“American Psycho” Af Bret Easton Ellis

Posted by on maj 4, 2016 in 4 Stjerner, Fiction, Horror | 2 comments

PSX_20160504_094149

“American Psycho” Af Bret Easton Ellis, fra forlaget Picador, udgivet 2011, (Org. udgivet 1991), 4/5 Stjerner

Patrick Bateman er en 26 årig New Yorker med stort N. Han arbejder i en succesfuld virksomhed på Wall Street, og høster godt af sin egen succes. Han spiser på alle de dyre restaurater, handler i de dyre designerbutikker og mænger sig kun med de smukkeste modeller i byen. Han er ligeledes meget opsat på, at alle han omgås er med til at opretholde dette image. Hver gang Patrick møder en ny person, hvad enten det er en kvinde eller en mand, scanner han dem fra top til tå, og rapporterer for læseren, hvilke mærker denne person er iklædt. Ud fra personens tøj og udseende bedømmer han, om han har lyst til at være i selskab med dem.

Selvom Patrick ligner mange andre unge beboere i storbyen på dette punkt, så er der også en væsentlig forskel, der gør, at han skiller sig ud fra mængden. Han er nemlig psykopat. Han charmerer sig ind på tilfældige unge kvinder, tager dem med hjem til sin lejlighed, hvorefter han typisk torturerer dem i et par timer, før han til sidst slår dem ihjel. Dette er en ‘hobby’ han udfører et par gange om måneden, og oftere, når han er stresset. Når man er iskold seriemorder i New York, skal man dog også hele tiden sørge for at slette alle sine spor. På et eller andet tidspunkt, vil der nemlig være nogen, der får færden af noget.

“I laugh maniacally, then take a deep breath and touch my chest- expecting a heart to be thumping quickly, impatiently, but there’s nothing there, not even a beat”

Jeg var omkring 13 år, da jeg læste “American Psycho” for første gang. Jeg havde lånt den på biblioteket, og jeg kan huske, at jeg spurgte en bibliotekar, om hun kunne anbefale mig en virkelig uhyggelig bog. Hun nikkede ivrigt, og gav mig et slidt eksemplar af bogen i hånden. Jeg tog den med hjem, og blev en smule overrasket, da jeg begyndte at læse den. Jeg var alt for ung til at forstå den gennemskærende politiske og økonomiske ironi i bogen, og blev i stedet irriteret over, at vi hele tiden skulle høre om, hvad for nogle mærkevarer, de forskellige personer havde på. Faktisk kan jeg huske, at jeg begyndte at springe disse lange ‘ligegyldige’ passager over, indtil vi igen kom frem til de uhyggelige. Jeg har efterfølgende læst bogen igen, og nu for tredje gang, da vi skal bruge den på mit studie. For hver gang jeg læser den, bliver jeg mere og mere bevidst om, hvor uhyggelig den egentlig er. På mere end bare én måde.

Det, der umiddelbart er det mest uhyggelige, er uden tvivl de scener, hvor hovedpersonen i mange detaljer beskriver, hvordan han torturerer unge kvinder, og derefter parterer og myrder dem. Jeg har stadig indre mareridt om sømpistoler og motorsave. Det er virkelig nogle beskrivelser, man skal forberede sig mentalt på, for der bliver virkelig ikke lagt fingre imellem. Derimod er ironien og sarkasmen i bogen dog også ekstremt vigtig. Ud fra hovedpersonens beskrivelser af byen og indbyggerne, får vi et billede af et samfund, hvor dét at være seriemorder ikke er et problem, hvis bare man har penge nok. Er det måske i virkeligheden ikke dét, der er det mest skræmmende ved denne bog ?

“And though the coldness I have always felt leaves me, the numbness doesn’t and probably never will. this relationship will probably lead to nothing… this didn’t change anything. I imagine her smelling clean, like tea…”

“American Psycho” er en fantastisk roman, og en moderne klassiker i horrorgenren. Man skal være forberedt på nogle meget voldsomme scener, men hvis man kan kapere dette, er man også garanteret en læseoplevelse, der virkelig ændrer ens syn på samfundet.

PSX_20160504_093937

2 Comments

  1. Det er helt sikkert en god bog. Det er dog også en af den slags bøger, hvor jeg faktisk elsker filmatisering mere end bogen. Hvad synes du om filmen fra 2000?

  2. Jeg synes virkelig også, at filmen er god! Næsten et mesterværk i sig selv. Jeg kan rigtig godt lide, at den fanger de mange lag i romanen, og ikke kun er en horrorfilm med en masse blod 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *