“Dracula” Af Bram Stoker

Posted by on nov 17, 2015 in 5 Stjerner, Classics, Fiction, Horror | 8 comments

PSX_20151117_191011

“Dracula” Af Bram Stoker, fra forlaget Barnes and Noble, udgivet 2011, (Org. udgivet 1897), 5/5 Stjerner

Ud fra dagbogsnotater, breve og avisudklip følger vi flere forskellige karakterer i bogen. Historien starter med, at den engelske Jonathan Harker, en nyuddannet jurist, skal besøge Grev Dracula på hans slot i Transylvania, for at fastlægge nogle juridiske dokumenter omkring ejendomme. Der går dog ikke længe før, at Harker indser, at han holdes fange på slottet, og selvom Dracula forsøger at advare ham, løber han også hurtigt ind i endnu flere problemer. Tre vampyrer (The sisters) forsøger at slå ham ihjel, og han undslipper kun lige akkurat med livet i behold.

Via et skib ankommer Dracula til England. Her forsøger han at lokalisere Harkers folovede, Mina Murray og hendes veninde Lucy Westenra. Da Lucy begynder at gå i søvne hver nat, og senere svinder mere og mere hen i sygdom, er det tydeligt, at noget er gået galt. Hun mister på mystisk vis blod hver nat, og da hendes familie og venner finder bid på hendes hals, er det nu også klart, hvem der er skyld i hendes sygdom. Lucy dør inden nogen kan nå at gøre noget, og da hendes venner er klar over, at hun nu også er blevet vampyr, sætter de en stor efterforskning i gang. Desværre er det for sent, for smitten har allerede spredt sig.

Da også Mina begynder at lide under denne mystiske lidelse, tager Harker og hans crew sagen i egen hånd. De er klar på at handle hurtigt og sikkert denne gang, og det kan kun gøres på en måde. De vil tilintetgøre Dracula, redde Mina, og samtidig sørge for, at ingen nogensinde igen skal smittets med denne forfærdelige infektion.

“There are darknesses in life and there are lights, and you are one of the lights, the light of all lights”

Historien om Dracula må siges at være et af de mest nyfortolkede værker i litteraturhistorien. Godt nok var det ikke Bram Stoker der med sin fortælling opfandt vampyren, men i form af den blodsugende Grev Dracula, gav han den liv og karakter. Efterfølgende er der lavet fortællinger og film i massevis om disse udødelige skabninger, og vampyren blev for blot få år siden endnu engang genfødt i form af den famøse “Twilight” trilogi og “The Vampire Diaries”. Også på dansk jord kom vampyren igen i rampelyset, under bl.a. Christina Bondes hænder. I 1897 hvor bogen første gang blev udgivet, var den dog ikke et altdominerende kulturfænomen, men blot en virkelig uhyggelig fortælling om overnaturlige skabninger. Det er en af horrorgenrens største klassikere, og dermed er Bram Stokers fortælling også ligeså udødelig, som vampyrene selv.

Det jeg holder mest af i fortællingen i dag, er det samme, som jeg ikke brød mig om, da jeg læste romanen første gang. Jeg blev forvirret over, at vi hele tiden sprang fra karakter til karakter, og historien desuden primært tager udgangspunkt i breve, dagbogsnotater og avisudklip. I dag synes jeg, det er en enormt interessant og vigtig detalje, da det er ikke ses særlig ofte i de klassiske værker. Det er sjældet, at en opbygning som denne fungerer specielt godt, men i netop fortællingen om Dracula, er vi som læsere på denne måde vidner til, at karaktererne langsomt forstår, hvad der er på spil – eller måske nærmere – hvem der er på spil.

“Remember my friend, that knowledge is stronger than memory, and we should not trust the weaker”

“Dracula” er en bog, der skal læses mens det er mørkt udenfor, og derfor er den også en perfekt novemberbog. Selvom det efterhånden er en meget gammel fortælling, er den til forskel mange andre horrorklassikere nemlig stadig uhyggelig i dag.

PSX_20151117_190821

PSX_20151117_190703

8 Comments

  1. Åh skøn roman, skønt skrevet med de forskellige synsvinkler! Elsker altså den udgave, du har, den er virkelig bare så flot.

  2. Ja, det er virkelig en af de smukkeste bøger, jeg ejer. 🙂

  3. En virkelig god historie. Jeg fik dog nok af de mange gentagelser – blev ret træt af at høre om hvor fantastisk Mina er. Men det er stadig en god klassiker som jeg alligevel har læst to gange 🙂 Elsker scenerne med Renfield og Van Helsing.

  4. Sikke et smukt eksemplar 🙂 Jeg læste selv adskillige bidder af Dracula i gymnasiet i engelsk, men har aldrig fået den læst ordentligt. Jeg har altid haft en masse planer om det og ejer da også bogen, men har aldrig rigtig haft modet når det kommer til stykket.

  5. Bookworm, ja der bliver fortalt ret meget om Mina, men jeg tror nu bare det styrker hendes karakter 🙂

  6. Iben – jeg synes helt klar du skal læse den, den er virkelig en læsning værd! 🙂

  7. Den er så skøn, den bog! Jeg er kæmpe fan af den originale Van Helsing <3

  8. Van Helsing er virkelig også blevet en kultkarakter, det er ret morsomt 😀

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *