“Stillidsen” Af Donna Tartt

Posted by on maj 21, 2016 in 5 Stjerner, Fiction | 6 comments

PSX_20160521_112253

“Stillidsen” Af Donna Tartt, anmeldereksemplar fra forlaget Lindhardt & Ringhof, udgivet 2014 (Org. udgivet 2013), 5/5 Stjerner

13 årige Theo Decker er sammen med sin mor taget på kunstudstilling på et stort museum i New York. Sammen står de og betragter det kendte maleri ‘Stillidsen’, da en eksplosion pludselig lægger museet i ruiner. Theo overlever mirakuløst eksplosionen, mens hans mor omkommer i den tragiske ulykke. Under ulykken lykkedes det Theo at smugle det berømte billede af ‘Stillidsen’ med ud af ruinerne, og billedet følger ham igennem hele hans ungdom. Efter at hans mor er død, har Theo nemlig ikke andre muligheder, end at flytte hjem til sin far i Las Vegas, selvom han ikke har set ham siden, at han forlod Theo og hans mor flere år tidligere. Her bliver han venner med Boris, der ligesom ham, har en del problemer på hjemmefronten. Sammen udforsker de ungdommens mange fristelser, og tilbringer de fleste dage i en rus af alkohol og stoffer.

Da Theo senere flytter tilbage til New York, har han stadig det berømte maleri med sig. Han opbevarer det et sikkert sted, men da der efterhånden bliver opklaret flere og flere sager med stjålne kunstgenstande, bliver Theo paranoid. Politiet leder stadig aktivt efter maleriet, og Theo ved, at hans liv vil blive ødelagt, hvis han ikke snart sørger for, at maleriet kommer tilbage, hvor det hører til. Dette er dog ikke helt lige til, for maleriet er måske ikke så godt skjult, som han hidtil har troet. Samtidig kæmper Theo stadig med sin voldsomme forelske i Pippa, en ung pige, der ligesom ham, overlevede eksplosionen på museet. Pippa har en kæreste, og Theo forsøger at finde sin lykke på en anden måde.  Faktisk er det lige præcis dét, som Theo bruger sin sene ungdom på  – at gøre alt godt igen. En mission, der går hånd i hånd med hans forhold til det stjålne maleri.

“Der er ingen der nogen sinde vil kunne overtale mig til at synes at livet er en formidabel, indbringende nydelse. Fordi, her kommer sandheden: Livet er en katastrofe.”

Jeg modtog bogen som anmeldereksemplar kort efter, at den danske udgave blev udgivet. Alligevel har jeg ikke fået den læst før nu. Dette skyldes, at jeg gerne ville læse Tartts tidlige værker først, og at bogen desuden er over 800 sider lang. Det er ikke en bog, man lige hiver frem i bussen, men jeg kan garantere, at den er slæbet værd. Jeg er fuldstændig målløs over Tartts talent. Jeg har tidligere haft et ambivalent forhold til hendes forfatterskab, men man kan ikke komme uden om, at “Stillidsen” i sandhed er et mesterværk. Hver sætning er perfekt udført og hele plottet er gennemtænkt ned til mindste detalje. Det er lige præcis sådan, man kan karakterisere Donna Tartt og hendes arbejde i “Stillidsen” – Perfekt.

Theo er dog langt fra en perfekt karakter. Vi følger ham igennem hele hans ungdom, der for det meste er præget af mørke og tågede oplevelser. Han gennemgår en form for dannelsesrejse, og vi er med ham hele vejen, fra overklassen i New York, til en omtåget periode i Las Vegas og tilbage i en lille møbelforretning, igen i New York. Han er absolut ikke perfekt, og det forsøger han heller ikke at være. Theo er ligesom den kunst, han ofte beundrer – han er rå, ærlig og levende. Donna Tartt har med sine smukke ord skabt en historie, der vil sidde fast i din hukommelse for evigt. I hvert fald i min. Det tog mig 10 dage at læse romanen, og selvom den var lang at komme igennem, var den heller ikke rigtig lang nok. Selvom historien fik sin afslutning, kan jeg ikke rigtig slippe Theo og Stillidsen. Jeg ved ikke, om jeg nogensinde kommer til det.

“At holde for meget af genstande kan ødelægge en. Men – hvis man holder tilstrækkeligt meget af en ting, får den sit eget liv, ikke? Og er hele pointen ved ting – smukke ting – ikke at de forbinder en med en form for større skønhed?”

Donna Tartt er ikke en af de forfattere der udgiver en bog om året. Faktisk har der tidligere gået næsten 10 år mellem hendes værker. Derfor bliver hele den litterære verden også sat på pause, når der udkommer noget nyt fra hendes talentfulde hænder. Alle, der har læst hendes ord ved nemlig, at man ikke kan undgå at blive tryllebundet. Det er hele ventetiden værd.

PSX_20160521_112138

6 Comments

  1. Jeg elsker den bog. Den er så smukt skrevet.

  2. Det er den virkelig ja!

  3. Jeg har Stillidsen ulæst stående i min bogreol – jeg bliver virkelig snart nødt til at få den læst, selvom størrelsen får den til at virke så intimiderende.

  4. Jeg ville sådan ønske, at jeg havde elsket Stillidsen lige så højt som resten af verden. Jeg åbnede den virkelig med åbent sind, klar til at blive underholdt og tryllebundet. Desværre føltes historien bare lang, knudret og irrelevant for mig. Men det er ikke desto mindre noget af det jeg elsker ved litteratur – at så mange mennesker kan læse de præcis samme ord, og få så vidt forskellige opfattelser ud af det! Man kan i hvert fald ikke diskutere, at Stillidsen er et imponerende værk 🙂

    // http://www.moonlitmadness.dk

  5. Camilla – det er helt klart en bog, man lige skal tage tilløb til. Men den er det værd!

  6. Lisbeth – øv, at du ikke kunne lide den, men jeg er helt enig i, at det også er fantastisk, at man kan have så mange forskellige meninger. Imponerende er den i hvert fald, ja! 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *