“The Wild Girl” Af Kate Forsyth

Posted by on okt 4, 2015 in 5 Stjerner, Eventyr, Fiction, Kærlighed | 6 comments

PSX_20151002_141221

“The Wild Girl” Af Kate Forsyth, fra forlaget a&c Fiction, udgivet 2014, (Org. udgivet 2013), 4,5/5 Stjerner

Vi befinder os i den tyske by Cassel i 1800 tallet. Napoleons kanoner høres konstant som en fjern trussel, og mens byens mænd er i krig, kæmper resten af byens indbyggere mod den daglige sult. I et lille hus med en tilhørende stor have bor familien Wild. Hr. Wild er byens førende apoteker, og der findes ikke den sygdom, hans urter ikke kan kurere. Hr. og Fru. Wild har i alt 7 børn, hvor af de seks af dem er piger. Der er den kønne, den musikalske, den kloge, den hjælpsomme, den unge og den vilde. Dortchen Wild er den vilde, og hendes families nerver bærer præg heraf.

Overfor familien Wild bor en anden familie. Familien Grimm. Lotte Grimm er Dotchens bedste veninde, og samtidig er Dortchen også uhelbredeligt forelsket i den ældre bror, Wilhelm. Dortchen hjælper Wilhelm med at skrive historier ned til hans eventyrsamling, og det, der starter med at være et hamløst naboforhold udvikler sig til noget langt farligere. Dortchens far holder nemlig et vågent øje med sin vilde datter, og lyst og andre syndere går ikke ustraffet hen. Dortchen og Wilhelm er tvunget til at holde sig fra hinanden, da de af økonomiske årsager ikke kan blive gift. Årene går, og forelskelsen bliver mere og mere smertefuld at bære.

Samtidig med, at vi følger Dortchens og Wilhelms stormende forelskelse, følger vi også 1800 tallets tyskland på tæt hold. Napoleons krige har ødelagt alt, og glæde og lykke er i flere år en fjern erindring. Dortchens bror bliver sendt i krig, og voldsomme mareridt og rystelser sørger for, at han aldrig bliver den samme mand igen. Dortchens mor er samtidig syg, og hendes far lader sin vrede og frustration gå ud over Dortchen. Mens hendes søskende vokser op og bliver glade og lykkelige kvinder, står hun tilbage som sat på standby, og drømmer sig væk til en anden verden. En verden, hvor skam og tvang ikke vinder og kærligheden.

“Happy endings are only for fairy tales, Dortchen thought, stepping through to her father’s walled garden.”

Sidste år læste jeg “Bitter Greens” og den endte med at være den bedste bog, jeg havde læst hele året. Jeg var fuldstændig overvældet over, hvor perfekt den var, og hvor meget den blev ved med at hjemsøge mig. Jeg kunne simpelthen ikke slippe historien, og brudstykker fra den dukkede konstant op i mine tanker. Denne gang er jeg mindst lige så overvældet over “The Wild Girl”. Jeg vidste næsten med sikkerhed, at jeg ville kunne lide bogen, men jeg havde ikke troet, at den kunne måle sig så tæt op af sin forgænger.

Kate Forsyth har endnu engang formået at skabe en historisk roman med udgangspunkt i eventyret. Denne gang drejer det sig ikke om et enkelt eventyr, men derimod om brødrene Grimm og deres ellers ukendte historiefortæller. Hendes research er perfekt, og ud fra gamle logbøger og artikler, har hun skabt en romantisk fortælling om en krigsramt by og dens indbyggere. Romanen berører emner som incest og krigens aller mørkeste sider, og selvom episoderne er præcis så voldsomme som de lyder, er det umuligt at stoppe med at læse. Jeg følte Dortchens skam og ulykke, og jeg følte Wilhelms glæde, da hans eventyrsamling endelig blev udgivet. Mine følelser var konstant et kæmpe virvar af frustration, sorg og glæde, og netop derfor er bogen fantastisk.

“Stories are important too,’ Dortchen said. ‘Stories help make sense of things. They make you believe you can do things.”

Da jeg havde færdiglæst “Bitter Greens” kunne jeg ikke lade være med at anbefale den til alle jeg kendte. Denne gang vil jeg gøre det samme. Hvis I ikke allerede har stiftet bekendtskab med Kate Forsyth, kan jeg varmt anbefale hende, og jeg vil love jer, at i på den ene eller anden måde vil blive berørt af hendes ord. Andet er simpelthen umuligt.

PSX_20151002_141059

 

6 Comments

 1. Hm… hmmm… fristende… nu er den røget på min want-to-read-liste 🙂

 2. God idé – læs den! 😀

 3. Sikke en stærk anmeldelse! Jeg har aldrig hørt om Kate Forsyth før, men du sælger hende virkelig godt. Jeg får pludselig lyst til at stifte bekendtskab med historien bag historierne, og hvad der lyder som en medrivende kærlighedshistorie! 🙂

  // http://www.moonlitmadness.dk

 4. Hun er virkelig en fantastisk forfatter – jeg kan varmt anbefale hende! Og også historier bag 🙂

 5. Jeg blev lige færdig med den i går aftes, og den sidder stadig fast i hukommelsen.
  Jeg blev både så frustreret og irriteret på Dortchen flere gange, men jeg følte virkelig også med hende. Hun er en af de personer der irriterede mig, men som jeg alligevel bare så godt kunne lide.

  Og Bitter Greens er virkelig også skøn! 🙂

 6. Ja, Dortchen er lidt frustrerende som person. Hvorfor siger hun ikke bare fra?! Jeg synes dog, at hun på denne måde afspejler sin samtid ret godt. “Bitter Greens” vil også altid have en speciel plads i mit hjerte 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *