“NOS – 4R2” Af Joe Hill

Posted by on mar 30, 2016 in 4 Stjerner, Fantasy, Fiction, Horror | 2 comments

PSX_20160330_185745

“NOS – 4R2” Af Joe Hill, fra forlaget Orion Books, udgivet 2013, 4,5/5 Stjerner

Den unge Victoria McQueen har en besynderlig evne. Hun kan finde forsvundne ting, som fx sin mors armbånd og et dyrebart fotografi. Hun finder dem dog ikke ved at lede efter dem, men ved at cykle over en imaginær bro, og så ender hun dér, hvor den forsvundne ting kan findes. Selv, hvis det er flere tusinde kilometer væk. Victoria fortæller ikke noget om sin evne til nogle andre mennesker, for inderst inde ved hun godt, at hendes evne ikke er helt normal. En dag finder Victoria dog ud af, at der findes andre mennesker med meget specielle evner. Fx. Charles Manx, som tilbyder små børn en køretur i hans antikke Rolls Royes fra 1938. Ligeså snart børnene har sat sig ind i bilen, kan de nemlig ikke komme ud igen, før de har nået deres endelige destination – et imaginært sted, kaldt Christmasland. Når de er nået frem, har Charles Manx  frarøvet dem deres familie og venner, og selv deres menneskelighed.

På en rejse over sin imaginære bro, støder Victoria tilfældigt ind i en anden imaginær verden, nemlig Christmasland. Hun undslipper med nød og næppe Charles Manx, men flere år senere må hun indse den uhyggelige sandhed – Charles Manx har aldrig glemt hende. Nu er Victoria selv mor til en lille dreng, og selvom hun forsøger at beskytte sit barn, lykkedes det alligevel Charles Manx at få ham med sig i sin bil. Victoria ved, at alt håb vil være ude, hvis de når at ankomme til Christmasland, så hun må stoppe ham inden det når at ske. Problemet er bare, at bilen ikke kører på helt almindelige veje, men imaginære veje, som kun Charles Manx og Victoria har adgang til.

“Was there any human urge more pitiful-or more intense- than wanting another chance at something?”

Jeg var virkelig spændt på at læse denne bog. Jeg elsker Stephen King, og da jeg fandt ud af, at Joe Hill var hans søn, skyndte jeg mig at bestille en af hans bøger. Valget faldt på denne, da den lød utrolig kompliceret, men samtidig meget spændende. Og det er ligenøjagtig hvad den er – kompliceret og spændende. Det er virkelig længe siden, at jeg har læst en bog, der er så godt bygget op som denne. Plottet er intet mindre end spektakulært og karaktererne er endnu bedre. Jeg elsker, at vi følger Victoria fra hun er en lille pige, og til hun selv bliver mor. Vi er vidne til alle de store ting der sker i hendes liv, og det er utrolig spændende at se, hvordan hendes personlighed bliver skabt og formet igennem hendes oplevelser. Hun er en fantastisk hovedperson både som lille og voksen, og jeg er ikke i tvivl om, at Joe Hill har lagt virkelig meget arbejde i at gøre hende så perfekt som overhovedet mulig.

Noget andet jeg virkelig godt kan lide ved bogen er, at der er fokuseret så meget på detaljerne som der er. Alt er fuldstændig gennemtænkt og universet er helt unikt. Når det så er sagt, må jeg også nævne den eneste negative ting, jeg kan finde ved bogen. Den imaginære bro, som Victoria skal cykle hen over på sin gamle børnecykel. Det bliver en smule plat og åndsvagt at læse om, og jeg kunne finde mange andre måder, at skabe et parallelt univers på, som ville fungere bedre end dette.  Det hænger dog fint sammen med resten af bogen, og selv om det er en smule plat, så fungerer det i det store hele, og det er jo det, som er det vigtigste.

“She’d thought love had something to do with happiness, but it turned out they were not even vaguely related. Love was closer to a need, no different from the need to eat, to breathe”.

Jeg har læst stort set alt, hvad Stephen King har udgivet, og jeg tror, jeg bliver nødt til at gøre det samme med Joe Hill. Indtil videre, er jeg meget imponeret.

PSX_20160330_185636

2 Comments

  1. Jeg har endnu ikke fået læst NOS4R2, men den står helt sikkert på læselisten. Jeg vil anbefale dig at få læst Dødens Jagt (Heart-shaped Box), hans debut som også er helt fantastisk. Og tegneserien Locke & Key er også værd at få læst

  2. Tak, dem vil jeg helt sikkert skrive på læselisten 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *