“The Handmaid’s tale” Af Margaret Atwood

Posted by on jul 17, 2015 in 4 Stjerner, Fiction, Science Fiction | 6 comments

PSX_20150716_211950

“The Handmaid’s tale” Af Margaret Atwood, fra forlaget Bloomsbury, udgivet 2009 (Org. udgivet 1986), 4/5 Stjerner

I en fremtidsverden, hvor et terrorangreb har dræbt den amerikanske præsident og resten af ledelsen, lever en kvinde i ren og skær undertrykkelse. Hun er ikke den eneste. Romanen beskriver en hverdag i en koloni, hvor kvinder bliver betragtet som ‘handmaids’. Kvindernes opgave er at blive gravide, og på denne måde levere børn til de rige familier, der ikke selv kan blive gravide. Disse handmaids bliver oftet forsøgt befrugtet, og de lever deres liv i et evigt håb om at blive gravide.

Hvis kvinderne derimod ikke kan blive gravide, bliver de sendt i eksil, i en form for arbejdskoloni, hvor de ikke har andre muligheder end at slide og slæbe for samfundet. Offred bor hos en kommandør, og en gang om måneden skal hun have sex med ham. Indtil videre, ser det dog ikke ud til, at hun bliver gravid, og selvom hun ligesom mange af de andre handmaids, bliver tilbudt hjælp fra en pervers læge, må hun erkende, at hendes skæbne ser sort ud. Hun mister mere og mere af sin værdi i samfundet, for når en såkaldt fødemaskine ikke kan føde, er der ikke meget andet, hun kan bruges til.

Offred mindes tit sin gamle liv. Sit liv før denne makabre ændring. Hun mindes sin kæreste, sine veninder og sin familie. Ud over ikke at have nogen særlig værdi i samfundet, er alt hun nogensinde har holdt af, også frataget hende. Hun har ingen anelse om, om hun nogensinde vil se sine nærmeste igen.

“But who can remember pain, once it’s over? All that remains of it is a shadow, not in the mind even, in the flesh. Pain marks you, but too deep to see. Out of sight, out of mind.”

Efter at have læst “Oryx and Crake” var jeg egentlig forberedt på, at jeg skulle læse endnu en dystopi. Og helst også en spændende en af slagsen. Bogen foregår i en fremtidsverden, der ikke er virkelig, og som ikke eksisterer. En verden, der helst aldrig skulle eksistere. Det skræmmende ved denne bog i forhold til “Oryx and Crake” er dog, at denne uvirkelige fremtidsverden faktisk slet ikke er så uvirkelig. Kvindeundertrykkelse er ikke et fænomen, de hører dystopien til, det sker hver dag i mange forskellige kulturer, og derfor er bogen også et studie i kvindesyn. Mange af tingene kan genkendes fra vores daglige nyheder i dag, og derfor er bogen også en øjenåbner.

Jeg synes bogen er enorm interessant. Den er virkelig tankevækkende, og samtidig er handlingen rigtig spændende. Jeg havde lært svært ved at følge med til tider, da jeg læste den mens jeg ikke altid var fuldt koncentreret. Starten af bogen indeholder mange vigtige detaljer, så det er vigtigt at følge med. Jeg blev dog hurtigt grebet af historien, og fortællerstilen og karaktererne blæste mig især bagover. Hold nu op, hvor skriver Atwood bare fantastisk. Jeg havde utrolig svært ved at vælge citater til denne anmeldelse, da jeg næsen har noteret hver eneste side i bogen.  Jeg skal helt sikkert læse mere af hende!

“We were the people who were not in the papers. We lived in the blank white spaces at the edges of print. It gave us more freedom. We lived in the gaps between the stories.”

Denne bog er helt sikkert ikke en af de bøger, der skal læses ved stranden eller poolen. Den kræver stor koncentration, og samtidig er emnet en smule tungt. Om ikke andet, er det en utrolig vigtig bog, og jeg er virkelig glad for, at jeg har fået læst den.

PSX_20150716_212106

6 Comments

  1. Skøn anmeldelse! Jeg købte bogen for nylig og glæder mig til at læse den, men jeg tror, det bliver efter ferien. Pt. har jeg mere lyst til hyggelæsning 🙂

    God weekend!

  2. Jeg var også meget imponeret af den og må snart læse nogle flere bøger f hende. jeg har Røverbruden og MaddAddam ståede derhjemme, men da ‘MaddAddam er en del af en serie bliver det nok Røverbruden, som skal læses først 🙂

  3. Den lille bogblog – Den er virkelig god ja, men jeg vil nok give dig ret i, at det ikke lige helt er en hyggelæsningsbog 😉

  4. Sidsel – Jeg vil virkelig også gerne læse røverbruden!

  5. Jeg har længe overvejet hvorvidt jeg skulle sætte mig til at læse “The Handmaid’s Tale”, og efter din fine anmeldelse, tror jeg at jeg vil give den et forsøg 🙂

  6. Det er i hvertfald en rigtig god bog 🙂

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *