“Doctor Sleep” Af Stephen King

Posted by on mar 26, 2016 in 4 Stjerner, Fiction, Horror | 4 comments

PSX_20160326_105732

“Doctor Sleep” Af Stephen King, fra forlaget Hodder, udgivet 2014 (Org. udgivet 2013), 4/5 Stjerner

Danny Torrance lider stadig af mareridt og søvnløshed efter de oplevelser, han som barn havde på ‘The Overlook Hotel’. Han får stadig glimt af ‘The shining’ og billeder af døde mennesker engang i mellem, og har derfor også udviklet et stort alkoholproblem igennem årene. Endelig ser det dog ud til, at den nu middelaldrende Dan er ved at få fodfæste igen. Han bruger nu  sin evne til at hjælpe ældre mennesker med at komme over ‘på den anden side’, og nyder hans nye arbejde på et plejehjem. Det er sjældent, han støder på andre mennesker med samme evne, som ham selv, og derfor bliver han også meget overrasket, da han møder Abra Stone. Den lille pige har det stærkeste tilfælde af ‘The Shining’, som Dan nogensinde har set, og han hjælper både hende og hendes forældre med at håndtere den skræmmende evne.

Abra lærer at vokse op med sin evne, og der er ikke mange udover hendes familie og Dan, de kender hendes lille hemmelighed. Da Abra er teenager, støder hun dog første gang på nogle problemer, hun ikke selv kan løse. Via sin evne ser hun en lille dreng blive tortureret og dræbt, og ser derfor også, hvem der står bag gerningen. Problemet er bare, at gerningsmændende selv har en form for ‘The Shining’ og derfor også ved, at Abra har set hende. Det viser sig, at det ikke er helt almindelige mennesker, Abra nu har med at gøre, og hun henvender sig derfor til Dan. En gruppe vampyrlignende skikkelser suger ’steam’ fra børn med Abras evner, og der er ingen tvivl om, hvem de går efter næste gang. Dan må nu forsøge at gøre alt hvad han kan, for at holde Abra i sikkerhed.

“There came a time when you realized that moving on was pointless. That you took yourself with you wherever you went.”

Jeg læste “The Shining” første gang da jeg var omkring 15 år, og genlæste den igen sidste år. Det er en af Stephen Kings første romaner, og også en af hans mest kendte. Mange synes endda også, at det er den bedste. Derfor har der været mange efterspørgsler til en efterfølger siden bogen blev udgivet i 1980. Jeg må dog indrømme, at jeg blev noget overrasket, da jeg fandt ud af, at Stephen King faktisk havde lyttet til sine mange fans. I flere af de  interviews, jeg har set med ham, har han nemlig givet udtryk for, at han ikke ville skrive mere på lille Dannys historie, da “The Shining” var blevet en kultklassiker, han ikke ville ‘ødelægge’ med en efterfølger. Forvirringen blev dog næsten øjeblikkeligt overtaget af begejstring, og jeg har ventet på det helt rigtige øjeblik til at læse denne allerede kendte efterfølger. Heldigvis blev jeg heller ikke skuffet.

Det første jeg blev begejstret over var, at Stephen King turde at udfordre sine mange fans med at give lille søde Danny en lidt sørgelig skæbne. I hvert fald i starten af romanen. Vi møder en middelaldrende alkoholisk enspænder, der har svært ved at få selv de mest simple ting i livet til at fungere. Jeg er sikker på, at det ikke helt var sådan, at Kings mange fans havde håbet på at gense den lille uskyldige dreng. Om ikke andet synes jeg, det var et virkelig godt move, og jeg kom hurtigt til at holde af den voksne Dan. Ligeledes blev jeg med det samme forelsket i Abra, der er historiens egentlige helt. Hun er modig, intelligent og samtidig er hun enormt skrøbelig og følsom. Historien er virklig godt bygget op, og selvom jeg i starten var lidt skeptisk over de vampyrlignende trusler, endte jeg alligevel med at blive glad for deres del i plottet. Det eneste jeg kunne ønske var, at vi havde hørt lidt mere om Dans egen fremtid, i stedet for, at der blev fokuseret så meget på Abra.

“She thought that things could not get worse . . . but they always can, and often do.”

Hvis man ligesom jeg er helt med med “The Shining” eller “Ondskabens Hotel”, som den hedder på dansk, kan jeg kun anbefale “Doctor Sleep”. Der er altid et eller andet magisk ved efterfølgere der udkommer så lang tid efter den oprindelige roman, fordi man ved, at der virkelig er lagt meget arbejde og eftertanke i produktet. “Doctor Sleep” er ingen undtagelse.

PSX_20160326_105624

4 Comments

  1. Jeg var meget spændt på, hvad du ville syntes om bogen 🙂

    Jeg læste den sidste år og var desværre ikke nær så begejstret. Jeg kunne godt lide, at Dannys voksenliv ikke er så rosenrødt, som man kunne håbe, men omvendt syntes jeg, at opbygningen af bogen samt de forskellige persontyper lignede noget, jeg allerede havde set en del gange før.

  2. Den lyder helt vildt spænende! Tænker dog, at hvis jeg skal kaste mig over den, så er det nok bedste at få læst The Shining først – en udfordring jeg måtte opgive første gang jeg prøvede. Det er umiddelbart ikke en god idé at læse om blodfyldte badekar, når man selv sidder i badekarret, haha 😀

    // http://www.moonlitmadness.dk

  3. Den lille bogblog -Jeg synes egentlig ikke, at der var noget som sådan galt med opbygningen og karaktererne, men jeg vil give dig ret i, at det er noget man har set et par gange før- 🙂

  4. Lisbeth – Haha, jeg kan forestille mig, at det nok ikke er det rareste at læse om, hvis man selv sidder i et badekar. Eller på et gammelt hotel haha.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *