“Det hun glemte” Af Liane Moriarty

Posted by on mar 21, 2016 in 4 Stjerner, Chick-lit, Fiction, Spænding | 2 comments

PSX_20160318_200959

“Det hun glemte” Af Liane Moriarty, anmeldereksemplar fra Politikkens forlag, udgivet 2015, 4/5 Stjerner

29 årige Alice kunne ikke være lykkeligere. Hun er smaskforelsket i sin mand, de er i gang med at renovere deres drømmehus, og Alice har netop fundet ud af, at hun også er gravid. Alt er perfekt. Perfekt er dog ikke det ord, der først dukker op i Alice’ hukommelse, da hun vågner efter at være besvimet til en hård time i træningscenteret. Pludselig er hun nemlig ikke 29 længere, men 39. Hun har tabt 10 år af sit liv i sin hukommelse. Ligeledes er alt på hjemmefronten ikke nært så lykkeligt længere. Hun har nu tre børn, hun ikke kan huske at have fået, og hun er blevet separeret fra sin mand. Samtidig er hendes tætte forhold til sin elskede storesøster gledet ud i sandet, og Alice må kæmpe for huske, hvad der skete med det liv, hun på fantastisk vis havde opbygget for 10 år siden.

Igennem samtaler med sine veninder og sin søster går det op for Alice, at hun slet ikke kan genkende sig selv længere. Hun har aldrig gået så meget op i sit udseende og materialistiske ting, som den 39 årige Alice åbenbart gør. Der er ikke noget at sige til, at hendes nærmeste ikke længere kan holde ud at tilbringe tid sammen med hende. Hun beslutter sig for, at hun vil glemme alt om denne uudholdelige Alice,  og forsøge at få styr på sit liv igen. Hun vil redde sit ægteskab, genopbygge forholdet til sin søster og lære sine børn, at der er andet i livet end penge og sure pligter. Og det er også lige ved at lykkedes. Lige indtil Alice pludselige begynder at huske, hvorfor hun blev, som hun blev.

“Måske er mit gamle jeg blevet sendt fra fortiden for at forhindre skilsmissen.” sagde Alice, halvt i spøg. “Måske får jeg ikke min hukommelse tilbage, før jeg har gjort det.”

Jeg er efterhånden ved at være godt og grundigt forelsket i Liane Moriarty. I hvert fald litterært forelsket. Alt, jeg har læst af hende indtil videre, har taget mig med storm. Måske fordi jeg virkelig ikke forventede særlig meget, da jeg begyndte at udforske hendes forfatterskab. “Min Mands Hemmelighed” og “Store Små Løgne” var bøger, jeg ikke havde regnet med at blive særlig begejstret for, men endte med at elske. Jeg havde lidt højere forventninger til “Det hun glemte”, fordi, jeg nu var så glad for de to første bøger. Alligevel kunne jeg ikke lade være med at blive positivt overrasket. Bogen er, ligesom de to andre, bygget op omkring virkelig mange små digressioner og detaljer. Alle karaktererne er så virkelige og levende, at det næsten er svært at acceptere, at bogen er fiktion.

En af de ting, jeg bedst kan lide ved Moriartys romaner er, at de kan læses af en virkelig stor målgruppe. Bøgerne henvender sig til kvinder i alle aldre, fordi de ofte portrætterer så mange forskellige aldre og typer. Derfor er det ofte Liane Moriartys bøger, jeg først kommer i tanke om, hvis jeg skal give nogen en god anbefaling. Mange af mine veninder elsker hendes bøger ligeså højt som jeg, og jeg har sendt endnu en anbefaling videre til min mor, som ellers udelukkende læser krimier. Jeg ved bare, at hun også vil elske Moriaty.

“Det havde ikke været meningen, at hun nogensinde igen skulle have det sådan. Det var meningen, at den slags brud var noget, der hørte til i hendes ungdom. Smertelige erindringer. Nej, faktisk ikke smertelige, for på en måde var det rart at se tilbage på sit yngre jeg og tænke: Åh, din dumme lille pige – at du virkelig græder over det fjols.”

Jeg er langt fra den eneste, der i besat af Liane Moriaty. Jeg ser hendes farvestrålende bøger overalt, hvor jeg bevæger mig hen, og jeg tør derfor næsten garantere, at hendes navn vil blive en stor del af den nyere litteratur i mange år i frem.

PSX_20160318_201106

2 Comments

  1. Endnu engang indfanger du al min nysgerrighed med en anmeldelse af Moriarty! Nu må de bøger altså snart med hjem! 🙂

    // http://www.moonlitmadness.dk

  2. Ja, kan du så komme i gang! Jeg er altså sikker på, at du vil kunne lide hende 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *