“Sense and Sensibility” Af Jane Austen

Posted by on jun 23, 2016 in 3 Stjerner, 4 Stjerner, Classics, Fiction, Kærlighed | 4 comments

PSX_20160622_220531

“Sense and Sensibility” Af Jane Austen, fra forlaget Barnes and Noble, udgivet 2011, (Org. udgivet 1811), 3,5/5 Stjerner

Dashwood søstrene Marianne og Elinor bliver ofre for en forfærdelig regel, da deres far dør, og deres halvbror arver deres hjem. Selvom de har fået lovning på, at det stadig vil være som før, får deres halvbrors nye kone, Fanny, andre planer. Marianne og Elinor bliver gæster i deres eget hjem, og Fanny finder snart et helt nyt hjem til dem alle sammen. Elinor bliver i mellemtiden forelsket i Fannys bror, Edward, men da de ikke kan få en accept fra familien, har forholdet ingen chancer for at overleve. Samtidig bliver Marianne forelsket i en ung smuk mand, der hjælper hende hjem, efter hun er faldet i regnen. Han bliver dog sendt hjem til sin tante for at arbejde, og afskeden efterlader Marianne i sorg. Ligeledes finder Elinor ud af, at Edward er blevet forlovet med en anden, og pigerne er begge ulykkelige.

I en kort stund, ser det ud som om, at pigernes kærlighedsliv ikke kan blive meget værre. For Mariannes vedkommende, har hun dog aldrig sluppet drømmen om sin smukke helt, der forlod hende, og da de på et besøg i hans nye by, møder ham, blusser alle følelserne op igen. Han er dog ikke længere den samme mand, og med en kold og kynisk tone fortæller han Marianne, at også han er blevet forlovet med en anden kvinde med gode økonomiske fordele. Marianne bliver nu så knust, at hun ender med at blive dødsyg over nyheden, og bliver svagere og svagere. Hun overlever dog, og som ordsproget siger, så læger tiden alle sår, og pigerne bliver hver i sær lykkelige på anden vis.

“The more I know of the world, the more I am convinced that I shall never see a man whom I can really love. I require so much!”

“Sense and Sensibility” er en af Jane Austens mest kendte romaner, og det er virkelig længe siden, at jeg sidst har læst bogen. Jeg læste den i dansk oversættelse, da jeg gik i gymnasiet, så jeg var meget spændt på at læse den i originalsprog. Jane Austen skriver som ingen andre, og jeg elsker virkelig at læse hendes ord. Hun er samtidig en af de største kvindelige forfattere, der findes i litteraturhistorien, og hendes værker er kendt verden over. Jeg tror alle litteraturelskere har stiftet bekendtskab med hende, på et eller andet tidspunkt. Hun er næsten umulig at undgå, i hvert fald, hvis man læser litteraturvidenskab ligesom mig.

Når det så er sagt, så er “Sense and Sensibility” ikke hendes bedste roman i min optik. Plottet er smukt og originalt, og som altid er der en fantastisk ironi over skildringen af kvinderne og samfundet i Austens samtid. Jeg var til tider ret irriteret over de to kvinder, for selvom det er meningen at de skal være selvstændige og stærke, så udtrykker de alligevel nogle meget undertrykkende og svage holdninger. I sær når det kommer til mænd og kærligheden. Der er nok ikke nogen, der kan overgå Elizabeth Bennet fra “Pride and Prejudice” i den sammenhæng. Bogen har dog også nogle twists her og der, og slutningen er heller ikke ligeså forudsigelig, som hos mange af de klassiske kærlighedsromaner.

“I wish, as well as everybody else, to be perfectly happy; but, like everybody else, it must be in my own way.”

“Sense and Sensibility” er helt sikkert en roman, man bør læse, hvis man vil udforske Austens forfatterskab. Den har sine problemer, men i bund og grund er det en fantastisk fortælling, der gør sig fortjent til sin titel som klassiker.
20160622_204054

4 Comments

  1. Jeg elsker den bog! 😀

  2. Det er virkelig også en stor klassiker 🙂

  3. Jeg elsker fortællingen, men har faktisk aldrig læst bogen, på trods af, at den står på min reol. Det må jeg nok snart få gjort noget ved…

  4. Det er virkelig en bog, der er værd at læse i hvert fald! 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *