“Breadcrumbs” Af Anne Ursu

Posted by on feb 11, 2016 in 4 Stjerner, Børnelitteratur, Eventyr, Fiction, Young Adult | 4 comments

PSX_20160211_133316

PSX_20160211_133204

“Breadcrumbs” Af Anne Ursu, fra forlaget Walden Pond Press, udgivet 2011, 3,5/5 Stjerner

Jack og Hazel er har været bedste venner siden de var helt små. De bor ved siden af hinanden og går på samme skole, så de ser hinanden hver dag. De passer sammen som pot og pande, og selvom alle de andre børn synes, at det er mærkeligt, at en dreng og en pige er bedste venner og ikke kærester, så er Hazel og Jack ligeglade. De passer nemlig ikke ind andre steder, så de finder ro og trøst i hinandens små særheder. En dag bliver det hele dog anderledes. Jack har fået en snebold i øjet, og pludselig vil han ikke have noget med Hazel at gøre mere. Han vil hverken lege med hende eller sidde ved siden af hende i bussen, og selvom hendes mor siger, at det er en helt normal opførsel for en dreng på Jacks alder, så bliver Hazel alligevel bekymret. Jack kunne aldrig finde på at svigte hende.

Hazel får ret. Jack er ikke bare ved at blive teenager, hans hjerte er ganske enkelt blevet frosset til af snebolden, der landede i hans øje. Da Hazel vil finde Jack, går det op for hende, at han er forsvundet. Hans forældre lyver om, hvor han er henne, men heldigvis kan en anden dreng fra skolen hjælpe hende. Han fortæller, at en ond snedronning har taget Jack med sig til sit slot af is langt inde i skoven. Hazel vil gøre alt for at redde Jack, og følger derfor efter ham ind i skoven. Skoven er dog lang fra, som hun havde regnet med, og hun møder mange udfordringer på sin vej. Hun må tænke sig godt om, før hun træffer nogle beslutninger, for hun kan ikke risikere at miste Jack for evigt.

It’s all going to be okay. She would like to hear that now, even if it was a lie. Because some lies are beautiful. Stories do not tell you that.”

Jeg har svært ved at få hænderne ned af begejstring, når jeg støder på en nyfortolkning af mine yndlingseventyr. “Breadcrumbs” er inspireret af H.C. Andersens “Snedronningen”, og derfor kan man også se mange ligheder til filmen Frozen. Dette alene fik mig til at bestille bogen hjem, og selvom jeg efterhånden har haft den liggende på hylden i noget tid, er jeg virkelig glad for, at jeg valgte at købe den. Det er en utrolig smuk bog med mange vigtige budskaber og nogle utrolig modige karakterer. På denne måde minder den mig meget om Neil Gaimans “Coraline”, og der er faktisk også et par referencer til den i bogen. Der er ingen tvivl om, at Anne Ursu har ladet sig inspirere af de bedste børnefortællinger, og resultatet er virkelig, virkelig godt.

Den ting, jeg dog bedst kan lide ved bogen, er dog, at der er gemt så mange små referencer til en del andre eventyr og folkefortællinger i teksten. Man skal nok have læst mange eventyr for finde dem alle sammen, men der er ingen tvivl om, at Anne Ursu er stor fan af H.C. Andersen og Brødrene Grimm. “Nattergalen”, “Hans & Grete” og “Den lille pige med svovlstikkerne” er blot få af de eventyr, der arbejder tæt sammen med “Snedronningen” i denne fine bog, og selvom de mange referencer til andre fortællinger egentlig burde irritere mig, så er der på ingen måde tale om en efterligning. Fortællingen er helt sin egen, og det er virkelig sjovt at se, hvordan man kan sammenflette en masse små fortællinger og derved skabe en helt ny.

“I believe that the world isn’t always what we can see…I believe there are secrets in the woods. And I believe that goodness wins out…So, if someone’s changed overnight – by witch curse or poison apple or were-turtle – you have to show them what’s good. You show them love. That works a surprising amount of the time.”

Fortællingen er helt fantastisk, og derfor må jeg også indrømme, at jeg blev en smule skuffet over slutningen. Det er som om, at Anne Ursu har haft virkelig travlt, da hun skrev det sidste kapitel, for alt virker utrolig rushed og og mærkværdigt. Pludselig skal alt bare afsluttes så hurtigt som muligt, og jeg sidder tilbage med en følelse af, at være snydt for et kapitel eller to. Det er ærgerligt, at en så utrolig god bog skal slutte så brat og sært, og derfor trækker det min bedømmelse lidt ned.

PSX_20160211_133446

4 Comments

  1. Hold nu op, hvor er det bare nogle smukke billeder du har fået taget af denne bog! Virkelig flot 🙂

    Det lyder virkelig som et ambitiøst og gennemarbejdet projekt. Det er så fedt, når man kan finde små referencer til ting man elsker rundt omrkring – intertekstualitet er virkelig en gave!

    // http://www.moonlitmadness.dk

  2. Tusind tak! Jeg syntes at den smukke fortælling fortjente nogle smukke billeder! 🙂 Ja, det er så dejligt, når man kan sidde og nikke anerkendende til de referencer, man kan finde. Jeg elsker virkelig den måde forfatteren her har gjort det på 🙂

  3. Smukke billeder af en utroligt smuk bog!
    Den er røget direkte på min to-buy liste, for hvor lyder den altså bare god! 🙂

  4. Det er den virkelig også! 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *