“Fangirl” Af Rainbow Rowell

Posted by on apr 26, 2016 in 4 Stjerner, Chick-lit, Fiction, Kærlighed, Young Adult | 6 comments

PSX_20160426_182545

PSX_20160426_182736

“Fangirl” Af Rainbow Rowell, fra forlaget Macmillan, udgivet 2014 (Org. udgivet 2013), 4/5 Stjerner

Cath og Wren er identiske tvillinger, og har altid været meget tætte. De bor på samme værelse, og har altid lavet alt sammen. Selvom de nu er ved at være voksne og er meget forskellige, har de alligevel formået at holde den stærke forbindelse. Noget er dog ved at ændre sig nu. Pigerne skal på universitetet, og Wren, som er den sprudlende og udadvendte søster, vil ikke længere dele værelse med Cath. Dette tvinger Cath til at komme ud af sin skal, og det begynder langsomt at gå op for hende, at hun ikke rigtig passer ind på den nye skole. Faktisk passer hun kun ind ét sted – på hendes fanfiction site ‘Carry On’, hvor hun skriver fanfiction om sine yndlingskarakterer Simon og Bas.

Caths roommate Reagan er hendes åbenlyse modsætning. Hun er altid ude og slå sig løs, hun siger hvad der falder hende ind, og så har hun meget erfaring med kærligheden. Reagans ekskæreste Levi besøger ofte deres værelse, og for at undgå pinlig tavshed, bliver Cath nødt til at kommunikere med ham. Hun åbner langsomt mere og mere op for venskabet til Levi, og samtidig begynder hun også at se mere positivt på hendes nye tilværelse. Selvom hun aldrig vil kunne glemme sin kærlighed til fanfiction, ved hun også, at der er meget mere til livet, og for første gang nogensinde, vil hun faktisk gerne opleve det.

“In new situations, all the trickiest rules are the ones nobody bothers to explain to you. (And the ones you can’t Google.)”

“Fangirl” er én af de bøger, jeg med vilje har ventet et godt stykke tid med at læse. Jeg har haft bogen stående i halvandet år, men fordi, at den endte med at blive så hypet (ligesom alle Rainbow Rowells bøger), så kunne jeg ikke få mig selv til at læse den. Jeg var bange for, at jeg ville danne mig et for stort indtryk af bogen, allerede før jeg havde læst den. Derfor valgte jeg at ignorere alle anmeldelserne og anbefalingerne i noget tid, for at få det hele lidt på afstand. Nu har jeg læst den, og jeg kan sagtens se, hvorfor bogen er så hypet, som den er. Samtidig var der dog også nogle småting, der irriterede mig. Cath er en fantastisk hovedperson, men selvom jeg elsker hende for hendes nørdede side og hendes kærlighed til litteraturen, så blev jeg også en lille smule frustreret til tider. Jeg var træt af, at hun ikke bare kunne åbne munden og sige, hvad hun inderst inde følte. Og at hun absolut skulle trække nej-hatten så langt ned over hovedet, at den næsten var umulig at få af hende igen. Generelt set synes jeg faktisk, at Rainbow Rowells kvindelige hovedpersoner er en smule ynkelige. Ligesom fx Eleanor i “Eleanor & Park”. Hvorfor skal de absolut fokusere så meget på alt det negative hele tiden?

Når det så er sagt, så synes jeg faktisk at bogen er ret så fantastisk. Plottet er intet mindre et formidabelt, og jeg blev virkelig overrasket over, hvor godt hele universet var bygget op. Til tider glemte jeg nærmest, at bogen var fiktion, da alt føltes så livligt og virkeligt. Karakterene er så velbeskrevet, at man føler, at man kender dem. Det er nok derfor, at jeg blev så frustreret over Cath. Et eller andet sted føltes hun som en veninde, jeg havde lyst til at ruske noget energi og gåpåmod ind i. Kontrasten til især Wren og Reagan gjorde bogen mere spændende, og jeg nød virkelig at følge dem alle sammen. Deres udvikling hver især er ikke til at tage fejl af. Sproget er som altid helt perfekt, og bogen er fuld af gode citater og budskaber, der karakteriserer Rowells skrivestil.

“To really be a nerd, she’d decided, you had to prefer fictional worlds to the real one.”

Jeg er meget begejstret for “Fangirl, selvom jeg havde et love/hate relationship til Cath”. Det er sjældent, at jeg har oplevet karakterer, der føltes så virkelige, som de gør i denne roman. Det er samtidig en hyldest til nørderne, og alene af den grund, er den værd at læse.

PSX_20160426_182435

6 Comments

  1. Rigtig fin anmeldelse, jeg er så enig 🙂 Fantastisk god bog, omend Cath er lettere irriterende. Har du hørt at fanfiktionen deri udgives som selvstændig bog “Carry on”? 😀

  2. Ih, den har jeg også bare længe rigtig gerne vil læse. Den lyder bare så nørdet og så underholdende.

  3. Iben – Ja, jeg har overvejet at læse den, men jeg er lidt i tvivl. Jeg synes ikke passagerne med ‘Carry On’ var det mest interessante.

  4. Michelle – Det er den også! Den er rigtig fin, bortset lige fra Cath nogle gange hehe 🙂

  5. FAN GIRL har stået på min to-read liste meget længe. Måske det snart er tid til, at jeg skal læse den? 🙂

  6. Den er i hvert fald god, så det synes jeg da du skulle. Det er også en rigtig forårsbog, synes jeg 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *