“Ghost Story” Af Peter Straub

Posted by on nov 12, 2015 in 5 Stjerner, Fiction, Horror | 4 comments

PSX_20151112_094551

PSX_20151112_094211

“Ghost Story” Af Peter Straub, fra forlaget orionbooks, udgivet 2008 (Org. udgivet 1979), 5/5 Stjerner

I en lille forstad til New York mødes fire mænd. Fire meget forskellige mænd, der i generationer har været bedste venner. I venskabens lune glæder beslutter de sig for at fortælle hinanden spøgelseshistorier, men kort tid efter deres møde, dør en af mændende pludseligt. Uhyggen spreder sig nu for alvor, og bliver kun stærkere og stærkere, da de tre resterende venner alle begynder at drømme den samme drøm, hvor de hver i sær også mister livet på tragisk vis.

Bogen bliver nu inddelt i flere forskellige synsvinkler, og vi følger mændende hver i sær, som de forsøger at finde hoved og hale i de mystiske begivenheder, de pludselig befinder sig i midten af. De ser alle tilbage på deres liv, og mindes deres møder med hinanden. I takt med, at mændende bliver mere og mere desperate, må de også indse, at det ikke blot er en tilfældighed, at de efter vennens død, drømmer den samme drømme. Fælles for dem alle er nemlig også, at de på den ene eller anden måde, har haft en kvinde med initialerne A.M. tæt inde på livet

Der er nu ingen tvivl. Der er ikke længere tale om overtro og tilfældigheder, der er tale om noget langt værre. Et sandt spøgelse fra fortiden hjemsøger dem alle på forskellig vis, og indtil de finder en løsning, vil deres liv fortsat blive terroriseret.

“…nobody can protect anybody else from vileness. Or from pain. All you can do is not let it break you in half and keep on going until you get to the other side.”

“Ghost Story” skulle eftersigende være en af de mest uhyggelige bøger, der nogensinde er blevet skrevet. Faktisk fandt jeg bogen, da jeg tilfældigvis faldt over en liste over netop dette – de mest uhyggelige bøger nogensinde. Senere faldt jeg også over et interview med kongen af horror, selveste Stephen King. Også han påpeger, at Straubs mesterværk er en virkelig mørk og uhyggelig fortælling, og at han havde svært ved at sove om natten efter at have færdiglæst bogen. Jeg vil give listen og Stephen King ret – det er virkelig en uhyggelig bog, og også en af de mest uhyggelige bøger, jeg nogen sinde har læst.

Det er svært at pege på få ting, der gør bogen uhyggelig. Den indeholder nemlig så mange forskellige sidefortællinger, som alle er mindst ligeså uhyggelig som selve hovedfortællingen. Karaktererne skiftes til at fortælle en spøgelseshistorie, og hver enkelt af dem, fik det til at løbe koldt ned af ryggen på mig. Samtidig indeholder historien både vampyrer, varulve og onde ånder. Det mest uhyggelige ved fortællingen er dog ikke disse overnaturlige fænomener, men derimod menneskets måde at fortrænge de værste sider af sig selv på. Det er næsten umuligt ikke at tænke på Freud, når man læser romanen

“But you do not reject the supernatural out of hand,’ Sears said. ‘I don’t know if I do or do not,’ I said. ‘Like most people”

Det er ikke første gang, jeg læser “Ghost Story”, og det er nok heller ikke den sidste. Det er en af de bøger, man skal læse flere gange for at få alle detaljerne med, og samtidig er det en bog, man kan blive ved med at lære noget af – selvom man måske ikke skulle tro det. Fortællingen hjemsøger altid mine tanker i flere uger efter, jeg har læst den, og derfor tror jeg heller aldrig, at jeg kan blive træt af den.

PSX_20151112_094316

4 Comments

  1. Ohh… den bog er så meget kandidat til mine planer for gyserlæsning næste efterår (hvis jeg kan vente så længe ;-))

    Fantastisk med anbefaling af rigtig uhyggelig bog!

  2. Det er virkelig en god efterårsbog, men jeg tror nu også man kan læse den hele året rundt, så længe det er mørkt udenfor 😉

  3. Åh, det er mærkeligt, for jeg har vildt meget lyst til at læse denne efter din anmeldelse. For det kan være så ‘hyggeligt’ med uhygge, men helt ærligt, så er jeg den dårligste til at håndtere uhyggelige bøger og skræmmes fra vid og sans. Så jeg ved jeg bør holde mig fra den, men er virkelig nysgerrig…

  4. Jeg synes bestemt ikke, at du skal holde dig fra den. Det er virkelig en bog, der skal opleves. Jeg lover, at du ikke kommer til at dø af skræk 😉

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *