“Dæmoner” Af Carina Evytt

Posted by on dec 7, 2015 in 3 Stjerner, Fiction, Horror | 4 comments

PSX_20151207_165952

PSX_20151207_165713

“Dæmoner” Af Carina Evytt, fra forlaget Tellerup, udgivet 2013, 3,5/5 Stjerner

Izzy og hendes veninde Rikke er to klare modsætninger. Rikke har forholdsvis styr på sit liv, mens Izzy lider af flere former for psykiske lidelser, og desuden lever i et både fysisk og mentalt voldeligt forhold. Da den bekymrede Rikke hjælper Izzy med at flytte fra sin kæreste i hemmelighed, ser det derfor også ud til, at det vil blive starten på et nyt kapitel for de to veninder. I det lille lokalsamfund, går der dog rygter om, at Izzys nye hus spøger. En familiefar skulle efter sigende have forsøgt at slå sin familie ihjel i kælderen, men da Izzy ikke selv har lagt mærke til noget usædvanligt endnu, tager hun rygterne med et gran salt.

Det hele bliver dog vendt på hovedet, da det går op for Izzy, at hun konstant bliver iagttaget af landsbytossen ‘Ravnen’. Det er hans far, rygterne drejer sig om, og han er overbevist om, at huset er besat af en altødelæggende dæmon. Han er ligeledes nu overbevist om, at dæmonen vil forsøge at overtage Izzy, og han prøver desperat at få hende ud af huset. Desværre er denne opgave ikke helt lige til, for lokalsamfundet er imod ham, og Izzy bliver i tvivl, om han virkelig taler sandt, eller om han, ligesom sin far, er psykisk syg og ikke ved, hvad han taler om.

Samtidig med, at Izzy forsøger at finde hoved og hale i det hele, begynder hun selv at sætte spørgsmålstegn til sin nye tilværelse. Hvorfor tegner hun hele tiden billeder af flagermus, og hvorfor er hun pludselig blevet så kold og kynisk over for sine omgivelser ?

“Izzys hovedbund trak sig sammen, og hun rystede da et gys løb gennem hende og efterlod gåsehud overalt hvor det kom frem. Ruden så om muligt endnu mere dramatisk ud i sollys, end den havde gjort aftenen før. Blodet var nu tørret ind, så det nogle steder sad i mørke, fjerklistrede kager og andre steder lignede rustrød maling, der var stænket på glasset med en pensel.”

Da jeg mødte Carina Evytt til efterårets bogbloggertræf, var jeg slet ikke klar over, at jeg stod overfor en horrorforfatter. Jeg havde indtil da udelukkede kædet hende samme med hendes nyere romaner, og derfor blev jeg også overraket over, at hun faktisk havde udgivet op til flere horrorromaner. Hun fortalte om sin store passion for gys, og jeg var ikke i tvivl om, at vi havde mange ting tilfælles. Derfor besluttede jeg også på stedet, at jeg skulle give hendes anmelderroste ‘Dæmoner’ en chance. Dæmoner er et af de fænomener, jeg finder virkelig skræmmende i gyserfilm, så jeg tænkte, at jeg garanteret ville finde det ligeså skræmmende på skrift. Hvis ikke mere. Desværre viste det sig ikke helt at være tilfældet.

Jeg må hellere starte med at sige, at romanen er utrolig velskrevet, og at ideen bag bogen er virkelig god. Karaktererne er velbeskrevet og realistiske, og de psykologiske undertoner er helt fantastiske. Spændingen bliver konstant opretholdt, og da flere af karakterene lider af psykiske lidelser, må man som læsere hele tiden sætte spørgsmålstegn til begivenhederne. Er dæmonerne virkelige, eller er karakterernes indre dæmoner det, bogen i virkeligheden skildrer? Desværre må jeg også indrømme, at jeg synes plottet er en smule uoriginalt. En hemmelig kælder, et hus der bliver hjemsøgt af dæmoner, uforklarlige mængder døde dyr og en landsbytosse, som ingen tror på ? Det er alt sammen noget, jeg har set før. Samtidig blev det hele en smule bisart og plat til tider, og jeg blev aldrig rigtig skræmt.

“Det mest uhyggelige var dog at Izzy også her syntes at kunne fornemme en bevidsthed i det tilsyneladende kaos.”

Der er ingen tvivl om, at “Dæmoner” er en god roman, og jeg fortryder på ingen måder, at jeg valgte at læse den. Den var underholdende og spændende, men samtidig tror jeg bare, at jeg har læst og set så meget horror, at jeg har svært ved at blive rigtig begejstret. Det er rigtig svært at skille sig ud fra mængden, når det kommer til horror, og dette er ‘Dæmoner’ desværre et bevis på.

PSX_20151207_165828

4 Comments

  1. Plottet lyder præcis, som var det taget ud af et afsnit af Supernatural. Det kan man så tage, som man vil, for Supernatural er jo altid super underholdende, men som du selv siger, så er det ikke det mest originale. Den lyder dog stadig spændende, og om ikke andet, så er det virkelig en flot bog at have stående på bogreolen. Jeg er helt vild med det cover! 🙂

    // http://www.moonlitmadness.dk

  2. Det er virkelig et flot cover ja! Og historien er jo i og for sig også rigtig god. Den bringer bare ikke rigtig noget nyt til bordet. 🙂

  3. Ok, tak for anmeldelsen! Så kan jeg nemlig lige justere mine forventninger inden jeg læser den 🙂

  4. Ja det er altid en god idé 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *