“Cranford” Af Elizabeth Gaskell

Posted by on mar 10, 2016 in 3 Stjerner, Classics, Fiction | 4 comments

PSX_20160309_190745

“Cranford” Af Elizabeth Gaskell, fra forlaget Penguin English Library, udgivet 2012 (Org. Udgivet 1853), 3/5 Stjerner

Igennem fortælleren, Mary Smith, som ofte besøger byen Cranford, bliver vi introduceret til byens atmosfære og indbyggere. Den lille by er ledet næsten udelukkende af en håndfuld meget forskellige kvinder, og igennem fortælleren, bliver vi præsenteret for deres stærke holdninger og deres forhold til hinanden på må og få. Selvom byens indbyggere er meget forskellige, er de alle sammen enige om én ting – de vil ikke underkastes nymoderne forandringer, og de forsøger derfor alle sammen at vedligeholde de gamle normer og ordninger.

I løbet af bogens mange små dele bliver byen og dens indbyggere udfordret mange gange. Der skal ikke meget til for, at en person falder uden for de stramme regler og normer, og derfor er det heller ikke alle personer, der er lige vellidt. Som eksempel bliver Captain Brown ikke taget lige godt imod af alle indbyggerne, da han sammen med sine døtre flytter til byen. Han udfordrer kvindernes syn på skik, da han åbent indrømmer, at han ikke har særlig mange penge. Ligeledes foretrækker han Charles Dickens forfatterskab frem for den nærmest guddommelige Dr. Johnson, og også dette bliver indbyggerne stødt over.  Han får med tiden vundet de andre indbyggeres hjerter, og indbyggerne begynder stille og roligt at åbne op for forskelligheder. Byens stædighed bliver dog fortsat udfordret, da ung kærlighed bliver skabt, gammel kærlighed blusser op på ny, og en forsvundet bror melder sin ankomst.

“I’ll not listen to reason…Reason always means what some one else has got to say.”

“Cranford” er en sær roman. For det første, kan det diskuteres, om der overhovedet er tale om en roman. Historien er nemlig fuldstændig plotløs, og består af små dele, der er mere usammenhængende end de er sammenhængende. Der er ikke tale om kapitler i kendt forstand, men i stedet om små episoder, der ikke indeholder nogen form for rød tråd. På mit studie, har vi i øjeblikket et fag, der beskæftiger sig med netop denne form for roman. ‘The Victorian Serial Novel’ hedder det, og en af de bøger vi snakker om, er denne. Det har været en smule svært for mig at acceptere, at der ikke er noget plot. Der er mange ting, der ikke rigtig giver mening i mit hoved, og jeg mangler en form for ramme. Samtidig synes jeg dog også, at konceptet er virkelig interessant. Jeg kan godt lide tanken om, at man i 1800 tallet har ventet spændt på en ny bid af historien hver uge.

Jeg har ikke læst særlig meget af Elizabeth Gaskell i forvejen, og har endda stadig den berømte “North and South” til gode. Jeg har haft rigtig mange forhåbninger til en forfatter, der skulle have været banebrydende i den romantiske genre, og som også er blevet sammenlignet med selveste Jane Austen. Desværre må jeg indrømme, at jeg ikke var synderlig begejstret for “Cranford”. Jeg synes mange af karakterne var utrolig overfladiske, og selvom jeg godt ved, at det selvfølgelig er en vigtig del af historien, at de netop skal opleves på den måde, så irriterede det mig alligevel. Ligeledes kunne jeg heller ikke rigtig finde en dybere mening med bogen. Mange af episoderne virkede ret meningsløse.

“A little credulity helps one on through life very smoothly — better than always doubting and doubting and seeing difficulties and disagreeables in everything”

“Cranford” er en interessant bog på mange områder. Den er virelig smukt skrevet, og den er et glimrende eksempel på en viktoriansk seriefortælling, der er udgivet i flere dele. Man skal nok bare forberede sig selv på, at der ikke er noget plot eller nogen rød tråd i fortællingen.

PSX_20160309_191048

4 Comments

  1. Den står og venter i min bogreol, jeg så engang tv-serien, der er baseret på bogen, og den virkede heller ikke til at have den helt store røde tråd, så er virkelig spændt på bogen 🙂

  2. Jeg vidste slet ikke, at der var en tv-serie! Den må jeg da lige se 🙂

  3. Jeg er heller ikke så vild med bøger uden plot, hvor det blot er små historier, der ikke har noget med hinanden at gøre …

  4. Nej, det har jeg også fundet ud af, at jeg egentlig heller ikke er. 🙂 Men det er meget sjovt at prøve at læse sådan en form for roman 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *