“Hr. Penumbras døgnåbne bogbutik” Af Robin Sloan

Posted by on maj 15, 2016 in 3 Stjerner, Fiction | 0 comments

PSX_20160515_163400

“Hr. Penumbras døgnåbne bogbutik” Af Robin Sloan, anmeldereksemplar fra forlaget Iris, udgivet 2014 (Org. udgivet 2012), 3,5/5 Stjerner

Da Clay Jannon mister sit arbejder som webdesigner under den store økonomiske krise, er han lige ved at tabe modet. Det er tæt på umuligt at finde et nyt arbejde. En dag går han dog forbi en besynderlig gammel bogbutik, og lykken vender, da han bliver ansat som nattevagt. Det er nemlig en bogbutik, der har åbent døgnet rundt. Clay har ikke just travlt på sit nye arbejde, for kunderne er få, især om natten. Ligeledes lægger Clay mærke til, at kunderne passer sammen med bogbutikken på en eller anden finurlig måde – de er sære og excentriske. Hr. Penumbra er samtidig også en meget spøjs type, og selvom Clay kun møder ham, når han skal overtage hans vagt, er det tydeligt, at der foregår et eller andet ubeskriveligt i Hr. Penumbras lille butik.

Clay beslutter sig for at bruge nogle af sine computerevner til at forsøge at skabe et mønster over kundernes adfærd. Det er nemlig sjældent at de faktisk køber bøgerne. De nøjes som regel med at låne dem, og vender kort efter tilbage for at låne en ny bog. Der er en lille klub af mystiske læsere, der primært låner bøgerne, og selvom Clay har fået at vide, at han ikke må grave i nogle detaljer og desuden ikke engang må åbne bøgerne for at kigge i dem, kommer han en dag til at bryde reglerne, og gør sig en stor opdagelse. Bøgerne er nemlig ikke helt almindelige bøger. Han får hjælp af sine venner og sin nye kæreste til at opklare mysteriet, og Hr. Penumbra begynder selv at åbne op for de mange hemmeligheder, der er forbundet med butikken. Pludselig forsvinder Hr. Penumbra dog, og Clay og hans venner får endnu et mysterie at opklare.

“Penumbras kunder er faktisk præcis den type, man ser sidde på cafeer og arbejde sig igennem en skakrunde eller den store lørdagskrydsogtværs i avisen med blå kuglepen.”

For et par år siden så jeg denne bog alle steder. Alle bogbloggere og anmeldere læste den, og butikkernes hylder bunede  med eksemplarer af den lille grønne bog. Bogen har vundet flere priser, og landede hurtigt på alle de store bestseller lister. Jeg ville ikke selv læse den på daværende tidspunkt, da jeg foretrækker at vente, til hypen har lagt sig. Da jeg så var til bogbloggertræf sidste år, fandt jeg den lille grønne bog i min ‘bookiebag’, og jeg indså, at jeg faktisk havde glemt alt om bogen. Jeg gemte den til Read-A-Thon, hvor jeg læste den i de tidlige morgentimer søndag morgen. Bogen er en utrolig fin historie, der ikke kan undgå at gøre en i godt humør, og derfor er jeg rigtig glad for, at jeg gemte den til Read-A-Thon.

At læse om andres kærlighed til bøger, er egentlig noget, der altid kan gøre mig i godt humør. Selvom der er tale om fiktionære karakterer, føler jeg, at jeg har en masse tilfælles med dem. Dette var også tilfældet i denne bog. I hvert fald til at starte med. Jeg synes Hr. Penumbra og de mystiske kunder virkede som nogle virkelig sjove og skæve karakterer, og jeg nød at læse om der loyalitet overfor den gamle bogbutik. På et eller andet tidspunkt, ændrede jeg dog holdning omkring Hr. Penumbra. Han gik fra at være en hyggelig gammel nissefar til en falsk kujon lignende skurk, jeg slet ikke brød mig om. Hr. Penumbra var egentlig aldrig en skurk i bogen, men jeg havde alligevel et eller andet i mod ham, som aldrig helt forsvandt igen. De øvrige karakterer var jeg ellevild med, og Clay var især fantastisk at følge.

“Skuffelsen skærer mig i hjertet. Bolden er på hendes banehalvdel, og hun håndterer det fint med et slag, der er let at ramme, men jeg kan intet stille op.”

“Hr. Penumbras døgnåbne bogbutik” er en utrolig hyggelig lille bog, som hurtigt er læst. Den er sød og underholdende, og ud over Hr. Penumbra, kan man ikke undgå at holde af de sjove karakterer.

PSX_20160515_163252

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *