“Fragile Things” Af Neil Gaiman

Posted by on jul 31, 2015 in 3 Stjerner, Fantasy, Fiction, Novelle | 2 comments

PSX_20150731_133253

PSX_20150731_133417

“Fragile Things” Af Neil Gaiman, fra forlaget William Morrow, udgivet 2006, 3,5/5 Stjerner

“Fragile Things” er en samling af diverse noveller, småhistorier og digte. Som Neil Gaiman selv forklarer i bogens forord, er samlingen blevet til i form af en masse små tekster, der ikke er blevet udgivet for sig selv. Nogle af digtene har han skrevet sammen med sine børn, mens nogle af novellerne har samlet støv i hans skrivebordsskuffe i årevis. De fleste af historierne i bogen har et eller andet form for uhyggeligt tema, og netop derfor talte bogen til min nysgerrighed.

I forvejen har jeg været ret begejstret for flere af Neil Gaimans værker. Jeg er ellers ikke den store fantasy-læser, men af en eller anden grund, har jeg altid lagt hans bøger i min indkøbskurv. Jeg husker stadig den første gang, jeg læste “Coraline”. Jeg blev så overrasket over, hvor meget en børnebog kunne forundre mig, og jeg læste fortællingen på en enkelt eftermiddag. Senere har jeg læst et par andre af hans børnefortællinger, en enkelt voksenbog og et par samlinger som denne. “Fragile Things” er ikke min yndlingssamling af ham, men som altid, er jeg fuldstændig blæst omkuld af hans smukke, smukke sprog.

“There are so many fragile things, after all. People break so easily, and so do dreams and hearts.”

Da jeg skulle lede efter citater til anmeldelsen, gik det op for mig, at jeg havde sat utrolig mange små farverige klistermærker rundt omkring i bogen. Faktisk lignede bogen mest af alt noget en regnbue havde kastet op. Jeg kunne simpelthen ikke vælge, hvilke af citaterne der var de smukkeste, og da jeg havde læst dem alle igennem, var jeg ramt af en overvældende følelse af æresfrygt og forbavselse. Jeg kan ikke begribe hvordan én mand i én enkelt bog, kan formå at skrive så mange tankevækkende, smukke og vigtige sætninger.

En anden ting, jeg godt kunne lide ved denne bog, var, at flere af historierne genfortalte et kendt eventyr. Fx var digtet ‘Locks’ en meget speciel genfortælling af historien om Guldlok, og jeg kunne ikke lade være med at trække på smilebåndet, mens jeg desuden også var en smule skræmt. Selvom Gaiman typisk skrive fantasy af den lidt mere eventyrlige og magiske art, er denne bog nemlig primært det, der kan karakteriseres som ‘mørkt fantasy’. Da jeg jo er ret begejstret for alt, der er uhyggeligt, var jeg spændt på at se, hvad novellerne ville indebære. Desværre blev jeg lidt skuffet over fortællingernes manglende uhygge. Nogle af dem var da helt klart skræmmende, men slet på den måde, jeg havde håbet på.

“Remember: that giants sleep too soundly; that witches are often betrayed by their appetites; dragons have one soft spot, somewhere, always; hearts can be well-hidden, and you can betray them with your tongue.”

Neil Gaiman er en af de forfattere, der er svær at komme uden om, hvis man gerne vil forsøge sig med noget kendt fantasy. Han skriver smukkere end de fleste forfattere, og der er altid en masse tanker bag hans beskrivelser af karakterer og handlinger. “Fragile Things” er ikke mit yndlingsværk af ham, men hvis man ikke forventer at læse noget meget uhyggeligt, tror jeg ikke, man bliver skuffet.

PSX_20150731_133703

2 Comments

  1. Sikke en fin anmeldelse – jeg er meget enig i dine tanker om Gaimans forfatterskab. Har ikke selv læst Fragile Things, men har netop haft min Gaiman-debut med The Ocean at the End of the Lane, og jeg var dybt forelsket. Han skriver så smukt!

    Jeg er ret vild med din symbolik på billederne. Det er svært at finde noget mere skrøbeligt end et korthus (:

    // http://www.moonlitmadness.dk

  2. Tusind tak for de søde ord 🙂 – Ja, der er ikke nogen tvivl om, at Gaiman kan noget særligt med ord. Han er en magiker uden lige.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *