“Logbog fra et livsforlis” Af Erik Valeur

Posted by on nov 5, 2015 in 3 Stjerner, Fiction, Mysterie, Spænding | 0 comments

PSX_20151105_131500

“Logbog fra et livsforlis” Af Erik Valeur, anmeldereksemplar fra politikkens forlag, udgivet 2015, 3,5/5 Stjerner

På den første dag i året forsvinder en ældre dame på et plejehjem. Hun er ikke hvilken som helst ældre dame, da hun er mor til både landets statsminister og justitsminister. En omhyggelig eftersøgning sættes i gang, men der er ingen spor af den ældre dame. Hun er som forsvundet fra jordens overflade. Politiet gør, hvad de kan for at finde oplysninger om kvindes forsvinden, og derfor må de også have lange og krævende samtaler med hendes to sønner. De magtfulde mænd må dog træde varsomt, for selvom de for alt i verden vil finde deres mor i live, er der dog familiære hemmeligheder, der ikke må se dagens lys.

I et hvidt fyrtårn med udsigt ud over ‘helvedsdybet’ bor Viggo. Han er vokset op på en gade fyldt med legende børn og glæde, men Viggo har set ting, som ingen andre børn har set. Han er i besiddelse af så stor og ejendommelig en viden, at han kan knuse hele landets ledelse. En ung kvinde ved navn Malin flytter ind i et af de eneste huse nær det hvide fyrtårn, og hun forsøger at finde ud af, hvad præcis det er, at Viggo ved.

Mens et efterforskningshold forsøger at finde ud af, om enkefruen er i live, og hvem der har bortført hende, er en anden og mindst ligeså vigtig efterforskning altså i gang. Barndomsminder og mørke hemmeligheder sammenkoples på må og få, og midt i mellem dette virvar af skjulte historier og falske smil, sidder den forsvundne enkefrue. Det er nu op til politiet af løse gåden.

“Kære Gud. Jeg er sikker på, der findes engle. Jeg har hørt deres vinger i mørket. Jeg tror, de er blå, ikke hvide, for så ville jeg kunne se dem i mørket. Vil du ikke nok sætte dine engle for vagt over mig i nat? De kan sidde i benenden.”

“Logbog fra et livsforlis” er en besynderlig roman. Jeg fik den tilsendt som anmeldereksemplar, og da jeg manglede en dansk bog i min Read-A-Thon liste, besluttede jeg mig for at give den et forsøg. Mest af alt, fordi bogen emmer af mystik og uforudsigelige plottwists. Der gik dog noget tid, før jeg for alvor følte mig fanget af bogen. Om det var fordi, at mine øjne var trætte, eller om det var fordi, at bogen indeholder så mange digressioner og spring i tid og sted, ved jeg ikke. Om ikke andet, var jeg dog virkelig grebet af bogen, da jeg først kom i gang, og jeg kunne ikke lægge den fra mig igen. Jeg vendte side efter side i håb om, at jeg snart ville kunne gætte mig frem til slutningen, men jeg tog hele tiden fejl. Slutning er fuldstændig uforudsigelig, og jeg må indrømme, at det var en forfriskende læseoplevelse, da de sidste spændingsromaner, jeg har læst, har været tæt på elendige.

Jeg kan godt lide, at bogen er inddelt i så mange forskellige fortællinger. Der er ingen tvivl om, at der ligger en stor kreativitet og fantasi bag romanen, og det er umuligt ikke at mærke. Alt er gennemtænkt ned til mindste detalje,  og selvom man flere gange tror, at man er lige ved at få kabalen til at gå op, bliver man alligevel overrasket. Der er dog stadig nogle spørgsmål, jeg ikke helt føler, jeg har fået besvaret, og nogle få detaljer, der virker en smule overflødige, selvom de nævnes flere gange i romanen. Det er svært at komme for meget ind på mine spørgsmål uden at spoile handlingen, men når det så også er sagt, var det en virkelig spændende og velskrevet roman, som jeg virkelig blev positivt overrasket over.

“Som lille gik jeg rundt med konstant fortrukket ansigt… hvert andet øjeblik kneb jeg øjnene helt i, jeg kunne ikke lade være… du har nok set folk med sådan nogle ticks i ansigtet. Man skal have prøvet det for at vide det…”

“Logbog fra et livsforlis” er en bog, der kan anbefales til et meget bredt publikum. Der er et mysterie der skal løses, der er en masse hemmeligheder der skal sammenkoples, og der er en dyster psykologisk undertone, der til tider får det til at løbe koldt ned af ryggen. Samtidig bogen fuld af myter og overtro, hvilket gør det hele meget mere spændende og interessant at læse. Der er ingen tvivl om, at jeg i hvert fald skal læse mere af Valeur.

PSX_20151105_131243

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *