“Persuasion” Af Jane Austen

Posted by on aug 12, 2015 in 5 Stjerner, Classics, Fiction, Kærlighed | 2 comments

PSX_20150811_201518

“Persuasion” Af Jane Austen, fra forlaget Barnes and Noble, udgivet 2011 (Org. udgivet 1817) 5/5 Stjerner

Syv år før bogen udspiller sig, er Anne Elliot lykkeligt forelsket i den fattige søofficer Frederic Wentworth. Parret kan se frem til en lykkelig fremtid sammen, da de netop er blevet forlovet. Lykken vendes dog pludselig på hovedet, da Annes familie og nære ven, Lady Russel, ikke accepterer Frederic som en værdig ægtemand til Anne. Han er ambitiøs, men fattig, og fattigdommen taler højest. Parret har ikke andet valg, end at bryde forlovelsen, og den lykkelige kærlighed overskygges af ulykke og sorg.

Syv år senere er Anne nu 27 år, og stadig ugift. Hun er aldrig kommet sig over sine følelser for Wentworth, og derfor er det også et slag i hjertet, da hendes familie af mangel på penge bliver nødt til at leje deres pompøse gods ud. Lejeren er nemlig ingen anden end Wenthworth, der med sin store succes nu er blevet forfremmet til Kaptajn. Rollerne er byttet om, og det er nu Anne der er den fattige, mens Wentworth  i mellemtiden er blevet rig.

Alle forventer, at Wentworth nu vil gifte sig med nabopigen Louisa. Han viser ingen følelser overfor Anne, men da han overhører en samtale omkring hendes syn på forelskelse, begynder han han tænke tilbage. Spørgsmålet er bare, om han kan tilgive hendes tidligere afvisning.

“I hate to hear you talk about all women as if they were fine ladies instead of rational creatures. None of us want to be in calm waters all our lives.”

Jane Austens bøger står på de fleste kvindelige bogelskeres reoler. Og det er der en grund til. De er romantiske, velskrevet, magiske, vidunderlige og drømmende. Alene af den grund, er de kendt som verdens bedste kærlighedsromaner. Det jeg elsker aller mest ved Jane Austen er dog hendes ironi. Jeg elsker, at hendes historier ikke kun er fyldt med kærlighed, men også en rørende ærlighed. “Persuasion” er helt klart en af mine favoritromaner af hende. Den er atypisk, da vores heltinde, Anne, ikke længere er helt ung, og samtidig er langt mere rolig og jordnær end Austens andre heltinder.

Især er Annes far, Sir Walter Elliot vigtig for bogens stærke og nærmest ondskabsfulde ironi. Han undertrykker og overser sine døtre fuldstændig, og tænker kun på penge, magt og prestige. Ingen er god nok til hans familie, og derfor må Anne opgive sit livs kærlighed. Alt dette ændres dog, da han selv bliver fattig, og hans døtre stadig er ugifte. Man kan næsten ikke undgå at se et lysende skilt med ordet KARMA for sine øjne, når man læser bogen, og det er en af grundene til, at jeg finder den så speciel.

“There could have been no two hearts so open, no tastes so similar, no feelings so in unison”

Det er svært at vide, hvor man skal stoppe, når man skriver en anmeldelse af en af Austens bøger. Alt fra det smukke og unikke sprog, de sprudlende karakterer og mindeværdige plots fortjener at blive skamrost. I stedet vil jeg dog slutte af med at anbefale Jane Austen til alle, der endnu har til gode at lære hendes forfatterskab at kende.
PSX_20150811_201307

 

2 Comments

  1. Jeg mangler faktisk stadig at læse et par af hendes bøger. Jeg tror julemåneden bliver dedikeret til den næste i rækken, skal bare lige bestemme mig for hvilken det skal være. Sidste jul læste jeg nemlig den her.
    Underligt nok så passede den til årstiden syntes jeg. 🙂

  2. Det er sjovt med Austen. Jeg synes de passer til alle årstider 😀

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *