“The Giver” (The Giver Quartet #1) Af Lois Lowry

Posted by on okt 8, 2015 in 4 Stjerner, Fiction, Science Fiction | 6 comments

PSX_20151008_121417

“The Giver” (The Giver Quartet #1) Af Lois Lowry, fra forlaget Houghton Mifflin Harcourt, udgivet 2014 (Org. udgivet 1993) 4/5 Sjerner

Vi befinder os i en form for dystopisk verden, hvor kærlighed og følelser er bortskaffet. Indbyggerne i samfundet tager hver dag en pille der gør, at alle deres drifter og lyster undertrykkes. Ægtefæller bliver valgt efter kompatibilitet, og hvert par får uddelt to børn. Alle opfører sig fuldstændig ens, og dette samfund af ’sameness’ er derimod bygget op af hårde regler og retningslinjer, der får alle hjulene til at dreje rigtigt rundt. Alle har en bestemt rolle, og så længe reglerne blot overholdes, går intet galt.

Jonas bor sammen med sin ‘family unit’, bestående af mor, far og lillesøster Lilly. Han er snart en 12’er, og dette betyder, at han inden længe skal tage del i den årlige ‘Ceremony of twelve’, hvor han sammen med sine jævnaldrende skal have uddelt sin rolle i det lukkede samfund. Nogle får ansvaret for at føde børn, og resten af rollerne bliver fordelt til dem, der findes mest passende til arbejdet. Jonas er nervøs, da han ikke har lagt kræfter i at få en bestemt rolle. Han har lavet frivillig arbejde siden han var helt lille, men har aldrig været specielt interesseret i noget af det. Da hans navn bliver sprunget over i ceremonien, går Jonas i panik. Kan de ikke finde en plads til ham? Hvad vil hans forældre dog sige?

Hvad Jonas og ingen andre havde forudset er nemlig, at Jonas bliver uddelt den aller vigtigste plads i samfundet. Han skal være den nye ‘Reciever of Memory’.  Samfundet har ikke altid levet i dette ’sameness’. En gang var følelser, som kærlighed, angst og smerte en del af alle ligesom vi kender det i dag, men dette førte kun til krig og ødelæggelse. Minderne fra alle disse følelser, gode som dårlige, skal opbevares hos et individ, så indbyggerne ikke tager ved lære, af de fejl, der engang blev lavet. Jonas er ufattelig overvældet over sin nye opgave, og tvivler stærkt på, om han kan klare det. Hvad han helst vil undgå er nemlig, at ende som den tidlige valgte reciever. Ingen så hende nogensinde igen.

“The worst part of holding the memories is not the pain. It’s the loneliness of it. Memories need to be shared.”

Denne bog minder mig rigtig meget om de værker, jeg har læst af Margaret Atwood. Normalt er den dystopiske genre ikke den, jeg finder aller mest underholdende, men nogle få forfattere kan virkelig få mig til at elske den. Ligesom Atwood, er Lois Lowry en af de forfattere. Først og fremmest skal det siges, at bogen virkelig er bygget op af mange detaljer. Der er ingen tvivl om, at Lowry er et meget fantasifuldt menneske, og jeg tager virkelig hatten af for, at man som forfatter kan skabe et så unikt og interessant univers. Samtidig er Jonas helt fantastisk som hovedperson. Vi følger alle hans tvivler og tanker på tæt hold, og til tider blev jeg nærmest en smule rørt over hans ærlige tilgang til livet.

Der er samtidig noget meget skræmmende ved romaner som denne. Den dystopiske verden virker måske som et fremtidigt og urealistisk univers, men egentlig er det måske ikke så urealistisk igen. Det vil nok aldrig være muligt at afskaffe følelser som kærlig og had, men hvordan vil vores verden ende med at se ud, hvis vi fortsætter med at lade os styre af religion og magt? Er en verden, hvor alle får tildelt en plads på lige fod med hinanden, og hvor drifter og lyster ikke eksisterer en bedre verden, end den vi lever i, i dag?

“Of course they needed to care. It was the meaning of everything.”

“The Giver Quartet” er en bog, jeg helt tilfældigt faldt over på et udsalg hos Book Depository. Jeg blev fanget af bogens smukke udseende, og da jeg så, at den i netop var blevet filmatiseret med bl.a. Meryl Streep og Taylor Swift i hovedrollerne, kunne jeg ikke kontrollere min nysgerrighed. Jeg læste ikke ret meget om selve handlingen, før jeg besluttede mig for at bestille den hjem. Nu var den jo på udsalg. Heldigvis har jeg ikke fortrudt mit valg, og jeg glæder mig meget til at læse de næste tre bøger i den lille serie.

PSX_20151008_121516

6 Comments

  1. Interessant at den er skrevet i 1993. Det er ikke svært at se, hvor de nyere dystopiske serier har fået sin inspiration!

  2. Nej, det er det helt sikkert ikke 🙂

  3. Hold da op, din beskrivelse af bogen lyder virkelig helt vild! Jeg sag bare og tænkte “wauw”. Egentligt imponerende, hvordan jeg aldrig har hørt om den bog før, men det kunne helt sikkert godt tænkes, at den skulle anskaffes! 🙂

    // http://www.moonlitmadness.dk

  4. Den er nemlig meget god, men samtidig skræmmende, da den meget vel kunne virke realistisk. 🙂 ‘Messenger’ var uden tvivl min yndlingsbog i kvartetten, så den glæder jeg mig til at høre din mening omkring! 🙂

    Filmatiseringen var jeg dog ikke så vild med, men nå ja, sådan er det jo.

  5. Lisbeth – Indtil videre er hele serien virkelig god, og så den kan klart anbefales!

  6. Malene – Jeg har netop færdiglæst ‘Messenger’ – og jeg elskede den! Mangler kun lige ‘Son’, men indtil videre er ‘messenger’ også min favorit 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *