Tema# 52 – Litteraturvidenskab – vil du så skrive din egen bog ?

Posted by on feb 17, 2016 in Tema | 14 comments

PSX_20160217_093030

Der er ikke særlig mange mennesker der ved, hvad litteraturvidenskab er, og hvad man skal bruge uddannelsen til, når man er færdig. Normalt plejer jeg at fortælle, at vi læser en masse bøger ud fra forskellige vinkler, og at jeg gerne vil arbejde på et forlag eller et reklamebureau. Dog har jeg lagt mærke til, at enormt mange tror, at man bliver ‘bibliotekar’ eller ‘forfatter’ når man studerer litteraturvidenskab. Dertil følger spørgsmålet, om jeg så vil skrive min egen bog. For det meste svarer jeg nej uden at tøve, fordi et dybere svar er meget mere omstændigt end hvad en normal small-talk samtale fører med sig. Sandheden er nemlig, at jeg tit har tænkt på at skrive en bog. Faktisk har jeg flere ideer og drømme liggende i små kasser i mit baghoved, men samtidig er jeg næsten sikker på, at det aldrig vil blive til mere end netop ideer og drømme.

Når man læser litteraturvidenskab og generelt set holder meget af litteratur, så får man også læst en masse bøger. Både gode og dårlige. De dårlige læseoplevelser glemmer jeg oftest hurtigt igen, men de virkelig gode sidder fast for evigt. Jeg glemmer aldrig den første gang jeg læste “Jane Eyre” som er min yndlingsklassiker, eller da jeg sidste år stiftede bekendtskab med Kate Forsyth og Catherynne Valente. Oplevelserne sidder simpelthen fast, og smukke citater og vendinger kommer væltende frem fra det skjulte, når jeg tænker tilbage på dem. Det er litteratur i verdensklasse og selvom en læseoplevelse selvfølgelig altid vil være subjektiv, så er det sjældent, at ord virkelig kan gøre noget ved en, og måske endda ændre ens syn på livet. Jeg har læst så meget fantastisk litteratur, at jeg er blevet bange for at skrive min egen. Jeg vil ikke skrive noget middelmådigt, som hurtigt går i glemmebogen. Hvis jeg skal skrive litteratur, vil jeg også skrive den slags, som kan få folk til at huske præcist, hvordan de havde det, da jeg færdiglæste det.  Præcis som jeg selv har det, når jeg har læst en fantastisk bog.

Jeg ved godt, at det måske er en lille smule fjollet at have det på denne måde. Der er ingen der siger, at en bog ikke kan være virkelig god, selvom det ikke er en ny klassiker. Og som sagt er læseoplevelser altid subjektive. En bog kan betyde noget helt særligt for en person, mens en anden ikke engang vil færdiglæse den. Vi er alle forskellige, det ved jeg godt. Jeg tror også at én af de største grunde til, at jeg egentlig ikke har lyst til at skive en bog, er fordi, jeg ganske enkelt bedre kan lide at læse end at skrive. Jeg elsker at læse bøger, og jeg tror aldrig, at jeg vil blive lige så glad for at skrive, som jeg er for at læse. En anden grund er måske også, at jeg bare ikke har fundet noget virkeligt meningsfuldt at skrive om. Mange forfattere fortæller, at de havde en drøm eller en form for åbenbaring om deres fortælling, og jeg har aldrig selv oplevet sådan noget. Det kunne uden tvivl være sjovt at prøve at skrive en bog, hvis jeg fik ideen, men som det ser ud nu, vil jeg meget hellere læse end jeg vil skrive.

Hvad med Jer? Har I tænkt på at skrive jeres egen bog ? Har I nogle gode ideer liggende i baghovedet?

PSX_20160217_093714

14 Comments

 1. Har faktisk ikke selv mødt “skal du så skrive en bog?” særlig meget, mere “nå hvad kan du så blive?”. Jeg har altid haft en lille forfatter gemt i maven, men jeg har aldrig rigtig udforsket det at skrive, da jeg var yngre skrev jeg tit historier. Jeg drømmer dog stadig lidt om at skrive. 🙂

 2. Når jeg siger at jeg gerne vil være bibliotekar, så spørger folk også om jeg da læser meget. Man læser intet skønlitteratur på studiet men det er godt nok sjovt, hvilket syn folk har på forskellige studier og jobs 🙂

 3. Mette – Haha ja, der er virkelig ikke mange mennesker der ved, hvad litteraturvidenskab er. Jeg synes det er spændende, at du drømmer om at skrive. Jeg skrev også historier da jeg var yngre, men læsningen overtog, da jeg blev teenager. 🙂

 4. Anne – ja det er det virkelig. Det er bare ikke alle uddannelser der er så sort/hvidt 🙂

 5. Hvor har du ret i, at der er mange, der ikke ved, hvad litteraturvidenskab er. Jeg synes altid, at når folk spørger mig, hvad det går ud på, så er jeg ikke i stand til at forklare det ordentligt.

  Mht. at skrive, er det faktisk et interessant spørgsmål. Personligt valgte jeg litteraturvidenskab netop fordi jeg gerne vil skrive, fordi jeg hele tiden skriver, og fordi jeg derfor håbede på at det ville kunne gøre mig opmærksom på sider at skriveprocessen og det, jeg får skrevet, som jeg ellers ikke tænkte over førhen. Plus, vil jo bare gerne have lov til at nørde litteratur sammen med andre nørder. 😉

 6. Spændende, at du drømmer om at skrive! Jeg havde faktisk ikke noget udgangspunkt da jeg valgte der, andet end at det lød spændende og at jeg gerne ville ‘leve af at læse bøger’ en dag. Uddannelsen åbner heldigvis et hav af muligheder, så nu må vi se hvad det ender med 🙂

 7. Det er sjovt at du skriver det, for jeg oplever også mere og mere det der med, at fordi man er læser må man nødvendigvis også være skriver. Og ja, jeg elsker da både at læse og at skrive! Men jeg kunne aldrig finde på at sætte mig ned og skrive hverken roman eller novelle. Det er slet ikke mig. Jeg tror slet ikke, jeg ville kunne tænke langsigtet nok til den slags! For de mest imponerende bøger er og bliver (for mig) dem, hvor en milliard små detaljer bliver til ét samlet plot. Og så mange tråde kan jeg slet ikke holde samlet. Men hold nu op, hvor har jeg bare kæmpe respekt for dem der kan. Og jeg nyder nu bare at forholde mig på den beundrende side 🙂

  // http://www.moonlitmadness.dk

 8. Jeg har det på samme måde – jeg tror også jeg holder mig til læsedelen, og lader dem der virkelig brænder for at skrive, skrive en god bog, som jeg så kan læse 😀

 9. Jeg har altid gerne villet skrive en bog, så meget faktisk at det af samme årsager som dine ikke kan lade sig gøre. Min forfatterdrøm var grunden til at jeg startede på Nordisk sprog og litteratur, men den er generelt ikke noget jeg taler om. Jeg kan ikke få mig selv til at skrive, fordi jeg gerne vil have at det jeg skriver bliver virkelig er godt. Forventningerne til resultatet ødelægger på en måde processen. Jeg håber jeg en dag får den omtalte åbenbaring, så jeg bare ved hvad det er jeg gerne vil sige og dele med læserne. Men lige nu er skriveriet blot en skræmmende tanke.

 10. Dejligt, at jeg ikke er den eneste der har den på den måde! Vi må bare gå ud fra, at vi får en åbenbaring en dag, hvis det er meningen, at vi skal være forfattere 😉

 11. Ja, det kan jeg jo ikke helt løbe fra længere. 😉 Har skrevet lige siden jeg var barn og mere seriøst de seneste år. Er pt igang med arbejdet af udgivelse af den første, og håber at flere følger. 🙂

 12. Hehe, nej jeg har godt fulgt lidt med på Facebook. Hvor er du sej! 🙂 Jeg glæder mig virkelig til at læse den 🙂

 13. Virkelig fint indlæg Mia <3

 14. Tak Rikke 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *