“Mørkets Halvdel” Af Stephen King

Posted by on jun 28, 2016 in 3 Stjerner, 4 Stjerner, Fiction, Horror, Spænding | 4 comments

PSX_20160628_155448

“Mørkets Halvdel” Af Stephen King, fra forlaget Bogsamleren, udgivet 1991 (Org. Udgivet 1989), 3,5/5 Stjerner

Thad Beaumonts romaner sælger ikke særlig godt, og han har svært ved at holde motivationen oppe. På mystisk vis finder han dog hurtigt ud af, at de bøger, han udgiver under pseudonymet George Stark til forveksling sælger overraskende godt. Romanerne er spændingsfyldte krimier, og publikum sluger dem råt. Thad trues dog en dag med afsløring, og han beslutter sig for træde frem som Starks bagmand, og samtidig stoppe med at skrive bøger under Starks navn. Som en symbolsk afslutning begraver Thad, og hans kone Liz, George Stark på en kirkegård i byen Castle Rock i Maine, og en fotograf fra People Magazine foreviger mindet med en række billeder til en tilhørende artikel.

Kort efter artiklens udgivelse bliver fotografen fra magasinet myrdet på brutalt vis, og Thad bliver anklaget for mordet. Som bevismateriale afslører politiet, at Thads fingeraftryk blev fundet på gerningsstedet. Febrilsk forsøger Thad at bevise sin uskyld, men mordet bliver kun starten på mange, og Thad ved ikke, hvad han skal gøre af sig selv. Sammen med en detektiv, der stoler på Thads uskyld, forsøger han at finde hoved og hale i morderne, og det går hurtigt op for ham, at nogen bruger Geroge Stark som maskering af sig selv, og myrder den ene uskyldige person efter den anden. Alt tyder på, at det er Thad selv, der er morderen, men pludselig kommer Thad i tanke om en brugbar information, der kan hjælpe med at opklare mysteriet, og fange den rigtige morder. Problemet er bare, at Thads informationer ikke er til at tro på, ikke engang for ham selv.

“Min mørke halvdel” mumlede han. Men var Stark hans? Havde han nogensinde været hans?

“Mørkets Halvdel” er en af Stephen Kings aller første romaner, og da jeg er ved at læse mig igennem hele hans tidlige forfatterskab, kunne jeg heller ikke lade være med at købe denne bog, da jeg spottede den på et loppemarked. Mit eksemplar er langt fra smukt, men beskrivelsen af romanen fik mig overbevist om, at det var en bog, der var værd at læse. Overbevisning skulle der også til, da jeg langt fra har været imponeret over de seneste Stephen King romaner, jeg har læst fra denne periode i hans forfatterskab. Jeg må dog indrømme, at jeg faktisk synes bogen var rigtig spændende. Jeg er stor fan af dobbeltgængerbegrebet og splittelsesmotivet og Stephen King fremstiller dette på et næsten Dr. Jeckyll og Mr. Hyde værdigt niveau.

Jeg kunne rigtig godt lide karaktergalleriet i romanen, og især fik jeg stor medfølelse med Thads kone Liz. Hun bliver beskrevet utrolig omsorgsfuld og oprigtig, og samtidig stoler hun fuldstændig fuldt og fast på, at hendes mand er uskyldig. Hendes loyalitet er næsten rørende, især fordi, at Thads alibier ikke ligefrem er stabile. Jeg må dog samtidig indrømme, at plottet og her især slutningen var utrolig forudsigelig. Faktisk får man næsten slutningen serveret på den originale bagsidetekst, og der er ligeledes ingen tvivl om, hvem der egentlig står bag forbrydelserne. Det bliver afklaret i et af de første kapitler. I stedet kommer bogen til at handle om, hvordan Thad får snoet sig ud af sin situation, og selvom denne historie er spændende, så ligger beskrivelsen af bogen bare op til noget helt andet.

Aldrig igen, tænkte han. For Guds skyld – aldrig igen. Men han havde på fornemmelsen, at hvad han ønskede, ikke spillede nogen rolle. Det var kilden til den virkelige gru; han havde frigjort et skræmmende, paranormalt i sig selv, men han kunne ikke kontrollere det.”

“Mørkets halvdel” er ikke Kings bedste bog, men efter min mening, er det en af de bedste bøger, han har skrevet i hans tidlige år.

PSX_20160628_155355

4 Comments

  1. Jeg bliver helt nostalgisk – kan huske, jeg holdt meget af den, da jeg læste den for… hrm… 20 år siden! Damn, som tiden dog går. Får helt lyst til at genlæse den 🙂

  2. Det er skørt, som King har dækket så mange forskellige områder inden for fiktionen, og alligevel er der så meget, der går igen. Jeg kan i hvert fald ikke lade være med at se ligeheder mellem din beskrivelse af den her bog, og så hans bøger i serien om Det Mørke Tårn, som jeg er ved at afslutte. Men han siger selvfølgelig også selv, at alt hvad han skrev før han afsluttede den serie på en eller anden måde ledte op til det 🙂

    // http://www.moonlitmadness.dk

  3. Den lille bogblog – jeg synes virkelig også det er en god bog!

  4. Lisbeth – Jeg har stadig til gode at læse “Det mørke tårn” serien, men jeg glæder mig super meget til at se, hvad den går ud på!

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *