“Store små løgne” Af Liane Moriarty

Posted by on jan 10, 2016 in 4 Stjerner, Chick-lit, Fiction, Spænding | 4 comments

PSX_20160110_111719

“Store små løgne” Af Liane Moriarty, anmeldereksemplar fra Politikkens forlag, udgivet 2015 (Org. udgivet 2014), 4,5/5 Stjerner

Jane flytter med sin søn Ziggy til en lille forstad i Australien. Igennem Ziggys nye folkeskole lærer hun hurtigt de andre forældre at kende, og her er især to af mødrene, Celeste og Madeline, interessante for Jane. For det første har Jane fået Ziggy i en meget ung alder, så hun er næsten halvt så gammel som dem. Samtidig har hun svært ved at sætte sig ind i de samme overfladiske værdier. Madeline elsker at skabe intriger, og Celeste er det mest perfekte menneske, der findes. Det er dog i midlertidigt ikke forskellen på hende og de andre kvinder, Jane bryder sit hoved med. På Ziggys første skoledag, bliver han nemlig anklaget for at have taget kvælertag på en lille pige, og dette frembringer ubehagelige minder hos Jane.

Madeline er konstant irriteret på sin eks-mand og hans nye yngre yoga-kone. Hun føler sig forladt og forrådt, og dette bliver ikke bedre af, at hendes teenage-datter nu har valgt at flytte hjem til dem i stedet for at bo hos hende. Madeline kan ikke lade være med at bære nag, og problemerne bliver heller ikke mindre, da Medelines datter begynder at opføre sig mærkeligt. Madeline må indse sin største frygt. Hendes datter har roddet sig ud i problemer, hun ikke kan komme ud af, og der er ikke noget, Madeline kan gøre ved det.

Celeste er et syn for guderne. Hun er den smukkeste kvinde i byen, og helt uden at anstrenge sig. Sammen med sin mand Perry har hun to tvillingedrenge, og uadtil er de den perfekte familie. De er glade, sunde og rige. Faktisk er de tæt på lykkelige. Indenfor husets fire vægge, er sagen dog en anden. Ægteskabet er ikke længere sundt for Celeste, og hun forsøger i det skjulte at finde en udvej. Desværre, er hendes mand dog ikke lige til at løbe om hjørner med.

De tre kvinde udvikler et tæt venskab, og mens facaderne begynder at falde mere og mere sammen, begynder hemmelighederne at komme længere og længere op til overfladen.

“Hvis hun forlod ham, ville hun leve alene og i cølibat og kede sig for evigt. Det var ikke fair. Han havde ødelagt hende.”

Da jeg sidste år læste “Min Mands Hemmelighed” var jeg ikke i tvivl om, at jeg kun lige havde startet mit bekendtskab med Liane Moriarty. Jeg var fuldstændig blæst omkuld af romanen, og jeg skyndte mig straks at kigge nærmere på hendes forfatterskab. Det var derfor også med stor begejstring, at jeg takkede ja til at anmelde den næste i rækken. “Store små løgne” er næsten lige så fantastisk som dens forgænger, og endnu en gang blev jeg overvældet af Moriartys talent.

Jeg kan enormt godt lide, at skolen er omdrejningspunktet for hele handlingen. Det er her, de tre kvinder mødes, og det er her, deres venskab for alvor tager fat. Samtidig er jeg ret begejstret for tidlinjen i historien. Vi bevæger os hele tiden længere og længere mod den famøse quizaften på skolen, og intrigerne stiger i takt med tiden. Samtidig bliver jeg også i denne anmeldelse nødt til at nævne karaktererne og Moriartys perfekte beskrivelser af dem. Allerede fra første kapitel, var jeg fuldkommen inde i hovedet på de tre kvinder. Jeg viste, hvad de følte og tænkte, og hvordan de ville reagere i forskellige situationer. Alligevel var jeg på ingen måde forberedt på slutningen. Jeg havde aldrig set den komme, og jeg bøjer mig i støvet for Moriatys uforudsigelige plottwists.

“Det ville knuse hendes hjerte at forlade Pirriwee, men det var umuligt at blive. Hun havde fundetægte venner her, men hun havde også fundet ægte fjender. Der var ingen fremtid for hende her.”

Bogen er i alt sin ærlighed og humor en bidende karikatur på de typer, vi alle sammen kender. Den er så underholdende og alvorlig på samme tid, at man ikke kan undgå at blive påvirket undervejs. Det er en utrolig velkomponeret roman, der virkelig forstår at portrættere mennesker, når livet rammer dem aller hårdest.

PSX_20160110_111516

4 Comments

  1. Du fangede mig virkelig med det uforudsete plot twist! Jeg har netop færdiglæst “Girl on the Train”, og jeg blev bare så ærgerlig over, at den ikke var mere chokerende.. Folk har rost den til skyerne for dens drama og uforudsigelighed, og det fangede jeg bare ikke, så det kunne være at Moriartys bog skulle være modgiften mod min skuffelse? 🙂

    // http://www.moonlitmadness.dk

  2. Du skal helt sikkert læse Moriarty! Det er nemlig overhovedet ikke en forudsigelig bog, og jeg tør næsten love dig, at du vil kunne lide den! 🙂

  3. Elsker dine stemningsfyldte billeder 🙂 Er selv i gang med Min Mands Hemmelighed (den er god!) og jeg tror bestemt Moriarty viser sig som en der er værd at læse mere af 🙂

  4. Tusind tak 🙂 – Ihh, jeg elsker hende virkelig. Og normalt plejer jeg ikke at synes om husmor-litteratur, men jeg synes virkelig hun er dygtig!

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *