“Smagen af Honning” Af J.G. Gylling

Posted by on aug 18, 2015 in 4 Stjerner, Fiction | 0 comments

PSX_20150818_155705

“Smagen af Honning” Af J.G. Gylling, anmeldereksemplar fra forlaget Brændpunkt, udgivet 2015, 4/5 Stjerner

Joan bor sammen med sin mand Bjørn og deres datter Rosa. Liv, den ældste datter, er netop flyttet til storbyen for at studere. Udefra ligner de en ganske almindelig og lykkelig familie, men under overfladen er sandheden en helt anden. Bjørns cykelsport konkurrerer konstant med kvalitetstiden, Joan har nogle uforklarlige  problemer med underlivet, Liv har fået et bekymrende problem med Ecstasy-piller og Rosa kan ikke finde ud af, hvad hun skal fortage sig efter 9. klasse.

Samtidig med denne handling, får vi indblik i Joans opvækst i form af hendes dagbog. Hun er vokset op med en voldelig og alkoholisk far, og en mor, der valgte at lukke øjnene for problemerne. Hendes bror blev tvangsfjernet i en tidlig alder, og hendes søster valgte at tage sit eget liv.

I takt med, at handlingen skrider mere og mere frem, udvikler karakterernes problemer sig også. Joan finder ud af, hvad hun fejler, og sorgen er næsten ikke til at bære. Liv og Rosa kæmper med hver deres misbrug, og Bjørn er fortsat aldrig hjemme. Mod slutningen begynder Joans dagbogsbeskrivelser at hænge mere og mere sammen med nutiden, og i en smuk og samtidig skræmmende slutning, bliver alle snorene bundet sammen i en social realistisk sløjfe.

Jeg elskede at være syg, for så lavede mor te og honning-madder. Men man skulle være rigtig syg. Man kunne ikke snyde.”

Jeg må indrømme, at jeg var en smule skeptisk, da jeg blev tilbudt at anmelde denne bog. Normalt er jeg ikke så interesseret i at læse familiedramaer, da jeg opfatter dem som værende meget ens og intetsigende. Alligevel var der noget ved titlen, der fik mig til at takke ja til tilbuddet. Da bogen et par dage efter landende i min postkasse, blev jeg dog igen i tvivl om mit valg. Forsiden er ikke specielt interessant at kigge på, og bagsideteksten afslører ikke noget, jeg ikke i forvejen var klar over. Da jeg så kom et par sider ind i bogen, fandt jeg hurtigt ud af, at jeg godt kunne pakke alle mine fordomme sammen. Bogen er utrolig velskrevet og karaktererne er så realistiske, at jeg næsten kunne relatere til dem alle.

Jeg kunne virkelig godt lide den måde, at Joans dagbogsbeskrivelser afslørede mere og mere af nutidens mange problemer. I starten så jeg hendes beskrivelser af sin barndom, som en særskilt handling, men det gik hurtigt op for mig, hvordan det hele egentlig hang sammen. Alligevel kan jeg ikke komme udenom, at jeg blev utrolig overrasket over slutningen af bogen. Jeg havde forventet en barsk afsløring, og da mine forventninger blev indfriet, var jeg egentlig sikker på, at bogen var slut. Lige indtil jeg læste det sidste kapitel igen, og måtte kigge ekstra godt efter bogstaverne på den sidste linje.

“Selvom det er aften og vinteren ikke er helt ovre endnu, er det lysere udenfor. Hun smiler for sig selv.”

“Smagen af Honning” er én af de bøger, man måske ikke selv ville vælge på biblioteket, hvis man ikke havde kendskab til den, da hverken forside, bagside, forfatter eller forlag afslører ret meget. Derfor er det også én af de bøger, man ikke kan undgå at bliver overrasket over. I mit tilfælde blev det en meget positiv overraskelse.

PSX_20150818_155529

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *