“Gathering Blue” (The Giver Quartet #2) Af Lois Lowry

Posted by on okt 11, 2015 in 4 Stjerner, Fiction, Science Fiction | 0 comments

PSX_20151011_131722

“Gathering Blue” (The Giver Quartet #2) Af Lois Lowry, fra forlaget Hiughton Mifflin Harcourt, udgivet 2014 (Org. udgivet 2000), 4/5 Stjerner

Da Kiras mor dør, vælter hele hendes verden sammen. Mest fordi, at hendes mor har været hendes et og alt siden hun blev født, men også fordi, hendes fremtid i den lille landsby nu er uvis. Kira blev født med et bøjet ben, og har derfor aldrig været i stand til at gå ordentligt. Med andre ord, er hun er krøbling. Når børn i landsbyen bliver født med et handicap, bliver de sat ud på en mark, og efterladt til de vilde dyr. Krøblinger kan ikke bruges til arbejde. Kiras far, der kort før hendes fødsel selv blev dræbt af vilde dyr, havde dog en vigtig rolle i samfundet, og derfor fik Kiras mor lov til at beholde sit barn.

Nu er Kira dog alene, og hun har svært ved at forsvare sin rolle i samfundet. De andre kvinder vil bruge hendes land til dykning af mad, og efterlade Kira på marken. Et retssag bliver igangsat, og Kira vinder. Selvom hun ikke kan bruge sit ene ben, er hun nemlig ufattelig dygtig med sine hænder. Hun bliver derfor sat til at udføre det arbejde, som hendes mor ikke nåede at færdiggøre. Hun skal sy det reb, som det fremtidssyngende barn skal bære. Sammen med en anden forældreløs dreng, Matt, og hendes nye mentor Thomas, lever hun nu et liv, hun aldrig troede ville tilkomme hende. Da de i den nye lejlighed dog finder et lille indespæret syngende barn, går det dog op for dem, hvorfor de alle fire får lov at leve så godt, som de gør. De har alle fire nogle talenter, som landsbyen har brug for til ceremonien ‘The Gathering’, som snart skal afholdes.

På dagen, hvor ceremonien afholdes, er Matt dog ikke til at finde. Da han endelig kommer tilbage, har han en blind mand med sig. En mand, som en gang for mange år siden blev efterladt på marken for at dø. Han fortæller, at han blev reddet af en anden landsby, hvor syge og handicappede mennesker får lov at leve i fred. Der er ingen krig og had som i Kiras landsby, og han foreslår derfor, at Kira rejser med ham. Selvom Kira til at starte med ikke ved hvem han er, har de to mennesker nemlig en helt speciel tilknytning til hinanden.

“Take pride in your pain; you are stronger than those who have none”

Jeg var meget positivt overrasket, da jeg havde læst “The Giver” færdig, og derfor var jeg også meget glad for, at jeg kun skulle vende en enkelt side, for at kunne læse videre i den lille serie. Jeg havde lidt forventet, at der ville være nogle gengangere , men umiddelbart har de to fortællinger ikke ret meget med hinanden at gøre, ud over en henkastet kommentar i slutningen om en dreng med blå øjne, der kan referere til Jonas fra “The Giver”.  Om ikke andet, er “Gathering Blue” ligeså fantastisk som “The Giver” Kira er en fantastisk hovedperson, og jeg beundrede hende meget for hendes store mod og selvstændighed.

Igen er det nemlig vigtigt at tilføje, at selvom bogen virkelig er spændende og velskrevet, så er den samtidig ubehagelig på mange måder. Som i “The Giver” befinder vi os i et dystopisk univers, hvor det kun er de stærke og ‘perfekte’ mennesker, der får lov at overleve. På denne måde, kan man nærmest se fortællingen som en tolkning af Darwins tese om ‘The survival of the fittest’. Spædbørn bliver efterladt i live på en mark, og det samme gør syge og ældre mennesker, der ikke længere er nødvendige for samfundet. Kun en retssag afgjorde, om Kira fik lov at overleve, eller om hun skulle efterlades alene på marken, blandt vilde dyr. Sympati er et fremmedord, i et samfund som dette.

“To sadden. To bloom. To bleed. What a strange set of words.”

Selvom begge fortællinger har skæmt mig en smule, er jeg straks gået i gang med at læse det næste værk i serien. Jeg glæder mig til at se, om jeg finde en større sammenhæng mellem værkerne, når jeg har færdiglæst “Messenger”.

PSX_20151011_131629

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *