“Kaos” Af Poul Erik Larsson

Posted by on aug 4, 2015 in 3 Stjerner, Fiction, Krimi, Spænding | 0 comments

PSX_20150804_113927

“Kaos” Af Poul Erik Larsson, anmeldereksemplar fra forlaget mellemgaard, udgivet 2015, 3/5 Stjerner

Da Birgitte Munk Jørgensen bliver dræbt, er Marcus Falck og hans kollegaer kommet på en hård opgave. I hendes bolig findes der spor og fingeraftryk fra flere forskellige mennesker, og de hovedmistænkte har umiddelbart perfekte alibier. Samtidig med mordgåden, har holdet også flere andre vigtige ting at tage sig af. I en container findes der resterne af et brutalt likvideret toturoffer, og samtidig forsvinder en ældre mand sporløst. Da det går op for Falck, at sagerne måske ikke er nær så tilfældige, bliver det først endnu sværere at samle puslespillet.

Ikke nok med, at hele Nordsjællands drabsafdeling er under hårdt pres, så sker der også ting og sager i kollegaernes personlige liv. Falck og kæresten, som desuden også er en del af holdet, får store problemer i deres parforhold, da de bliver uenige om deres fremtid sammen. Samtidig går kollegaen Claus Danielsen en meget svær tid i møde, da hans syge mor pludselig bliver indlagt med uhelbredelig kræft.

“Nu håber han bare, at den nysgerrige nabo snart vil forsvinde, så han kan få styr på sine tanker, der er et rent kaos.”

Da jeg læste “Skyggemanden” sidste år, var jeg helt vild med plottet og Poul Erik Larssons måde at beskrive sine karakterer på. Mest af alt var jeg vild med den uhyggelige vandrehistorie om forsvundne drenge i skoven, der gjorde sig gældende i den første del af romanen. “Kaos” er ikke uhyggelig på samme måde som “Skyggemanden”, da plottet udelukkende kan karakteriseres som krimi. Den omhandler en kvinde, der bliver fundet myrdet i sin seng, politiholdets personlige dæmoner, en mand der er forsvundet og en mafiaboss, der skal fanges. Ret meget mere sker der ikke i bogen.

Selvom “Kaos” måske er en smule for uoriginal til min smag, kan jeg ikke se bort fra, at den var virkelig spændende. Lige som de fleste krimiromaner er det en pageturner uden lige, og bogen er hurtig læst. Der var dog også en del ting hos karakterene, der irriterede min læsning og derfor kan jeg ikke give bogen mere end tre stjerner. Deres reaktioner var nogle gange en smule underlige. Fx finder en kvinde sin mands elskerinde i sit sommerhus, og smider hende ikke engang ud. Det virkelig som en lidt atypisk måde at håndtere sådan en situation på. Senere finder den samme kvinde en pose med hårde stoffer i sin mands ejendele, og heller ikke her, har hun nogen egentlig reaktion. Samtidig bliver den hårde mafiaboss i romanen kaldt ‘Scarface’, da han har et langt ar i ansigtet. Igen synes jeg lidt, at det er noget man set før, og jeg ville ønske, at der var brugt lidt mere tid på at finde nogle originale og personlige karaktertræk.

“Han holder vejret og lytter intenst. Der er helt stille. Ildevarslende stille. Sådan står han nogle sekunder og vender sig for sent, da han fornemmer en bevægelse bag sig. “

Selvom bogen er en smule uoriginal til min smag, er jeg ikke i tvivl om, at mange andre vil elske den. Det er en krimi med stort K, og det er en fin bog at læse ved stranden eller poolen. Den er spændende og hurtigt at komme igennem, men samtidig skal man ikke forvente ret meget mere end det.

PSX_20150804_114043

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *