“The Road” Af Cormac McCarthy

Posted by on maj 25, 2016 in 3 Stjerner, Fiction | 4 comments

PSX_20160525_211219

“The Road” Af Cormac McCarthy, fra forlaget Vintage, udgivet 2006, 3,5/5 Stjerner

En far og hans søn går alene rundt i det, der engang var Amerika. Landet har lidt under en dommedag lignende katastrofe, og kun meget få mennesker har overlevet. Kulden bider sig igennem mag og ben, og der er kun den mad, man selv kan fange. Deres mål er at nå frem til kysten i håb om, at ødelæggelserne ikke har været ligeså voldsomme der. Med næsten ingen mad, er det dog svært at holde sig kørende, og den bekymrede far får svært ved at holde motivationen oppe. Både hos sin søn og hos sig selv. De kan klare sig på dåsemad og døde menneskers levnelser lidt endnu, men de ved begge to, at tiden er knap. Hvis de ikke finder hjælp snart, ender de med at dø midt på den vej, der er deres sidste håb.

På deres rejse gennem det brændte Amerika, møder de andre sjæle, der ligesom dem, er desperate for at overleve. Små børn sidder grædende og efterladte og  venter på deres døde forældre, og sultne hunde og katte farer alene rundt i gaderne, indtil også de bliver dræbt, som konsekvens af overlevelsens desperation. I en verden som denne, hvor det er alle mod én, er det dog umuligt at stole på nogen, og vores hovedpersoner må gang på gang gå imod sine egne humane følelser. Der er kun én ting at gøre, og det er at forsøge at holde sig selv kørende indtil næste gang, man er heldig at finde noget spiseligt.

“People were always getting ready for tomorrow. I didn’t believe in that. Tomorrow wasn’t getting ready for them. It didn’t even know they were there.”

Vi læste denne bog på mit studie, hvor vi i et af fagene fokuserer på ‘det onde’ i litteraturen. Et fag, jeg som horrorfan, er ret begejstret for. Jeg læste bagsideteksten inden jeg gik i gang med bogen, men jeg havde på ingen måde regnet med, at jeg ville blive så overvældet som jeg gjorde. Bogen er fuld af grusomme og hjerteskærende beskrivelser, som er meget svære at glemme igen. Det er en meget realistisk fortælling om, hvor kynisk og aggressivt et menneske kan blive under sult og desperation. Det er svært at forestille sig, hvordan man selv ville agere, hvis man skulle kæmpe for sit liv hvert eneste minut. I denne fortælling er der nemlig ingen tid at spilde, for hvis du kigger væk bare ét sekund, risikerer du at blive et andet menneskes næste måltid.

En af de ting, jeg synes er mest interessant ved dette værk, er forholdet mellem faren og sønnen. Moren har valgt at tage sit eget liv i stedet for at kæmpe med dem, og alt de har tilbage er hinanden. Bogstaveligt talt. Udover, at de hele tiden skal forsøge at holde sig i live på bedst mulig vis, skal de også hele tiden holde hinandens motivation og gejst oppe. Ordet ‘Okay’ bliver brugt så tit, at det bliver et form for motto for de to hovedpersoner – ‘Vi er okay’ siger de konstant til hinanden, og som læser håber man virkelig på, at de klarer den. Det SKAL de gøre.

“What’s the bravest thing you ever did? He spat in the road a bloody phlegm. Getting up this morning, he said.”

“The Road” er en af de mest forfærdelige romaner, jeg nogensinde har læst. Samtidig er fortællingen så utrolig smuk, at man ikke kan lade være med at blive rørt. Det er en barsk historie, men den er virkelig tårene værd.

PSX_20160525_211355

4 Comments

  1. Det er altid så skræmmende, at læse bøger der går så dybt ind i mennesket-efter-dommedag, for jeg er 100% sikker på, at de alle sammen har ret. Menneskets overlevelsesinstinkt er langt stærkere end vores medfølelse og resterende menneskelighed. Det er grusomt at tænke på, men fascinerende at observere på sikker afstand gennem fiktion! 🙂

    // http://www.moonlitmadness.dk

  2. Wow … min finger svævede lige hen over den på Mobifo her den anden dag, men så kunne jeg ikke, og nu ved jeg da næsten ikke om jeg kan bære det …
    Omvendt lyder det som en læseoplevelse man ikke skal gå glip af. 🙂

  3. Lisbeth – Jeg giver dig helt ret! De kan virkelig være skræmmende på en virkelig realistisk måde, sådan nogle bøger!

  4. Anika – Det er en af de bøger, jeg aldrig vil glemme. Den er virkelig skræmmende, men det er samtidig en bog, som alle burde læse! 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *