“Son” (The Giver Quartet #4) Af Lois Lowry

Posted by on okt 14, 2015 in 4 Stjerner, Fiction, Science Fiction | 1 comment

PSX_20151014_152120

“Son” (The Giver Quartet #4) Af Lois Lowry, fra forlaget Hiughton Mifflin Harcourt udgivet 2014, (Org. udgivet 2012), 4/5 Stjerner

Dette sidste bind i “The Giver Quartet” er delt op i tre dele: Before, Between, og Beyond.

Before: Vi følger 14 årige Claire. Hun er valgt som ‘Birthmother’, men da hun skal føde sit ‘produkt’går noget galt, og barnet bliver født ved kejsersnit. Hun bliver tildelt et andet arbejde, men hun er dog nysgerrig over, hvad der egentlig gik galt, og får ved et uheld at vide, at hun fødte en søn, og at han har fået nummeret ’36’. For at se sin søn, melder hun sig frivillig som barnepasser, og holder øje med sit barn på afstand. Hun elsker sin søn, selvom hun godt ved, at det er forkert af hende. Claires verden ramler derfor også sammen, da hun får at vide, at hendes søn ikke kan gøre gavn i samfundet, og derfor vil blive ‘released’. Før hun selv når at gøre noget, får hun at vide, at Jonas selv er rejst med drengen. Hun forsøger at følge efter dem på en båd, men da et uvejr angriber hende, synker båden.

Between:  Claire vågner op på en strand i et andet samfund. Hun kan ikke huske ret meget af, hvad der er sket. En jordmoder forsøger at hjælpe hendes hukommelse tilbage, mens en ung dreng lære hende at klatre. For at komme ud af den landsby, hun nu befinder sig i, skal hun klatre over en meget stejl klippe, og det tager flere år at lære. Da hun endelig får klatret over klippen, møder hun den onde Trademaster. For at bringe hende frem til sin søn, skal Trademasteren i bytte have Claires ungdom, og da hun takker ja til handlen, er hun nu en gammel dame, der igen på afstand iagttager sin søn.

Beyond: Claires søn Gabe er nu en ung mand. Han er nysgerrig for at få at vide, hvem hans mor er, og er i gang med at bygge en båd, så han kan sejle ud og finde hende. I mellemtiden snakker Jonas med Claire, og de bruger en hel dag sammen, får Claire fortalt sin historie, og afslører, at hun er Gabes mor. Han indformerer Gabe om hans nye viden, men da han endelig er blevet overbevist, er Claire blevet meget syg, og ligger nu på sit dødsleje. For at redde hende må handlen mellem hende og Trademasteren tilbagekaldes, og dette kan kun gøres på en måde. Trademaster skal dræbes.

“It be better, I think, to climb out in search of something, instead of hating, what you’re leaving.”

I det sidste og afsluttende bind i kvartetten får vi alle de løse tråde bundet sammen i fine og mystiske sløjfer. Vi har nu fulgt flere forskellige karakterer, og selvom historierne har været meget forskellige, er det nu klart, at de egentlig bare har været vinkler på selv og samme historie. Fælles for alle alle bøgerne, er, at alle hovedpersonerne desuden har været intet mindre end fantastiske at følge. Deres viljestyrke og mod er utrolig inspirerende, og det er tydeligt, at de alle har været klar til at opgive hvad som helst for at nå sit mål.

“Son” er en perfekt afslutning i mine øjne. Den er længere end de andre bøger, og Lois Lowry har givet sig god tid til at besvare alle spørgsmål. Samtidig kender jeg nu alle karaktererne så godt, at jeg må indrømme, at det er en lille smule trist, at have vendt den sidste side. Der er dog stadig nogle få ting, jeg ikke føler, jeg har fået en rigtig forklaring på. Bl.a. synes jeg, at det er en lille smule besynderligt, at Rosemary fra “The Giver” ikke har optrådt i resten af kvartetten. Hvad skete der præcist med hende, og blev hun nogensinde genforenet med ‘The Giver’?

“It will help when you learn them. Fear dims when you learn things.”

Alt i alt, har denne lille serie været en fornøjelse at læse. Jeg har kunne fortsætte min læsning ved at vende en enkelt side, og derfor har det heller ikke taget særlig lang tid at læse de fire bøger. Jeg er dog ikke helt klar til at give slip på karaktererne, så jeg vil derfor nu trykke ‘udgiv’, og ligge mig godt til rette, for at se filmatiseringen. Jeg håber, at den kan leve op til Lowrys mesterværk.

PSX_20151014_151815

1 Comment

  1. Spændende liste – så er det bare med at håbe at man ikke når til gyserne, når uret slår 00.00 😀

    – Anne

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *