“Frankenstein” Af Mary Shelley

Posted by on okt 22, 2015 in 5 Stjerner, Classics, Fiction, Horror | 4 comments

PSX_20151022_101055

“Frankenstein” Af Mary Shelly, fra forlaget Barnes and Noble, udgivet 2012 (Org. udgivet 1818), 5/5 Stjerner

Videnskabsmanden Victor Frankenstein bliver så vemodig over sin mors død, at han beslutter sig for at prøve at gøre døde mennesker levende igen. Ved at sammensætte legemsdele fra døde mennesker i sit laboratorium, skaber han et levende væsen, der dog langt fra ligner et menneske. Frankenstein bliver straks så frastødt af sin skabelse, at det stikker af, og derefter hører han ikke til det i meget lang tid. Hans frygt indtræder dog igen, da hans egen nevø bliver brutalt myrdet. En ung kvinde bliver dømt til døden for mordet, men Frankenstein må indse sin største frygt. Han har skabt et monster, der ikke alene er klog nok til at slå et menneske ihjel, men også klog nok til at give et andet menneske skylden.

Frankenstein ved nu, at han er nødt til at opsøge det væsen, han forbander så meget. Her får vi dog også et andet syn på sagen. Ved at lytte til og iagttage landsbyens beboere, har monstret udviklet humane følelser. Ligesom alle andre mennesker, har også han brug for kærlighed og omsorg, og bliver derfor utrolig ulykkelig, da det eneste han bliver modtaget med, er rædsel og skrig.

Monstret tigger Frankenstein om at skabe et væsen ligesom ham, så de kan stikke af sammen, og bosætte sig et sted langt væk fra alle mennesker. Frankenstein går i gang med eksperimentet for at undgå mere ødelæggelse, men indser, at han ikke tør risikere, at de to skabninger så vil kunne formere sig. Han lader sine instrumenter synke til bunds på havets bund, og efterlader derfor sin skabning til evig ensomhed. En beslutning, der kommer til at koste langt mere død og ødelæggelse, end han nogen sinde havde forestillet sig.

“Nothing is so painful to the human mind as a great and sudden change.”

“Frankenstein” er en af de vigtigste bøger under betegnelsen horror. Det er af de aller ældste, og derfor betragtes værket også i dag, som en klassiker. Jeg tror, at jeg har været omkring 18, da jeg læste bogen første gang. Jeg havde købt den i en slidt paperbackudgave på et loppemarked, og da jeg allerede den gang var meget begejstret for horror, vidste jeg også, at jeg blev nødt til at læse den. Jeg elskede den dog ikke lige med det samme. Jeg kunne ikke forstå, hvorfor det var en horrorklassiker, da den jo slet ikke var uhyggelig. Jeg læste den igen et par år efter, og skrev også en opgave om den, da jeg gik i gymnasiet. I dag betyder romanen utrolig meget for mig. Ikke fordi, det er en horrorroman, men fordi det er gået langsomt op for mig, hvad der egentlig gør den fantastisk. I virkeligheden er det ikke monstret der er synderen, men Frankenstein. Han skaber et væsen af kød og blod, og efterlader det herefter til evig sorg og ulykke. Er det i virkeligheden ikke det, der er tragedien?

Udover, at “Frankenstein” er en kendt horrorklassiker, er der også mange andre vigtige aspekter, jeg tror, at der har medvirket til dens mange årige popularitet. Der er religiøse faktorer der spiller ind, i form af, at Frankenstein ‘leger gud’ og derefter bliver straffet, men samtidig er det også en fortælling om identitetssøgning, skyld og fremmedgørelse. Netop derfor, er det en udødelig klassiker.

“Beware; for I am fearless, and therefore powerful.”

Jeg tror aldrig, at jeg vil blive træt af at læse “Frankenstein”. Da jeg har skrevet en opgave om den, kender jeg efterhånden bogen så godt, at jeg kan huske hvilke sidetal de forskellige passager finder sted på. Alligevel, sker der noget inden i mig for hver læsning, og det er jeg bogen evigt taknemmelig for.

PSX_20151022_100938

4 Comments

  1. Den bog er så smukt skrevet, og jeg elsker, elsker, elsker den. Tænk at så mange smukke ord kan findes til at beskrive noget så mørkt!

  2. Åh, jeg ELSKER Frankenstein – den er en af mine yndlingsromaner. Og jeg elsker især, som du så fint beskriver, hvordan den sætter spørgsmålstegn ved de ellers så fastlagte roller i den gotiske genre: helt vs. monster. Helt fantastisk bog.

  3. Anne Nikoline – Jeg er helt enig, Mary Shelleys ord er virkelig smukke!

  4. Bookworm – Ja, jeg synes virkelig der ligger et vigtigt aspekt i rollefordelingen! Den bog er virkelig spændende at dykke ned i!

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *