“Dolores Clairborne” Af Stephen King

Posted by on maj 28, 2016 in 3 Stjerner, Fiction, Spænding | 2 comments

PSX_20160528_153912

“Dolores Clairborne” Af Stephen King, fra forlaget Bogsamleren, udgivet 1994 (Org. udgivet 1992), 3/5 Stjerner

Dolores Clairborne bliver anklaget for et mord, hun ikke har begået. Til gengæld, vil hun gerne tilstå et andet mord, og de forvirrede politibetjente spidser ører, mens Dolores begynder sin historie. Det er nemlig vigtigt for Dolores, at hun får alle detaljer med, og at betjentene lytter godt efter. Det er ikke bare hvilken som helst historie, hun skal til at fortælle, og selvom Dolores ved, at hun højst savnsynligt kommer i fængsel for denne besynderlige tilståelse, så er historien om ikke andet, vigtig for hende at få fortalt. Sandhenden skal frem, selvom denne sandhed er utrolig forfærdelig og på grænsen til det utrolige.

Da Dolores var ung og nybagt mor, blev hun af økonomiske grunde nødt til at finde sig et arbejde. Dette arbejde fik hun hos Vera Donovan, der havde brug for hjælp til personlig pleje og rengøring. Vera var intet mindre end umulig at arbejde for, og de to havde et meget specielt forhold til hinanden. Vera forsøgte altid at komme på tværs, men da Dolores havde to børn og en alkoholisk mand at passe derhjemme, var det aldrig en mulighed for hende at sige op. En dag sker der dog en ændring i deres forhold. Vera tilstår nemlig, at hun en gang har slået en anden person ihjel. Da Dolores finder ud af, at hendes teenagedatter bliver seksuelt misbrugt, kan hun ikke smide tanken fra sig igen. Hun ser ikke andre muligheder end at begå et mord. I mange år slipper hun fra det, men på Veras dødsdag får Dolores sig en ubehagelig overraskelse.

“Sometimes you have to be a high riding bitch to survive, sometimes, being a bitch is all a woman has to hang on to.”

Jeg er ikke helt sikker på, hvad jeg synes om denne bog. Jeg tror faktisk aldrig, at jeg har haft så svært ved at vurdere en bog før. På den ene side synes jeg, at historien er virkelig fantastisk. Jeg elsker Dolores som karakter, og jeg kunne ikke lade være med at grine over de mange utrolig sjove episoder mellem hende og Vera. Samtidig er Dolores en stærk kvindelig karakter, og da Stephen Kings hovedpersoner tit er af den mandlige slags, så er jeg virkelig begejstret for Dolores. Plottet var dog til tider også ret kedeligt, og det var ikke svært at forudse, hvad der ville ske. Slutningen overraskede mig lidt, men udover det, fandt jeg historien en smule langtrukken og svær at komme igennem.

En anden ting, jeg havde det lidt svært med, var det pludselige temaskift. Endnu engang får Stephen King sporet historien ind på seksuelt misbrug af børn, og jeg må indrømme, at jeg er ved at være godt og grundigt træt af det. Det samme skete nemlig i “Geralds farlige leg” og novellen “Biblioteksbetjenten”, som jeg begge har læst for nyligt. Hvorfor Stephen King holder sig meget af at skrive om seksuelt misbrug af børn, ved jeg ikke, men jeg synes ikke det er rart at blive overrumplet med så alvorligt et tema, når jeg mindst venter det. Jeg læser Stephen King for at læse en uhyggelig og spændende fortælling, og ikke for at læse historier om børn og unge, der bliver udsat for den ene seksuelle krænkelse efter den anden. Hvis jeg skal læse om sådan noget, vil jeg vide det inden jeg påbegynder fortællingen.

“I understood something else, too – that one kiss didn’t change a thing. Anyone can give a kiss, after all; a kiss was how Judas Iscariot showed the Romans which one was Jesus.”

“Dolores Clairborne” er en bog, man skal læse, hvis man er af den forståelse, at Stephen King ikke skriver stærke kvindelige roller. Dolores er en fantastisk karakter, og bogen er værd at læse alene for hendes skyld. Historien er dog ikke helt vildt spændende, så man skal ikke forvente de helt store plottwists.

PSX_20160528_154012

 

2 Comments

  1. Jeg er ret enig i din anmeldelse. Jeg tror i øvrigt, at det indirekte var ‘Dolores Claiborne’, der var skyld i, at jeg holdt en lang pause fra King. Efter at have læst denne samt ‘Geralds farlige leg’ + ‘Pigen der elskede Tom Gordon’, så var jeg noget skuffet over Kings nye stil. Der var for lidt af det klassiske horror med overnaturlige elementer og for meget socialrealisme. Men heldigvis er jeg vendt tilbage til hans bøger, og han skriver stadig mange gode bøger 🙂

  2. Ja, jeg er også ret skuffet over ham for tiden. Jeg tror jeg skal til at læse nogle af hans lidt nyere bøger, eller de helt gamle klassikere 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *