“Tales of the Jazz Age” Af F. Scott Fitzgerald

Posted by on jun 2, 2016 in 3 Stjerner, Classics, Fiction, Novelle | 2 comments

PSX_20160601_175505

“Tales of the Jazz Age” Af F. Scott Fitzgerald, fra forlaget Penguin Classics, udgivet 2011, 3,5/5 Stjerner

Denne bog indeholder otte noveller, der alle finder sted i 1920’erne. Fælles for dem alle er, at de portrætterer den kendte jazz tid, hvor de stemningsfulde barer var fyldt med strålende og glimrende glade mennesker. Samtidig oplever vi også den anden side af selvsamme tid – en tid, hvor pengene afgjorde, hvem var som person, og hvordan ens liv skulle udspille sig. Vi følger starten på ægteskaber, der stille og roligt falder fra hinanden på grund af pengemangel og samtidig møder vi skæbner, der på modsat vis forfalder mere og mere på grund af overflod af penge og storhed.

Min favorit blandt fortællingerne er helt klart den første. “The curious case of Benjamin Button” er en historie, der i rigtig mange år har siddet fast i mit hjerte. Også længe før, jeg fandt ud af, at det var F. Scott Fitzgerald, der havde skrevet den. Jeg så filmatiseringen, da jeg barn, og siden den gang, har jeg ikke helt kunne slippe tanken om den mystiske hjertevarme mand, der blev født som gammel og døde som baby. Det er en fortælling, der får en til at tænke over rigtig mange ting, og samtidig er den utrolig rørende og fængende. Jeg blev så glad da jeg så, at det var den alle første fortælling i den fine samling.

“People over forty can seldom be permanently convinced of anything. At eighteen our convictions are hills from which we look; at forty-five they are caves in which we hide.”

En anden fortælling, som virkelig tog mit hjerte med storm var “Bernice bobs her hair”, der handler om to unge kvinder, der skal gøre sig klar til en stor fest. Af ren og skær misundelse for den ene unge kvinde overbevist den anden om, at hun skal klippe sit hår helt kort. Det vil klæde hende meget bedre, og hun vil helt sikkert vende hoveder, ligeså snart hun træder ind i festsalen. Det naive offer lader sit hår klippe, men resultatet bliver langt fra som ønsket, og hun fortryder straks. Hun beslutter sig for at rejse fra byen, men inden hun rejser, får hun hævn på en genial og humoristisk måde. Det har altid været min store frygt at miste mit lange hår, da jeg som barn blev klippet helt korthåret, og absolut hadede det. Jeg kunne ikke lade være med at have medfølelse med den unge kvinde, og samtidig grinede jeg højlydt af slutningen.

Generelt set, kunne jeg godt lide mange af novellerne, men størstedelen af dem var på meget middelmådige, mens kun få virkelig formåede at røre mig. Novellerne er fuldt af skæve karakterer og fine beskrivelser og detaljer, men i mange af dem, kunne jeg ikke rigtig se meningen med plottet. De var ganske gode, men heller ikke mere end det. Jeg kunne dog rigtig godt lide, at der var en rød tråd i den lille samling. Man kunne mærke, at fortællingerne passede sammen med hensyn til stemning og indtryk, og det fungerede rigtig godt. Samtidig bliver jeg også nødt til at pointere bogens smukke design. Har I nogensinde set noget så glamourøst og stadig simpelt? Jeg glæder mig til at eje alle bøgerne i Penguins fine samling af F. Scott Fitzgeralds værker.

“When a girl feels that she’s perfectly groomed and dressed she can forget that part of her. That’s charm”

“Tales of the Jazz age” er en speciel lille samling af noveller, jeg virkelig nød at læse. Jeg har helt klart mine favoritter, men novellerne har mange fællestræk, så der er faktisk ikke en eneste, jeg desideret ikke kan lide. Hvilket næsten aldrig sker, når jeg læser novellesamlinger.

PSX_20160601_175132 (2)

2 Comments

  1. Ej, du får mig jo til at føle mig oldgammel, når du siger at du var barn dengang du så Benjamin Button :p Jeg kan huske jeg var i biografen og se den, og jeg elskede den simpelthen så meget.

  2. Haha, det er virkelig en skøn film!

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *