“The Thirteenth Tale” Af Diane Setterfield

Posted by on aug 28, 2015 in 4 Stjerner, Fiction, Mysterie | 4 comments

PSX_20150828_115338

“The Thirteenth Tale” Af Diane Setterfield, fra forlaget Washington Square Press, udgivet 2010, (Org. Udgivet 2006), 4,5/5 Stjerner

Den rige og succesfulde forfatter Vida Winter har på sit dødsleje besluttet, at hun vil fortælle den historie, som alle hendes læsere har drømt om at læse i flere årtier. Den trettende fortælling, – fortællingen om Vidas eget liv. Dog har hun ikke tænkt sig at skrive sin biografi selv, og det er her, at bogelskeren og biografisten Margaret Lea kommer ind i billedet.

Margaret Lea har siden sin barndom arbejdet i sin fars bogbutik. Hun elsker sit liv blandt bøgerne, og som ældre, er hun ligeledes blevet meget interesseret i forfatterene bag historierne, og derfor er hun, som mange andre læsere, også meget fascineret af den manglende viden om Vida Winter. Da hun modtager tilbudet om at skrive biografien, tøver hun derfor heller ikke med at takke ja.

Sammen bruger Margaret og Vida flere timer om dagen på at snakke om deres livhistorier. Vida Winter vil nemlig ikke lade sig tage til takke med kun at fortælle om sig selv – hun vil have en historie tilbage igen. Margaret kommer i tanke om nogle besynderlige ting i hendes opvækst, som hun egentlig altid har forsøgt at glemme. Hun er plaget af en gemt og mørk familiehemmelighed, og i takt med, at Vida Winter afslører sin, bliver Margaret også mere og mere afklaret.

“There is something about words. In expert hands, manipulated deftly, they take you prisoner. Wind themselves around your limbs like spider silk, and when you are so enthralled you cannot move, they pierce your skin, enter your blood, numb your thoughts. Inside you they work their magic.”

“The Thirteenth Tale” er intet mindre end en fantastisk fortælling. Det er en gotisk, spændende og nervepirrende fortælling om familiære hemmeligheder og det ubrydelige bånd, der er mellem tvillinger. Det er disse elementer, der fik mig til at samle bogen op, da jeg stødte på den i en bogbutik i Amsterdam. Jeg elsker gotiske fortællinger, hvor hele handlingen vendes på hovedet, og så er jeg desuden også selv tvilling. Jeg blev hurtigt overrasket over, hvor fanget jeg blev af sproget. Jeg var godt klar over, at Diane Setterfield ofte bliver rost for sit farverige og beskrivende sprog, men alligevel kunne jeg ikke lade være med at læse nogle af sætningerne igen og igen.

Karaktererne er den bedste del af romanen. De er beskrevet så perfekte, at man føler, at man kender dem. Hvad de tænker, hvad de føler og ikke mindst – hvad de skjuler. Det er læserens viden og indforståenhed af bøger som disse, der gør hele læseoplevelsen noget særligt. Jeg er især vild med mystikken omkring Vida Winter. Hendes historie og opvækst er mystisk, fordi den aldrig er blevet fortalt. Men mystikken rækker langt bredere end bare dét – alt lige fra hendes udefinerbar sygdom til hendes korte røde hår er mystisk.

“What better way to get to know someone than through her choice and treatment of books?”

“The Thirteenth Tale” er én af de bedste historier, jeg har læst i år. Jeg har med vilje gemt den til et særligt tidspunkt, og denne sensommerperiode har været helt perfekt. Jeg kan ikke anbefale bogen nok.

PSX_20150828_115702

4 Comments

  1. Jeg er helt enig. Den bog er så enestående. Og så medrivende.

  2. Den er virkelig fantastisk 🙂

  3. Ej, hvor pudsigt. Den har jeg lige genlæst. Fantastisk bog!!

  4. Det er virkelig en god bog, jeg regner helt sikkert også med at genlæse den på et tidspunkt! 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *