“Mercedesmanden” Af Stephen King

Posted by on mar 6, 2016 in Uncategorised | 4 comments

PSX_20160306_135815

“Mercedesmanden” Af Stephen King, anmeldereksemplar fra forlaget Hr. Ferdinand, udgivet 2016, (Org. udgivet 2014) 4/5 Stjerner

En kold forårsmorgen står flere hundrede arbejdsløse i kø for at vente på, at en ny jobbørs med nye muligheder skal åbne. De mange mennesker står som sild i en tønde, og kan derfor heller intet fortage sig, da en Mercedes pludselig kommer stormende i mod dem med så høj hastighed, at den slår mange af dem ihjel. Det lykkedes aldrig politiet fange ‘Mercedesmanden’, og politimanden Bill Hodges kæmper stadig dagligt for at acceptere, at gerningsmanden stadig er på fri fod.

Der sker en pludselig ændring i sagen, da Bill går på pension. Han modtager et hånende brev fra Mercedesmanden, og da han ikke længere er tilknyttet politiet, beslutter hans sig for at tage sagen i egen hånd. Mercedesmanden er ikke færdig med at myrde, og Bill kan ikke længere sætte sig tilbage og gøre ingenting. Sammen med sin bedste ven, computergeniet Jerome, og sin nye kæreste, går han alt ind for at stoppe Mercedesmanden. På chatsitet ‘Den blå paraply’ tager han kontakt til Mercedesmanden, og forsøger at provokere ham nok til, at han opgiver nogle flere spor. Desværre opnår han ikke kun provokation, men også ren og skær vrede og desperation hos Mercedesmanden, og ingen er længere sikre. Spørgsmålet er ikke om Mercedesmanden vil hævne sig igen, men hvornår.

“Han er lige ved at få ondt af dem. Sådanne mennesker har ingen visioner, de er lige så tåbelige som myrer der kravler rundt i en tue.”

Det var ved at være alt for længe siden, at jeg sidst havde fordybet mig i Stephen Kings ord, og derfor blev jeg også ovenud begejstret, da jeg så, at “Mercedesmanden” var blevet udgivet på dansk. Jeg var meget spændt på at læse bogen, da den bevæger sig meget over i krimigenren, som jeg jo normalt forsøger at holde mig langt væk fra. Der var nogle ting, jeg synes var lidt for uoriginale, som fx den pensionerede og deprimerede politimand, men ud over det, kunne jeg faktisk rigtig godt lide denne form for krimi. Noget andet jeg virkelig også godt kunne lide, var, at man tydeligt kunne genkende Stephen Kings skrivestil. Han har udgivet så mange bøger, at det burde være svært at holde den samme form for genkendelighed kørende, men man kan allerede fra første side mærke, at man har med King at gøre.

Karaktererne var som i de fleste tilfælde hos King, virkelig godt bygget op. Som nævnt, synes jeg, den pensionerede politimand er lidt for stereotypisk i krimigenren, og jeg kunne godt have ønsket, at der var fundet på en lidt mere unik løsning. De yderligere karakterer var dog fantastiske, og i sær blev jeg en lille smule forelsket i medhjælperen Jerome. Hans karakter var i stor kontrast med politimandens, og de udgjorde derfor det perfekte makkerpar. Ligeledes var jeg begejstret for Mercedesmanden. I hvert fald, den måde han blev beskrevet på. Vi får så mange uhyggelige og grænseoverskridende ting at vide om ham, og dette medvirker til, at der også blev tilføjet et tilpas snært af horror i bogen. Generelt er der bare ikke sparet på detaljerne, og jeg havde svært ved at lægge bogen fra mig.

“Da jeg så i avisen, at et af mine ofre var et spædbarn, blev jeg helt overstadig! At tage et så ungt liv!”

“Mercedesmanden” er krimiroman med Stephen Kings uhyggelige undertoner drysset hen over, og alt i alt, kunne jeg virkelig godt lide bogen.

PSX_20160306_135630

4 Comments

  1. Fedt! Jeg har været ret spændt på, hvordan denne bog ville blive modtaget – hans bøger kan virkelig svinge i kvalitet, men det lyder heldigvis til, at denne er værd at kaste sig over 🙂

  2. Det kan de virkelig, men jeg synes faktisk den er rigtig god 🙂 Der var lige et par få ting i oversættelsen, der kunne være bedre, men alt i alt er jeg tilfreds 🙂

  3. King kan bare noget helt specielt, og han lægger aldrig fingre i mellem! Det er altid en oplevelse at læse King, uanset om han så rammer plet eller ej. Jeg gad dog godt se, om der en dag var en eller anden forfatter, som kunne skrive en krimi uden den deprimerede politimand i hovedrollen, haha 🙂

    // http://www.moonlitmadness.dk

  4. Haha, ja, jeg ved ikke hvorfor alle krimier absolut skal have den samme hovedperson. Det er virkelig irriterende. Dog vil jeg give dig helt ret i, at King kan noget specielt. 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *