“Efter Midnat” Af Stephen King

Posted by on maj 18, 2016 in 3 Stjerner, Fiction, Horror, Novelle | 0 comments

PSX_20160518_091821

“Efter Midnat” Af Stephen King, fra forlaget Artia, udgivet 1992 (Org. udgivet 1990), 3/5 Stjerner

Da jeg stødte på denne sjove bog på et loppemarked sidste år, var jeg ikke sikker på, om jeg ville købe den eller ej. Bogen er ikke i helt vild god stand, da farven på ryggen er falmet ret meget. Jeg havde dog aldrig set titlen før, og læste mig hurtigt frem til, at bogen var en samling over Stephen King noveller. Det kunne jeg alligevel ikke sige nej til, så jeg endte med at købe bogen for den nette sum af 10 kr. Jeg havde den stående på hylden i noget tid, og da jeg skulle forberede min Read-A-Thon bunke i sidste måned, besluttede jeg, at bogen ville være perfekt til timerne efter midnat. Planen var egentlig, at jeg ville læse en novelle i ny og næ igennem hele læsedøgnet, men da jeg fandt ud af, at bogen faktisk kun indeholdte tre meget lange noveller, faldt den plan lidt til vasken. Jeg læste de to første om natten, og den sidste novelle, som det aller sidste værk i hele læsedøgnet.

Den første novelle jeg læste, var jeg ret begejstret for. Vi følger en forfatter, der netop er blevet fraskilt og derfor er flyttet op i sit sommerhus. Hans liv er så kaotisk, som det kan være, og han ved derfor ikke, hvad han skal gøre af sig selv, da en skør gammel mand kommer og hævder, at han har stjålet hans historie og udgivet den som sin egen. Der er ingen tvivl om, at de to historier minder utrolig meget om hinanden, men samtidig er det også umuligt, at historien er stjålet et andet sted fra. Historien beretter nemlig om meget personlige oplevelser, og alt imens, at denne vrede mand gør livet mere og mere surt for vores forvirrede hovedperson, må han forsøge at samle alle brikkerne i et puslespil, der hele tiden bevæger sig ind og ud af realitet og virkelighed.

“Han var faldet i søvn med hovedet hvilende mod et af vinduerne, men der var ikke fred i hans ansigt, han lignede en mand, der lider under en dyb, personlig sorg.”

Den næste novelle i samlingen, havde jeg et lidt ambivalent forhold til. På den ene side, kunne jeg virkelig godt lide den, og på den anden side, synes jeg også, at den var ekstremt irriterende og frustrerende at læse. Novellen handler om Sam, der låner en gammel bog på byens bibliotek, og da han tilfældigvis falder i snak med sin kæreste, kan hun ikke lade være med grine af ham. Sam må helt sikkert lave sjov med hende, for den sure kvindelige bibliotekar, han snakker om, døde for mange år siden, og det samme gjorde biblioteksbetjenten, hun truede med at pusse på Sam, hvis han ikke afleverede sine bøger i tide. Sam er sikker på, at han ikke tog fejl, og vil derfor vende tilbage til biblioteket. I midlertidigt er de bøger, han har lånt dog forsvundet, og han må indstille sig på at betale den straf, det koster, når man mister sine bøger. Pludselig vender hele Sams verden dog på hovedet, og en masse forfærdelige og fortrængte barndomsoplevelser på byens bibliotek kommer langsomt op til overfladen.

Den sidste novelle i bogen mindede mig rigtig meget om en af mine yndlingsbøger i ‘Gåsehud’ serien af R.L. Stine. “Sig appelsin og dø” handler nemlig ligesom “Foto med en hund” af King, om et kamera, der ikke opfører sig helt normalt. Kameraet i denne fortælling tager udelukkende billeder af det, der ligner en meget vred hund. Når man kigger nærmere på billederne, kan man samtidig se, at bogen bevæger sig tættere og tættere på linsen, for hvert billede, man tager med kameraet. Kevin og hans far tager kameraet med til en gammel mand, der normalt kan fikse alt. Desværre kan kameraet dog ikke laves, for det, det fejler er ikke blot en fejl, men noget langt værre. En forbandelse har lagt sig over kameraet og dens ejer, og Kevin må indse, at han ikke kan undslippe dens brutale konsekvenser.

Jeg er ked af det, Sam… men jeg kan ikke vække dig. Ikke nu. Lige nu tror jeg, du er, hvor du bør være. Jeg er ked af det, men du må drømme videre. Og når du vågner, så husk, hvad du drømte. Husk det. Husk det.

Alt i alt, kunne jeg gode lide samlingen. Jeg havde nok foretrækket, hvis bogen var en samling over flere små noveller, og ikke tre store. Det eneste, der ud over dét trækker min bedømmelse af bogen ned, er den anden novelle i samlingen. Selvom den er virkelig spændende, blev min begejstring ødelagt af et pludselig og dramatisk emneskift i historien. Temaer som misbrug af små børn dominerer de sidste kapitler i novellen, og jeg var ikke forberedt på det. Når jeg skal læse om så forfærdelige ting, vil jeg gerne være forberedt på det. Ellers ødelægger det hele min læseoplevelse.

PSX_20160518_091959

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *