3 Stjerner, Fiction | 2 comments

PSX_20160706_193032

“Den ny tid” Af Katrine Marie Guldager, anmeldereksemplar fra Politikkens forlag, udgivet 2015, (Org. udgivet 2015), 3/5 Stjerner

Vi er nu nået til det tredje bind i Katrine Marie Guldagers finurlige familiekrønike. Året er 1967, og vi befinder os midt i hippiernes tid, – the summer of love. Henry har netop overstået sin soldatertjeneste, og efter at have oplevet utrolig stor succes i hæren, er han næsten blevet et helt stabilt menneske igen. Sammen med sin halvbror Ulf, flytter han til København, hvor han senere møder Helle, der bliver hans første seriøse kæreste. Sammen tager de stor del i det frie oprør, og eksperimenterer desuden med stoffer som lsd. Henry har dog svært ved at styre sin angst og sin jalousi, og da Helle mener, at dette hører ind under ‘det gamle samfund’ er han konstant bange for at miste hende.

Leonora bliver i en ung alder gravid med kæresten Kaj, men mister barnet igen. Senere bliver hun gift med Klaus, og de flytter sammen i en kvistlejlighed. Forholdet har dog endnu ikke båret frugt, og Leonora begynder at tænke over sin tidlige abort. Samtidig rumsterer hendes korte virkarjob, hun havde som ung på et drengehjem, også i hendes hoved. Hun fik nemlig indblik i ting, hun aldrig helt kunne slippe igen. Lilly er stadig sammen med Ib Berthelsen, men også i dette ægteskab, er hun begyndt at kede sig, og samtidig er hendes kunst konstant svingende. Ulven lusker dog stadig rundt i Køge, og efter mange år uden dens indflydelse, begynder Lilly at blive påvirket af den igen.

“Med enhver celle i sin krop (fjerne bevidstheder, skjulte bevidstheder, bevidstheder i lag) vidste hun, at der var noget, der var ved at forandre sig. Hun kunne ikke leve på denne måde længere, verden var ved at afstøde hende som et fremmedelement.”

Jeg ved endnu ikke helt, hvad jeg skal synes om denne serie. Jeg tror aldrig, jeg har været så splittet før, når det kommer til at vurdere bøger. På den ene side er serien overhovedet ikke noget for mig, og tager mig selv i at kede mig gevaldigt i mange af kapitlerne. Det er helt klart en historisk serie, og interesserer mig på ingen måde. Samtidig holder jeg bare utrolig meget af karaktererne, og jeg har enormt svært ved at give slip på dem. Vi følger den i næsten hele deres liv, og jeg kan ikke lade være med at blive nysgerrig omkring deres senere oplevelser. Jeg bliver med andre ord ved med at læse bøgerne for at se, hvor de alle sammen ender henne, for plottet interesserer mig virkelig ikke.

Måske er ‘plot’ egentlig også for meget sagt. Er der noget egentligt plot i en familiekrønike, der strækker sig over 5 bøger? Der er da helt klart nogle spændingspunkter  og specielle begivenheder, men jeg vil ikke mene, at der som sådan er et plot i serien. Vi følger en ganske almindelig familie i Køge i en lang årrække, og vi bliver løbende lukket længere og længere ind i de mange mørke hemmeligheder, der gemmer sig i krogene og i karakterne. Og så er der spørgsmålet om denne ‘ulv’, der hele tiden lusker rundt og generer Lilly. Jeg er endnu ikke helt sikker på, hvad den egentlig betyder, og det irriterer mig en smule. Til gengæld bliver jeg også nødt til at læse serien færdig, for at finde ud af det.

“Det eneste billede, hu så for sig, var en hængebro, et reb, hun kunne holde ved, mens hun krydsede en dyb og stærk dødelig kløft: hun rejste sig, klamrede sig til rebet, gik, gik, gik.”

“Den ny tid” er tredje bind i Katrine Marie Guldagers familiekrønike. Jeg er stadig ikke helt sikker på, hvad jeg egentlig synes om serien, men jeg har alligevel tænkt mig at følge karaktererne til ende.

PSX_20160706_193203

2 Comments

  1. Rigtig fin anmeldelse!
    Jeg har hørt meget om Marie Guldagers krønike, men er ikke helt sikker på at den er noget for mig, men måske jeg alligevel bør læse den en dag.

    Håber at det går godt hos dig, søde:0)

  2. Den er god, men også lidt sær. Du kan jo prøve at læse den første, og se, om du så vil læse resten 🙂 Håber også alt er vel hos dig! <3

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *