“Eleanor & Park” Af Rainbow Rowell

Posted by on jun 23, 2015 in 3 Stjerner, Chick-lit, Fiction, Kærlighed, Young Adult | 2 comments

PSX_20150623_102438

“Eleanor & Park” Af Rainbow Rowell, fra forlaget Orion Books, udgivet 2012, 2,5/5 Stjerner

Eleanor er en ny pige i byen, og selvom hun gerne vil blende ind i mængden, skiller hun sig utrolig meget ud. Hun har en meget mærkværdig tøjstil og et stort rødt krøllet hår, man ikke kan undgå at lægge mærke til. Samtidig er hendes familiære situation mere end problematisk. Hendes stedfar er værre en satan selv, og Eleanor lever i frygt og uvished for, hvad han kan finde på at gøre. Hun har dog et ansvar over for sin mor og sine mindre søskende, så selvom hun er ulykkelig, må hun bide smerten i sig, og forsøge at få sit nye liv til at fungere så godt som muligt.

Park er Eleanors modsætning. Han kommer fra en familie fuld af stabilitet og kærlighed, og så er han desuden en utrolig tiltrækkende og populær dreng. Han kommer godt ud af det med det modsatte køn, og hans venner bakker ham altid op. Næsten, i hvert fald. Da Eleanor sætter sig ved siden af Park i skolebussen, kan han ikke lade være med at undre sig. Hvad er denne mytiske pige for en ? Da akavetheden har lagt sig, finder Eleanor og Park dog hurtigt ud af, at de har en del interesser tilfælles. De udveksler tegneserier og musik, og dette bliver starten på et smukt venskab.

Det venskabelige bånd bliver dog snart brudt, for et langt mere romantisk et af slagsen. De to teenagere har udviklet stærke følelser for hinanden, og selvom de kommer fra to vidt forskellige verdener, forsøger de at få det bedste ud af det. Desværre er kærlighed bare ikke altid nok.

“Eleanor was right. She never looked nice. She looked like art, and art wasn’t supposed to look nice; it was supposed to make you feel something.”

“Eleanor & Park” er en af de bøger, der har været allermest overhypet i løbet af de seneste år. Jeg tror ikke, der en mange teenagepiger, der ikke har læst den. Da bogen udkom, fik den svimlende anmeldelser og stjerner i massevis. Karaktererne var ikke de stereotype populære amerikanske teenagere fra film, men i stedet var de mærkværdige, anderledes og nørdede. Især fik den overvægtige og ikke særlig attraktive Eleanor en plads i mange af læsernes hjerter – man kunne relatere til hendes uperfekthed, og historien om de to forelskede teenagere blev årets største kærlighedshistorie. Da hypen havde lagt sig, begyndte jeg dog at spotte en del kritiske anmeldelser. Eleanor og Park var ikke de perfekte karakterer i alles øjne, og jeg havde svært ved at gå i gang med at læse bogen. Jeg har dog efterhånden fået den anbefalet så mange gange, at jeg nærmest ikke kunne lade være.

Nu har jeg læst bogen, og jeg må indrømme, at jeg har meget delte meninger. Jeg kan genkede Rowells fantastiske sprog, og plottet som sådan fejler heller ikke noget i mine øjne. Den er spændende og romantisk, og jeg kan enormt godt lide ideen om et lidt mere umage par, end dem man ofte ser i sådanne fortællinger. Jeg har dog et stort problem, og hun hedder Eleanor. Jeg kan virkelig ikke fordrage hende. Aldrig har jeg stødt på sådan en opmærksomhedskrævende, usikker og irriterende karakter, som hende. Jeg synes hun behandlede Park utrolig dårligt, og hver gang hun begyndte at tude over sit udseende eller folks mening om hende, havde jeg lyst til at trække hende ud af bogen, og fortælle hende, at hun skulle tage sig sammen. Hvis hun så gerne vil blende ind i mængden og slippe for folks blikke, hvad så med at klæde sig en smule mere neutralt? Generelt var hun meget selvmodsigende, og selvom jeg godt kunne lide ideen om hende, kunne jeg slet ikke lide hende som karakter.

“Holding Eleanor’s hand was like holding a butterfly. Or a heartbeat. Like holding something complete, and completely alive.”

Jeg vil ikke sige, at jeg er direkte skuffet over bogen. Det var en hyggelig historie, og jeg havde nok læst den på et andet tidspunkt, hvis ikke nu. Desværre lærte jeg bare aldrig at holde af Eleanor.

PSX_20150623_102543

2 Comments

  1. Åh hvor er jeg glad for, at jeg ikke er den eneste som havde et problem med Eleanor. Alle elsker den bog, men jeg var ikke specielt begejstret, og Eleanor var frygtelig!

  2. Jeg kunne virkelig heller ikke fordrage hende!

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *