“Hollow City” Af Ransom Riggs

Posted by on sep 5, 2015 in 4 Stjerner, Fantasy, Fiction, Horror, Young Adult | 0 comments

PSX_20150905_181324

“Hollow City” Af Ransom Riggs, fra forlaget Quirk, udgivet 2015 (Org. udgivet 2014), 4/5 Stjerner

Det er den 3. september 1940, og 10 ‘peculiar’ børn er nu stukket af fra en gruppe monsterlignende ‘hollows’, der vil dræbe dem. Jacob har med sin evne til at se disse monstre været en stor hjælp, men samtidig har han også måtte opgive sit liv i den virkelige verden. Situationen der dog nu så slem, at ikke en gang Jacob kan  gøre fra eller til. Den eneste, der kan gøre noget er børnenes forstanderinde, Miss Peregrine, men da hun er fanget i en fuglekrop, er heller ikke hun særlig behjælpelig.

For at få hjælp til at få Miss Peregrine tilbage i menneskelig form, beslutter Jacob og hans venner sig for at rejse til London, da byen er centrum for alt, hvad der har med specielle evner at gøre. Byen er dog hårdt ramt af krigen, og det er svært for børnene at finde ud af, hvordan de skal begå sig. Vigtigst af alt er det nemlig, at de ikke vækker opsigt ved at benytte sig af deres evner, da byen ligeledes er fyldt med hollows.

Udover, at Jacob skal fokusere på at bringe de specielle børn i sikkerhed sammen med deres forstanderinde igen, er der også et andet problem, der optager hans tanker. Hans forelskelse i Emma Bloom er så stor, at den dominerer hans sind. Da hun er et af de specielle børn, kan han ikke få hende med tilbage i virkeligheden, og samtidig er han heller ikke helt klar til sige evigt farvel til sin familie. Der er store beslutninger der skal tages, og helst inden det er for sent.

“Strange, I thought, how you can be living your dreams and your nightmares at the very same time.”

Jeg må indrømme, at det har taget et temmelig stor tilløb for mig at få påbegyndt denne bog. Jeg har lagt den i den elektroniske indkøbskurv et utal af gange, men er altid endt med at bytte den ud med en mere attraktiv bog. Hvilket egentlig er fjollet, da jeg gav den første bog i serien fem stjerner. Min bekymring til denne to’er ligger dog i alle de dårlige anmeldelser den har fået. Fordi jeg elskede den første bog så meget, ville jeg nødig have mit syn på Ransom Riggs ødelagt af en kliché af en utilstrækkelig efterfølger. Nu har jeg dog læst bogen, og jeg er langt fra skuffet. Nuvel, jeg vil ikke sige, at den fortjener fem stjerner, men den fortjener i hvert fald fire i mine øjne. Den er spændende, velskrevet og fyldt med fantasi og magi.

Jeg er stadig ret vild med de mange fotografier i bogen. I den første bog var de fleste fotografier brugt til at illustrere, hvordan karakterene så ud. I denne bog er karakterernes billeder samt en beskrivelse af karaktererne lagt som en af de første sider, så læserne hurtigt bliver bragt ind i fortællingen igen. De yderligere billeder i bogen er derfor mere brugt til at illustrere episoderne, som de udfalder sig. Jeg elsker, at hele historien på denne måde er bygget op efter vintagebilleder,  der er taget  og skabt i helt andre situationer. Der er derfor heller ikke nogen tvivl om, at Ransom Riggs har en magisk fantasi, og det ses tydeligt i hans værker.

“Laughing doesn’t make bad things worse any more than crying makes them better”

“Hollow City” har for mig været lidt af en personlig lærestreg. En lærestreg om, at man ikke altid skal tage anmeldelser og andres meninger så højtideligt. I hvert fald, skal man ikke udelukkende fokusere på dem. Næste gang, jeg tvivler med at læse en bog, fordi den har fået dårlige anmeldelser, vil jeg  tænke tilbage på Ransom Riggs og fortællingerne om Miss Peregrine og de specielle børn.

PSX_20150905_182511

 

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *