“Perfume – The story of a Murderer” Af Patrick Süskind

Posted by on okt 25, 2015 in 3 Stjerner, Classics, Fiction, Horror, Spænding | 2 comments

PSX_20151025_121332

“Perfume – The story of a Murderer” Af Patrick Süskin, fra forlaget Penguin, udgivet 2010, (Org. udgivet 1985), 3,5/5 Stjerner

I 18oo tallets Paris, føder en kvinde en lille søn. Hun mistænker ham for at være dødsfødt ligesom sine førfødte børn, men Grenouille overlever og kommer i plejefamilie. Han når dog ikke at blive særlig gammel, før hans første plejemor mistænker noget ondt i ham. Barnet har nemlig ingen kropslugt, og det kan kun betyde én ting – han må være barn af selveste djævelen. Som han bliver ældre, spotter også hans senere plejefamilie og børnehjem noget besynderligt ved barnet. Han har ikke selv har nogen kropslugt, men han har til gengæld en lugtesans, der kan overgå selv den skarpeste sporhund. Ligeledes kan han fornemme, hvad der vil ske i fremtiden, og hans omgangskreds begynder for alvor at tage afstand fra ham.

Grenouille flytter til Paris, hvor han lærer hver eneste duft at kende. Byen er fuld af sygdom og rådenskab, og derfor har han også svært ved at skjule sin begejstring, da han en aften støder på en ny duft så frisk og sød, at han ikke kan holde sig væk. Han opdager, at duften tilhøre en ung jomfruelig kvinde, og da hun bliver forskrækket over hans tilstedeværelse, slår han hende ihjel, og nyder duften af hende, så længe den varer. For at kunne ‘gemme’ dufte som denne unge kvindes i fremtiden, får han et arbejde hos et lille parfumeri, og lærer her hvordan man skaber en helt perfekt parfume. Da han senere finder ud af, at folk kan lide ham bedre når han har sin egen kropslugt, sætter han sig derfor også for, at skabe en parfume, der kan gøre ham guddommelig i samfundet.

For at skabe en parfume så perfekt, er det dog ikke længere nok med mindet om den unge kvindes duft. Han har bruge for flere dufte, og denne gang skal han bruge så meget af den, at han aldrig vil løbe tør. En mission, der kommer til at koste endnu flere kvinder livet.

“Odors have a power of persuasion stronger than that of words, appearances, emotions, or will. The persuasive power of an odor cannot be fended off, it enters into us like breath into our lungs, it fills us up, imbues us totally. There is no remedy for it.”

“Perfume” var den anden bog i min Read-A-Thon bunke, og jeg havde høje forventninger. Historien startede utrolig godt ud, og jeg var blæst omkuld af både sproget og plottet. Jeg var ikke i tvivl om, at jeg havde en ganske speciel historie i vente, og jeg kan huske, at jeg tænke, at jeg garanteret ville ende med at give romanen 5 / 5 stjerner. Desværre skete der noget besynderligt, da jeg kom ca. halvejs ind i bogen. Historien begyndte at kede mig. Pludselig vendte jeg side efter side i håb om, at spændingskurven snart ville stige en smule igen, men sandheden er, at jeg fandt midten af bogen langtrukken og kedelig.

Heldigvis blev historien dog igen spændende mod slutningen, og jeg begyndte igen at forstå, hvorfor bogen er blevet så kendt og populær. På den ene side er flere af passagerne i bogen så makabre, er de er på grænsen til at være direkte ulækre. På den anden side, er det også lige præcis disse passager, der gør Süskinds historie mindeværdig. Som titlen lover, er det nemlig en fortælling om en morder, og det i sig selv er spændende for en horrorfan som mig. Udførelsen af plottet er fantastisk på mange punkter, men desværre fandt jeg en tredjedel af bogen intetsigende og uinteressant. Jeg kan dog ikke komme uden om, at Süskind er en fantastisk forfatter, og jeg har allerede tilføjet flere af hans bøger på min TBR liste.

“She was indeed a girl of exquisite beauty. She was one of those languid women made of dark honey smooth and sweet and terribly sticky.”

“Perfume – the story og a murderer” er en perfekt bog at læse i Oktober, hvor Halloween stemningen er på sit højeste. Den er uhyggelig, grotesk og spændende – i hvert fald det meste af tiden.

PSX_20151017_181614

2 Comments

  1. Jeg læste uddrag af bogen i tyskundervisningen i gymnasiet, og selvom sprogbarrieren fratog mig en del af oplevelsen, så husker jeg det stadig som en overvældende bog og en imponerende oplevelse. Dog er det mest filmen, der sidder fast i hukommelse, men det ændrer vel næppe på, at Süskind har skabt en mageløs historie, som man sent glemmer! 🙂

    // http://www.moonlitmadness.dk

  2. Jeg vil virkelig gerne se filmen igen snart! Det er nemlig en rigtig god film 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *