“Heart of Darkness” Af Joseph Conrad

Posted by on sep 25, 2015 in 2 Stjerner, Classics, Fiction | 4 comments

PSX_20150925_094935

“Heart of Darkness” Af Joseph Conrad, fra forlaget Penguin English Library, udgivet 2012, (Org. udgivet 1899), 2/5 Stjerner

Fortællingen er centreret omkring sømanden Marlow, der er ved at begive sig op af den lange Congo flod for at møde Kurtz, en kendt idealistisk mand, som desværre også er meget syg. På båden bliver Marlow overrasket over hans selskabs måde at behandle de indfødte på. De indfødte er tvunget til at arbejde hårdere, end hvad der er menneskeligt, og derfor er mange af de indfødte derfor også dødeligt syge. Den ondskabsfulde behandling står derimod i stor kontrast til de hvides overlegne og intetmanglende stationer.

Da Marlow og hans crew efter et kort pause i junglen endelig kommer i nærheden af Kurtz, bliver de angrebet af de indfødte, og forventer derfor også, at Kutz må være død. En russisk agent forsikrer dem dog om, at Kurtz ikke endnu er død, men at han faktisk har fået etableret sig selv som en gud i blandt de indfødte, og nu er rejst ud for at finde elfenben i den nærliggende jungle.

Den russiske agent indrømmer ligeledes overfor Marlow og hans crew, at angrebet i mod dem var planlagt, da han ville have dem til at vende om igen, og lade ham være alene blandt de indfødte, så han kunne fortsætte sine planer om at skaffe elfenben på grotesk vis. Kurtz er dog så syg, at han ikke længere kan kæmpe i mod, og det lykkedes Marlow at få ham ombord på skibet igen.

“I don’t like work–no man does–but I like what is in the work–the chance to find yourself. Your own reality–for yourself not for others–what no other man can ever know. They can only see the mere show, and never can tell what it really means.”

For et år siden havde jeg et fag på universitet, der beskæftigede sig meget med kolonial litteratur. Det var meningen, at vi skulle læse dette kendte mesteværk, men vi fik det aldrig gjort. Dette semester har vi dog fået lov at læse bogen, og jeg må indrømme, at jeg er en smule skuffet. Jeg kan godt se, at værket må være en vigtig perle i den koloniale litteratur, netop fordi den fremstiller den brutale behandling af de indfødte, overfor de overlegne hvide mænd. Når det så er sagt, så synes jeg dog, at der er flere andre værker, der fremstiller de samme problemer, men som samtidig er en del mere interessante at læse. Efter at have læst denne ellers korte bog, havde jeg svært ved at huske hele plottet, og det vidner som regel om, at jeg ikke har fået særlig meget ud af fortællingen, desværre.

Selvom jeg ikke bryder mig særlig meget om selve plottet, kan jeg ikke benægte, hvor velskrevet bogen er, og hvor mange vigtige detalje og symboler, der er at finde i den. Uden overhovedet at lede efter deciderede symboler, havde jeg et helt A4 ark med notater til det symbolske plan i bogen. Ligeldes er bogen fuld af citater, der med få ord, beskriver hvad hele den koloniale periode handlede om. Alene af denne grund, er jeg glad for at have læst bogen, på trods af, at jeg ellers ikke fandt den interessant.

“No, it is impossible; it is impossible to convey the life-sensation of any given epoch of one’s existence–that which makes its truth, its meaning–its subtle and penetrating essence. It is impossible. We live, as we dream–alone.”

Det er altid en ærgerlig oplevelse, når man bliver skuffet over en klassiker. I sær, når det er en klassiker, man har glædet sig til at læse. “Heart of Darness” er en af de titler, de fleste litterater har hørt om. Det er en vigtig bog, og en velskrevet bog. Det er samtidig en bog med så mange fortolkningsmuligheder, at det er svært at følge med i undervisningen, og derfor kunne jeg ikke lade være med at blive skuffet over min egen holdning til bogen. Jeg ville virkelig ønske, at jeg kunne elske den for den vigtighed, men jeg må indrømme, at jeg højest sandsynlig aldrig kommer til at genlæse den.

PSX_20150925_095222

4 Comments

  1. Jeg hader, hader, hader den bog. Sjældent har jeg brugt så lang tid på at læse en så kort fortælling. Derimod kan jeg nu meget godt lide din udgave af bogen.

  2. Ja, min udgave er virkelig fin! Det er også tæt på det eneste positive 😉

  3. Jeg var også noget så skuffet, da jeg læste Heart of Darkness. Jeg havde også alt for høje forventninger, men åh, hvor var det en en skuffelse. Til gengæld er jeg vild med filmatiseringen, der jo er en af de største filmperler (og med Marlon Brando <3)

  4. Sjovt du nævner filmen, den er jeg nemlig også lidt pjattet med 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *