Tema #47 – Om at genlæse bøger, man ikke kan lide

Posted by on sep 17, 2015 in Tema | 4 comments

PSX_20150917_114932

Da jeg skulle vælge et valgfag til det første semester på kandidaten i litteraturvidenskab, stødte jeg på en pudsig titel. “50 shades of pain and pleasure” hed et af de tilgængelige fag. Jeg undersøgte beskrivelsen, og ganske rigtigt, tog faget udgangspunkt i bestseller trilogien “50 Shades of Grey”.  Jeg vidste ikke, om jeg skulle grine eller græde. Trilogien har været offer for mange hadske kommentarer om et dårligt sprog og platte sexscener, og derfor var det svært for mig at forstå, hvorfor netop vi på litteraturvidenskab kunne vælge et fag, der under helt seriøse vilkår, tager udgangspunkt i netop disse famøse sexscener.

Jeg valgte at melde mig til faget af rent nysgerrighed. Jeg kunne altid skifte valgfag igen. Dette indebar dog også, at jeg skulle læse serien igen. Da hypen sidste år havde lagt sig en smule, besluttede jeg mig nemlig for at gå i gang med den første bog i serien. Jeg havde fået dem alle tre i julegave, og hvis der er noget jeg elsker, er det, at kunne fortsætte en serie lige med det samme. Det blev dog ikke nødvendigt for mig at fortsætte efter at have læst halvdelen af den første bog. Den var mildest talt forfærdelig. Jeg kunne ikke begribe, at en bog, der var så dårligt skrevet kunne være så populær. Alt var simpelt og intetsigende, og det var svært ikke at lægge mærke til de mange gentagelser, der hele tiden ødelagde plottet. Hovedpersonen Anastasia irriterede mig grænseløst, og sexscenerne var kun til at grine af. Jeg lagde serien fra mig igen, med løftet om aldrig at spilde mere tid på så dårlig litteratur, når jeg nu er omringet af så meget godt.

Nu har jeg læst alle tre bind færdige, og jeg sidder med en meget ambivalent følelse i kroppen. Bøgerne er stadig ligeså dårligt skrevet, som de altid har været, og egentlig synes jeg, at de danske oversættelser er væsentlig bedre end originalerne på engelsk. Alene dette taler for min sag. Samtidig kan jeg dog også nu bedre se, hvorfor bøgerne er så populære. De følger Anastasia og Christian på så tæt hold, at man næsten bliver nødt til at vide, hvad der sker med dem. I hvert fald, skal man da lige læse slutningen. Dette kan dog i mine øjne ikke veje op, for seriens mange, mange fejl. Min største kritik er henvendt på, hvor ureaistisk hele plottet er. Én ting er tidsperioden. Så mange ting kan simpelthen ikke ske på så hurtigt en periode. De når jo knapt nok at være sammen i en måned, før de lige pludselig har villa, volvo og vovse. En anden ting, som vi i sær har diskuteret på studiet, er sexscenerne. Anastasia er jomfru, da hun møder Christian, og alligevel får hun en orgasme i hver eneste sexscene, ligesom Christian altid kommer lige efter hende. Samtidig er det især i sexscenerne, at gentagelserne finder sted. Det er svært at finde realistisk.

Efter at have haft et par timer i mit nye fag, må jeg tilstå, at der selv i dårligt litteratur kan høstes mange interessante fortolkninger. Jeg havde aldrig troet, at jeg ville kunne se noget som helst positivt i “5o Shades of Grey”, men med de rigtige synspunkter, kan selv denne serie blive en smule interessant. Det giver mig lyst til at genlæse nogle af de bøger, jeg har tidligere har set mig sure på.

Har I prøvet at ændre mening efter at læse en genlæse en bog med andre øjne? Og hvad er jeres mening om “50 Shades of Grey” ?

PSX_20150917_114734

4 Comments

  1. Jeg opgav Fifty Shades omkring 50 sider inde i bog to, og har egentlig også lovet mig selv ikke at spilde min tid på dem. Men det lyder helt vildt interessant at du har et helt fag om dem på studiet. Det er noget af det jeg så godt kan lide ved universitetet – man kan få et helt nyt syn på så mange ting, og alt kan stort set laves om til et spændende fag. Jeg har fx dette semester et fag om post-apocalypse, hvor vi bl.a. læser tegneserier og ser zombiefilm, hvilket jeg aldrig havde troet jeg i ramme alvor skulle gøre på min kandidatuddannelse – men jeg er vild med det! 🙂

  2. Ihh hvor vil jeg også have det fag! Det er nemlig det, der er så interessant, man får læst alt det, man ellers ville have lagt til side. 🙂

  3. Interessant indlæg! Jeg har læst den første bog og fandt den ret forfærdelig, så har ikke haft lyst til at læse videre i serien. Men jeg har til gengæld læst andre bøger, som jeg ikke har brudt mig særlig meget om, men som jeg alligevel har haft lyst til at genlæse, fordi jeg har en formodning om, at jeg måske ikke forstod bogen rigtigt. Et eksempel på dette er mit bekendtskab med ‘De sataniske vers’. Den har jeg ofte tænkt på, at jeg burde genlæse 🙂

  4. “De sataniske vers” har jeg også tænkt på at henlæse, da jeg heller ikke rigtig fik så meget ud af den. Det samme gælder “Midnights Children” 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *