“The Tenant of Wildfell Hall” Af Anne Brontë

Posted by on apr 14, 2016 in 3 Stjerner, Classics, Fiction, Kærlighed | 0 comments

PSX_20160414_190101

“The Tenant of Wildfell Hall” Af Anne Brontë, fra forlaget Wordsworth Editions, udgivet 2001, (Org. udgivet 1848), 3,5 /5 Stjerner

Romanen tager udgangspunkt i en række breve, som Gilbert Markham skriver til sin ven og senere hen svoger.  En mystisk kvinde flytter sammen med sin søn til Wildfell Hall, der ligger tæt op af Gilberts egen ejendom. Da hun ikke har nogen mand og sjældent træder uden for sine trygge omgivelser i huset, bliver hun offer for en del sladder. Gilbert kan dog ikke lade være med at føle sig tiltrukket af denne mystiske kvinde, og begynder at besøge hende med jævne mellemrum. Han finder ud af, at den mystiske kvinde går under navnet Helen Graham, og da han nægter at tro på nogle af de rygter, der bredes om hende i lokalsamfundet, beslutter han sig for, at han vil forsøge at afsløre Helens sande identitet.

I form af hendes dagbøger bliver det klart, at Helen ikke blot er alene med sin søn. Hun er også på flugt. Det der startede som et godt og lykkeligt ægteskab mellem hende og hendes mand, er blevet erstattet af vrede, desperation og sorg. Hendes alkoholiske mand vil ikke lade hende skilles, og derfor har hun søgt tilflugt på Wildfell Hall. Gilbert erklærer sin kærlighed til Helen, men da hun ikke er en fri kvinde, beder hun ham om at glemme sin forelskelse og lade hende være i fred. Omstændighederne ændres dog pludseligt, da Helens mand bliver alvorligt syg.

“But smiles and tears are so alike with me, they are neither of them confined to any particular feelings: I often cry when I am happy, and smile when I am sad.”

Jeg knuselsker Brontë søstrene, og selvom Charlotte og Jane Eyre altid vil være min favorit, så er jeg virkelig også begejstret for både Charlotte og Annes værker. “The Tenant of Wildfell Hall” er en utrolig interessant bog, da den siges at være en af de grundlæggende romaner i den feministiske litteratur. Da Helen undslipper sin mand og sit giftige ægteskab, bryder hun ikke blot de strenge konventioner, men  også den engelske lov. Helen gøres til heltinde, og jeg kan kun sige, at jeg er enig i måden hun portrætteres  på. Hun er enormt stærk i sin karakter, og mystikken omkring hende får læseren til at vende side efter side i håb om at finde ud af, hvad hendes historie er.

Jeg kunne også enormt godt lide Gilbert. Hans viljestyrke og modstand over for de mange rygter om Helen gjorde mig ret begejstret for ham, og samtidig accepterede han også Helens beslutning om, at han skulle lade hende være. Jeg kan heller ikke rigtig skrive en anmeldelse uden at nævne sproget, for det er simpelthen noget af det smukkeste, der findes. Der er ingen tvivl om, at denne roman har fortjent sin plads som klassiker. Når det så er sagt, så må jeg også indrømme, at  bogen føltes en smule langtrukken til tider. Nogle af passagerne føltes ligegyldige, og jeg kunne ikke rigtig fastholde koncentrationen hele vejen igennem. Til gengæld varede disse ligegyldige passager heller aldrig længere end et par kapitler, så plottet kom hurtig på rette kurs igen.

“My heart is too thoroughly dried to be broken in a hurry, and I mean to live as long as I can.”

“The Tenant of Wildfell Hall” er helt sikkert et rigtig godt valg, hvis man gerne vil give sig i kast med en god klassiker. Den er nem at læse, den er romantisk og så er det også en byggesten i den feministiske litteratur.

PSX_20160414_185914

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *